Rozzlobený Šnajdr u výslechu kvůli trafikám. Na některé otázky odmítl odpovědět

Praha - Exposlanec ODS Marek Šnajdr dnes vypovídal jako svědek v kauze údajných trafik pro sebe a své bývalé kolegy Pavla Tluchoře a Ivana Fuksu. Při odchodu ze služebny Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu na pražském Perštýně novinářům řekl, že policistům vysvětloval, proč se v listopadu 2012 vzdal poslaneckého mandátu.

"Myslím si, že stejně jako dříve, tak jsem i dnes ve své výpovědi jasně vysvětlil všechny motivy, které mě vedly k tomu, že jsem se vzdal poslaneckého mandátu a vyvrátil jsem ta tvrzení, která spočívala v obvinění pana Nečase a dalších," shrnul svojí výpověď Šnajdr.

Bývalý poslanec si také na policii postěžoval na to, že kauzu dozoruje olomoucké vrchní státní zastupitelství, které k tomu podle něj není místně příslušné. Uvedl také, že na některé otázky vyšetřovatele odmítl odpovědět. "Nicméně na ve většině otázek jsem výpověď poskytl," doplnil Šnajdr. Na rozdíl od Tluchoře, který byl u výslechu v úterý, kvůli tomu nedostal pokutu.

Trojice bývalých zákonodárců byla původně obviněna z přijetí úplatku a zneužití pravomoci, jejich trestní stíhání však zrušil Nejvyšší soud s odkazem na poslaneckou imunitu. Obvinění v kauze nadále čelí tři lidé - expremiér Petr Nečas (ODS), jeho nynější manželka Jana Nagyová a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček.

Šnajdr, Tluchoř i Fuksa již v případu vypovídali, ovšem jako obvinění. Po změně jejich procesního postavení je nyní vyšetřovatelé musí vyslechnout znovu jako svědky. "Pan svědek podle mého názoru nepotvrdil nic, z čeho je náš klient obviněn, tak si myslím, že jeho výpověď spíše pomohla," řekl novinářům advokát Petr Toman, který zastupuje Bočka. "Jsem velmi spokojen, více říkat nebudu," reagoval advokát Nečasové Eduard Bruna.

Tluchoř, který odmítl odpovídat na otázky státního zástupce, dostal pokutu ve výši 20.000 korun. Jeho advokát Marek Nespala označil sankci za zcela nesmyslnou a podal proti ní stížnost. Tluchoř podotkl, že žalobce vědomě nerespektuje rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle nějž nelze zkoumat okolnosti ani pohnutky, za kterých se poslanci vzdali mandátů, a vést v tomto směru dokazování.

Výslech Fuksy je naplánován na čtvrtek.

Podle vyšetřovatelů přijala trojice exposlanců ODS úplatek v podobě příslibu lukrativních postů ve státních firmách za to, že se vzdají mandátu a nebudou dělat problémy při schvalování vládního daňového balíčku. "Trafiky" ve státních společnostech jim údajně nabízel tehdejší předseda vlády Nečas.

Kauza údajného podplacení Tluchoře, Fuksy a Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se rovněž vzdal funkce předsedy ODS. Občanští demokraté v úterý podali kvůli obvinění Nečase ústavní stížnost, která souvisí s tím, že kauzu dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Související

Ilustrační fotografie.

Policie údajně obvinila další lidi v kauze Dozimetr. Má mezi nimi být i exposlanec

V kauze Dozimetr bylo obviněno několik dalších lidí včetně bývalého poslance ODS Marka Šnajdra. Uvedly to dnes server Seznam Zprávy a web Deník N na základě nejmenovaných zdrojů blízkých vyšetřování. Nová obvinění se podle serverů týkají větve kauzy kolem Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Šnajdr v minulosti působil jako náměstek ministra zdravotnictví a také jako člen správní rady VZP.
Petr Nečas

Kauza údajných trafik: Nečas a jeho manželka byli zproštěni viny

Soud dnes zprostil viny z podplácení bývalého premiéra Petra Nečase (ODS), jeho manželku Janu (dříve Nagyovou) i někdejšího náměstka ministra zemědělství Romana Bočka, a to v kauze tzv. trafik pro trojici poslanců ODS. Podle verdiktu se nepodařilo prokázat, že se skutek popsaný v obžalobě vůbec stal. Soud zároveň zastavil stíhání Nečasové, které se týkalo nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů.

Více souvisejících

Marek Šnajdr Petr Tluchoř

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy