Bod pro Ratha? Žádné tlaky, jen pracovitost, říká starosta Nymburku

Praha - Starosta Nymburku Miloš Petera dnes u soudu v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) řekl, že o investicích v kraji se hlasovalo podle pravidel a nebyly Rathem ovlivněné. Rath byl hejtmanem Středočeského kraje a nyní je obžalovaný z korupce

"Návrhy předkládali radní a hlasovalo se o nich přesně podle pravidel," řekl po výslechu ČTK Petera, byl také Rathovým náměstkem. Ve výpovědi rovněž uvedl, že nezaznamenal jakékoliv tlaky ze strany Ratha coby hejtmana.

Petera působil i v dozorčí radě nemocnice v Mladé Boleslavi. Některé zakázky týkající se její modernizace provázela podle žalobce Petra Jiráta korupce. Podle Petery se rada scházela jednou za čtvrt roku a řešila například tzv. ovládací smlouvy, které se týkaly většího množství materiálu pro více nemocnic, což prý zlevnilo dodávky.

Petera dále uvedl, že Ratha zná hlavně pracovně "z činnosti Středočeského kraje a jako pracovitého člověka, který rád prosazoval své názory." Připravovali spolu také volební kampaň, protože Petera působil v krajském výboru ČSSD.

Jirát v kauze viní 11 lidí z upravování obchodních soutěží ve Středočeském kraji. Za organizátora označuje náměstka a koordinátora nemocnic a někdejšího poslance Petra Kotta, který dříve také šéfoval středočeské pobočce Všeobecné zdravotní pojišťovny. Další hlavní obžalovanou je jeho partnerka Kateřina Pancová, která řídila kladenskou nemocnici. Podle obžaloby domlouvali vítězství v tendrech pro určité firmy, což údajně provázela korupce. Rath prý o všem věděl coby jejich dlouholetý známý a zejména hejtman.

Když policie zatýkala Davida Ratha, moc dobře věděla, že si hejtman nese sedmimilionový úplatek. Detektivové ho totiž těsně před tím slyšeli přes prostorové odposlechy nainstalované v domě Kateřiny Pancové v Rudné u Prahy. Právě od ní si Rath peníze nesl.

Policie přitom v jejím domě namontovala desítky štěnic, v každé místnosti jich bylo několik. Ostatně dobře je to vidět z přepisů odposlechů, kde policisté opakují: "záznam stanoviště A13" nebo "záznam stanoviště B19".

S penězi narovnanými v krabici na šest lahví vína Rath vyšel z domu. V ten moment k němu přistoupila policistka. Na videu bylo vidět Rathovo překvapení, uvádí iHned.cz. "V prvním momentu se zdálo, že to nebere vážně. Pak mu tuhly rysy. Vyndal peněženku a začal ukazovat, kolik v ní má, pak ukázal i obsah kapes. A pak jen řekl, že v igelitové tašce nese víno, které dostal na návštěvě," řekl jeden z členů mandátového a imunitního výboru.

Související

David Rath

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. ČTK to sdělil advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest. Svaz pacientů ČR ve středu oznámil, že do konce května jmenuje Ratha pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Rath ČTK v SMS zprávě zatím pouze napsal, že ho nyní čeká dost práce. Působí též jako lékař v Poliklinice u svatého Jakuba Hostivice, kde ale dnes dopoledne nebyl, řekla ČTK pracovnice polikliniky.

Více souvisejících

David Rath soudy

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Trump je připraven žalovat Google. Škodí mu prý v boji o Bílý dům

Exprezident Donald Trump je přesvědčen, že vyhledávač internetového giganta Google o něm zobrazuje jen špatné zprávy. Firmu varoval, že pokud bude v listopadu opět zvolen do Bílého domu, bude požadovat zahájení trestního stíhání vůči firmě. Upozornila na to CNBC

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy