Drama u soudu: Rath se pustil do Bradáčové, další svědek odmítl vypovídat

Praha - Již třetí svědek odmítl vypovídat před soudem v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) obžalovaného s dalšími deseti lidmi z korupce. Vladimír Kančev, bývalý jednatel firmy Pozemní a vodní stavby, využil práva nevypovídat, protože by mu mohlo hrozit trestní stíhání. Podle obžaloby se podílel na výrobě fiktivních faktur. Mezi obviněnými ale není.

Kančev přišel k hlavnímu líčení, které řídí od loňského srpna Krajský soud v Praze, ale odmítl vypovídat. Soudce Robert Pacovský proto přečetl jeho dřívější výpověď před policií. Měl prý na starost vytvoření faktur za několik milionů korun za práci, která se ve skutečnosti nevykonala. Peníze byly pro firmu Fisa, které šéfuje jedna z obžalovaných, podnikatelka Ivana Salačová. Ta se jako jediná přiznala ke korupci. Obžaloba pro ni za to navrhuje pozici spolupracující obviněné. Mohl by jí hrozit nižší trest.

Kančev označil peníze jako provizi, nebo úplatek. Policii řekl, že "to mělo prý být pro pana Ratha, ale mohl být prý popletený médii; buď šlo o získání zakázky, nebo převedení peněz". Faktury vytvářel údajně proto, aby mohl dál pracovat pro společnost Fisa. "Chtěl jsem vyhovět paní Salačové. Když chce někdo dostat práci, musí se dát úplatky," řekl Kančev policii s tím, že to tak vyplynulo z jednání se Salačovou.

Podobně jako Kančev dříve odmítla vypovídat Věra Bohuslavová, která pracovala ve firmě organizující veřejné zakázky. Podle obžaloby dodávala zaměstnancům podklady pro zpracování zadávací dokumentace. Hovořit nechtěl také stavbyvedoucí Miroslav Červený, o kterém obžaloba tvrdí, že se stejně jako Kančev podílel na tvorbě falešných faktur. Pracoval ve firmě Konstruktiva Branko, která získala zakázku na opravu zámku v Buštěhradu. V obžalobě se o něm píše, že podle důkazů zamlčel podstatné okolnosti. Podle žalobce Petra Jiráta ale není zcela zřejmé, zda věděl, že se falešnými fakturami měly vytvářet peníze na údajné úplatky.

Rath útočí na Bradáčovou

Rath v reakci na přečtenou výpověď Kančeva uvedl, že je to ukázka dezinforamcí, které podle něj od začátku šířila tehdejší dozorující žalobkyně z Ústí nad Labem Lenka Bradáčová, která nyní šéfuje Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze. Případ později dostal na starost středočeský státní zástupce Petr Jirát. "Neví, jestli to bylo z médií, ale asi to (peníze) mohlo být pro mě," komentoval výpověď Kančeva.

Bradáčová podle Ratha "téměř on-line informovala o probíhajících zásazích různými poloinformacemi a dezinformacemi". "Zásadním způsobem mohla ovlivnit řadu svědků, kteří o věci nic nevěděli, nebo měli jen částečné informace. Mediální prostor byl od začátku zaplněn zprávami, že šlo o úplatky Ratha a peníze pro sociální demokracii," dodal exposlanec. Žalobkyně si prý "kauzu vyrobila a udělala si na ní kariéru".

Bradáčová již dříve ČTK řekla, že podobná vyjádření patří k obhajobě obžalovaného a nechce se k nim více vyjadřovat.

Obžaloba v kauze viní skupinu lidí z ovlivňování stavebních a zdravotnických zakázek ve Středočeském kraji. Tendry byly údajně předem domluvené pro vybrané firmy za úplatek. Rath podle státního zástupce o všem věděl coby hejtman kraje a dělil se o provize. Exposlanec obvinění odmítá a již dříve uvedl, že policie řadu důkazů nedala do spisu a nakládala s nimi účelově. Mezi dalšími obžalovanými jsou mimo jiné šéfové a manažeři firem, které se obchodních soutěží účastnily.

Související

David Rath

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. ČTK to sdělil advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest. Svaz pacientů ČR ve středu oznámil, že do konce května jmenuje Ratha pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Rath ČTK v SMS zprávě zatím pouze napsal, že ho nyní čeká dost práce. Působí též jako lékař v Poliklinice u svatého Jakuba Hostivice, kde ale dnes dopoledne nebyl, řekla ČTK pracovnice polikliniky.

Více souvisejících

David Rath Lenka Bradáčová (česká státní zástupkyně)

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

Miloš Zeman má osmdesátiny. Slavit bude na Hluboké, dorazí Fico či Babiš

Na Den české státnosti slaví exprezident Miloš Zeman narozeniny, které jsou letos kulaté. Tentokrát má totiž osmdesátiny. Velkolepá oslava se dnes uskuteční v Hluboké nad Vltavou v jižních Čechách. Dorazí na ni expremiér Andrej Babiš (ANO) či nynější slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy