Razie na stadionu: Exsenátor Novák prý mohl ve vězení k počítači

Teplice - Bývalý senátor ODS a starosta Chomutova Alexandr Novák, který si v Teplicích odpykává čtyřletý trest za korupci, mohl pravděpodobně organizovat své obchody i ve vězení. Policie a vězeňská služba našly na místním fotbalovém stadionu, kam chodil Novák uklízet, počítač, píše v Mladá fronta Dnes (MfD). Nepovolené použití počítače může být vyhodnoceno jako kázeňský prohřešek.

Bývalý senátor a starosta Chomutova Alexandr Novák si odpykává čtyřletý trest za to, že vzal úplatek 42 milionů korun. Úklid tribun mu poskytoval jistou volnost. Tu už nemá – s prací musel skončit v souvislosti s prohlídkou policie a Vězeňské služby.

Člen představenstva FK Teplice Libor Sehnal listu potvrdil, že kriminalisté prohledali dílny, údržbu a další místa, kde Novák ještě s jedním spoluvězněm pracoval. "Na stadion dorazili 26. března se soudním příkazem k prohlídce. Prošli dílny údržby a prostory, kde se oba vězni v rámci své práce pohybovali, a vyslechli zaměstnance, kteří s nimi přišli do styku," řekl MfD Sehnal.

V jedné ze skříněk, kam si oba ukládali své věci, policisté našli počítač. "Určitě ale nebyl nikoho ze stadionu, musel ho sem donést někdo zvenčí," řekl listu technický ředitel stadionu Stanislav Šmrha. Policie ani Vězeňská služba nechtějí případ komentovat.

Psali jsme:
Policie v akci: Došlo na Oulického? Malér má i exsenátor Novák Exsenátor Novák si pořídil zázemí v USA. Policie věřila, že by utekl
 

Novákův advokát Jan Růžek podle listu popřel, že by počítač patřil jeho klientovi. "V jeho skříňce policie žádný počítač nenašla," řekl Růžek MfD.

Mluvčí teplické věznice Michal Kruťa odmítá, že by Vězeňská služba cokoli zanedbala: "Každý vězeň je nejprve zařazen na práci v areálu věznice, pak v doprovodu vychovatele může na vycházku, a když si vyslouží důvěru, může pracovat venku. Stadion není střeženým pracovištěm a každý vězeň je poučen, co nesmí. A že pokud to poruší, ponese následky."

Novák byl obviněn, že vzal úplatek v souvislosti s prodejem městských akcií rozvodných společností v době, kdy byl starostou Chomutova. Podle policie si dal Novák v roce 1999 poslat na svůj zahraniční účet úplatek za to, že jako starosta ovlivnil prodej akcií.

14. prosince 2010 Alexandru Novákovi uložil chomutovský soud podmínku dva roky a pokutu pět miliónů korun. Novák byl uznán vinným za přijetí cca 40milionového úplatku (2,27 miliónu marek) za prodej plynárenských a energetických akcií společnosti Severočeská plynárenská a Severočeská energetika Děčín německé společností VNG-Verbundenz Gas. Úplatek nakonec přes kyperskou společnost Intercontractor skončil na rakouském soukromém účtu Alexandra Nováka a jeho manželky Evy. V listopadu 2010 zbavil Senát PČR Nováka imunity.

Okresní soud v Chomutově pak v prosinci 2010 Nováka uznal vinným z přijetí úplatku ve výši 43 milionů a uložil mu podmíněný trest na dva roky a pokutu 5 milionů Kč. Po odvolání Nováka i státního zástupce vynesl odvolací Krajský soud v Ústí nad Labem ještě přísnější trest, když poslal Nováka na čtyři roky do vězení, výši pokuty ponechal ve stejné výši.

Novák však od té doby neustále odmítal nastoupit do vězení s tím, že to neumožňuje jeho zdravotní stav. Také využíval různých právních kliček a tvrdil, že se mu nedostalo spravedlivého procesu.

Koncem března 2013 chomutovský soud rozhodl, že Novákovi zdravotní stav nebrání v nástupu do vězení. Dne 2. dubna 2013 jej policie zadržela z obavy, že by se mohl snažit před trestem uprchnout do USA.

Související

Alexandr Novák

Kauza ROP Severozápad pokročila: Policie navrhuje obžalovat 26 lidí, mezi nimi Vaňhová či Novák

Policie navrhla obžalovat 26 lidí v kauze ROP Severozápad, ve které čelí obvinění například severočeští podnikatelé Alexandr Novák a Daniel Ježek nebo bývalí hejtmani Jana Vaňhová a Josef Novotný. Dnes to uvedl server Seznam Zprávy. O návrhu nyní rozhodne státní zástupce z pražského vrchního státního zastupitelství Tomáš Minx. Kauza se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji.

Více souvisejících

Alexandr Novák

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 13 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy