Tluchoř dostal pokutu 20 tisíc, jeho advokát protestuje. O co jde?

Praha - Bývalý poslanec Petr Tluchoř (ODS) dostal pokutu 20.000 korun za to, že při dnešním výslechu odmítl odpovídat na otázky státního zástupce. ČTK to řekl jeho advokát Marek Nespala, který proti udělení pokuty podal stížnost. Tluchoř byl vyslýchán v kauze někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové, tentokrát ovšem jako svědek, nikoliv jako obviněný. Podle Nespaly nemá Tluchoř povinnost na otázky státního zástupce odpovídat.

Tluchoř byl loni společně s dalšími exposlanci ODS Markem Šnajdrem, který byl dnes podle České televize také u výslechu, a Petrem Fuksou obviněn, že přijal úplatek v podobě příslibu lukrativních postů ve státních firmách za to, že se vzdají mandátu a nebudou dělat problémy při schvalování zákonů. "Trafiky" ve státních společnostech jim údajně nabízel tehdejší předseda vlády Petr Nečas (ODS). Nejvyšší soud ale později rozhodl, že jsou chráněni poslaneckou imunitou až do chvíle, než se vzdali mandátu, tudíž je jejich stíhání prakticky vyloučené.

Nespala nicméně míní, že procesní postavení Tluchoře v celé kauze je stále nejisté. "Řízení nebylo odklizeno, takže můj klient je stále v procesním postavení podezřelého, a každý podezřelý je ohrožen trestním stíháním, takže nemá povinnost vypovídat," řekl ČTK advokát. Odkazuje se také na říjnový verdikt Nejvyššího soudu, který stíhání exposlanců zrušil. "Rozhodnutí výslovně zakazuje státním zástupcům ve věci dále vést dokazování a zkoumat okolnosti, za kterých došlo ke vzdání se mandátu," podotkl Nespala.

Tluchoř podle něj vypovídat neodmítl, ale vedl monolog, kde popsal některé okolnosti případu. Na případné další otázky ale už odpovídat nechtěl. "Na to bylo okamžitě reagováno tím, že dostal razantní pořádkovou sankci," uvedl Nespala. Na místě okamžitě podal proti pokutě stížnost, kterou bude posuzovat Vrchní soud v Olomouci.

Kdy se mluvilo o Tluchořovi?

Proti ruské účasti na dostavbě Temelína

Představa, že by ruské firmy spolupracovaly na Temelínu, se nezamlouvá některým občanským demokratům. "Určitě jsem radši, pokud hledáme strategické energetické partnerství na Západě než na Východě. Já rozhodně nejsem z těch, co vidí většího strašáka v Bruselu než v Moskvě," říká s narážkou na nedávné prezidentovy výroky šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. (Hospodářské noviny, 15.10.2009)

Pro změnu volebního zákona

„Máme připraveno více variant, jedna z nich počítá se změnou ústavy tak, že by se do Sněmovny poslanci volili většinovým systémem v jednom či více kolech," řekl Petr Tluchoř. ... „Změnit způsob voleb chceme, aby se snížila vydíratelnost vlády ve Sněmovně," uvedl Tluchoř. Další možností podle něj je menší úprava ústavy, tak aby u Ústavního soudu nemohly narazit změny volebního zákona, které by garantovaly vítězi voleb „bonus", aby měl jistou většinu. Návrh ODS má jedno velké ale. Na změně ústavy by se musela domluvit s ČSSD. (iDNES.cz, 26.08.2009)

Jako člen správní rady VZP si přišel na 200 000 Kč za rok

Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny projednávala v květnu návrh na snížení odměn pro své členy. Bod nakonec přerušila. ... Na odměny přitom nemá nikdo právní nárok, jejich výši stanovuje takzvaný zdravotně pojistný plán, který schvalují opět poslanci. Podle zákona o střetu zájmů by politici působící ve státních firmách neměli dostávat žádné odměny. Problém je, že zákon je napsán nepřesně, takže se na VZP nevztahuje - pojišťovna je totiž veřejnoprávní instituce, byť v ní má rozhodující vliv vláda a parlament. Správní rada VZP je tak jedním z nejlukrativnějších přivýdělků, který se poslancům či senátorům nabízí. ... Petr Tluchoř vydělal za jeden rok členství ve správní radě VZP 200 tisíc korun. (Uvedl to server Nasipolitici.cz s odvoláním na iHNed.cz 14.07.2009.)

Související

Petr Nečas

Kauza údajných trafik: Nečas a jeho manželka byli zproštěni viny

Soud dnes zprostil viny z podplácení bývalého premiéra Petra Nečase (ODS), jeho manželku Janu (dříve Nagyovou) i někdejšího náměstka ministra zemědělství Romana Bočka, a to v kauze tzv. trafik pro trojici poslanců ODS. Podle verdiktu se nepodařilo prokázat, že se skutek popsaný v obžalobě vůbec stal. Soud zároveň zastavil stíhání Nečasové, které se týkalo nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů.

Více souvisejících

Petr Tluchoř Petr Nečas

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy