Svědek v kauze Rath: To je Krakonošovo, hájily firmy vliv

Praha - Před Krajským soudem v Praze se dnes řešily zdravotnické zakázky v kauze exposlance Davida Ratha (ČSSD) obžalovaného z korupce. Soudce vyslechl obchodního ředitele firmy, která se ucházela o tendry ve Středočeském kraji, nakonec ale údajně nemohla uspět. U jiného tendru prý také bylo řečeno, že soutěž spadá do sféry vlivu jiných firem. Říkalo se tomu prý Krakonošovo.

Obchodní ředitel firmy Dräger medical Václav Baxa soudu řekl, že jeho firma se zabývá dodávkami technologií do nemocnic, například pro resuscitační oddělení a anesteziologii. Společnost se prý zajímala o tendry týkající se modernizace nemocnic v Příbrami a Kolíně. Dräger ale nemohl podmínky tendrů splnit, protože odpovídaly pouze možnostem dvou firem - Puro Klima a Hospimed. Dva manažeři z těchto firem - Martin Jireš a Jindřich Řehák - jsou mezi obžalovanými v kauze.

Baxa uvedl, že jeho kolegovi bylo řečeno při jednáních s Puro Klima u jiného tendru na Plzeňsku, že "to je Krakonošovo". Údajně to znamenalo, že vliv na tendr se týká jen určitých firem a nemá smysl se dále o zakázky zajímat. Baxa tím chtěl podle žalobce dokreslit atmosféru při sjednávání vlivu na zakázky, které mohou být předem domluvené.

Baxa také uvedl, že zbylé firmy v tendru týkajícího se středočeských nemocnic na něj dělaly dojem, že dělají "křoví", aby vše vypadalo navenek v pořádku.

Perly v kauze Rath:

Na záznamu, který se u soudu pouštěl v lednu, bylo slyšet šustění připomínající zvuk papíru, přičemž obviněný Kott také počítá. Žádný dialog v nahrávce nezazněl, zatímco na ostatních aktéři hovoří. K odposlechu se před soudem vyjádřil bývalý poslanec: "Nechápu, jak někdo může z těch zvuků usoudit, že tam někdo počítá bankovky." 

Rath v lednu požádal soudce Roberta Pacovského, aby zařídil, ať se jeden z přísedících nesměje. Podle Ratha se ironicky ušklíbal. Pacovský odpověděl, že Ratha sleduje, a nemůže proto dohlížet na případné grimasy zbylých čtyř členů trestního senátu. Rath pak požádal, aby se zaprotokolovalo, že "prosí některé členy senátu, aby se zdrželi směšných grimas."

Koncem prosince u soudu zazněla nahrávka, kde se hovoří o dárku, kterým měly být krabice s vínem pro další obžalovanou, exšéfku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou. S krabicí na víno zadržela tentýž den policie Ratha poté, kdy odešel ze schůzky s Pancovou z jejího domu v Rudné u Prahy. Nahrávku pořídila policie v kanceláři Pancové, podle záznamu za ní přišli podnikatelka ve stavebnictví Ivana Salačová a manažer firmy Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský se slovy, že "nesou dárky". Údajně to měly být krabice s vínem. Podle žalobce Petra Jiráta bylo v Drážďanského krabici 14 milionů coby první část provize za získání zakázky na opravu zámku Buštěhrad, uvedla Česká televize.

Salačová na jiném záznamu popisuje, jak si užila dovolenou v Africe, viděla nejvyšší horský masiv kontinentu Kilimandžáro a fotografovala různá zvířata. Zmiňovala zejména antilopy, zebry, slony, žirafy a šakaly. "To byla stáda, ne jen pár zeber," uvedla mimo jiné.

Rath zařazení nahrávky kritizoval. "Zebry nesouvisí s trestním řízením," řekl například. Narážel tím hlavně na to, že státní zastupitelství podle něj nechce poskytnout celé odposlechy právě kvůli argumentu, že ne všechny souvisí s obviněním. "Tady jsme slyšeli téměř desetiminutový rozhovor o slonech, antilopách a žirafách. Nezaznamenal jsem ani vzdálený vztah k projednávané věci," dodal Rath.

Související

David Rath

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. ČTK to sdělil advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest. Svaz pacientů ČR ve středu oznámil, že do konce května jmenuje Ratha pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Rath ČTK v SMS zprávě zatím pouze napsal, že ho nyní čeká dost práce. Působí též jako lékař v Poliklinice u svatého Jakuba Hostivice, kde ale dnes dopoledne nebyl, řekla ČTK pracovnice polikliniky.

Více souvisejících

David Rath soudy

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Trump je připraven žalovat Google. Škodí mu prý v boji o Bílý dům

Exprezident Donald Trump je přesvědčen, že vyhledávač internetového giganta Google o něm zobrazuje jen špatné zprávy. Firmu varoval, že pokud bude v listopadu opět zvolen do Bílého domu, bude požadovat zahájení trestního stíhání vůči firmě. Upozornila na to CNBC

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy