Za surovou vraždu Petry (†15) v Jihlavě padly vyšší tresty, víc dostal i Doležal

Olomouc - Olomoucký vrchní soud dnes zpřísnil dvěma mladíkům tresty za brutální vraždu patnáctileté dívky v Jihlavě. Tomáš Zavřel si odpyká místo 22 let výjimečný trest ve výši 24 let. Jakub Doležal stráví ve vězení za nadržování místo dvou let celkem čtyři roky. Soud dnes zároveň potvrdil výjimečný trest pro hlavního aktéra činu Michala Kisiova, ten stráví ve vězení 25 let. Podle rozsudku Kisiov nejprve vyhodil dívku z okna a poté ji se Zavřelem zabili. Doležal jim pomáhal s odklízením stop a těla.

"Čin byl spáchán zvlášť trýznivým způsobem. Dívka trpěla desítky minut, musela vnímat, že bude usmrcena. Je zde bezpochyby vyšší míra brutality a surovosti a trestného činu se dopustili ze snahy ochránit sami sebe před trestním stíháním. Navíc jde o smrt patnáctiletého dítěte," řekl dnes předseda senátu Vladislav Šlapák.

I z toho důvodu jsou podle soudu u hlavních pachatelů na místě výjimečné tresty ve výměře od 20 do 30 let. U Zavřela i Doležala soud přitom konstatoval, že jsou tresty nepřiměřeně mírné. Zpřísnil je s ohledem na způsob a okolnosti vraždy dívky, ale i na vystupování mladíků po činu. Kisiov a Zavřel musí podle rozsudku zaplatit rodičům a bratrovi zavražděné odškodné ve výši 655.000 korun, Kisiov navíc i náhradu zdravotní pojišťovně.

Psali jsme:
Pomstil vraždu Petry: "Odklízeče" Doležala zmlátil klackem, dostal 3,5 roku
 

Vrchní soud tak částečně vyhověl odvolání státní zástupkyně, která žádala vyšší trest pro Zavřela i Doležala. U Doležala však požadovala změnu právní kvalifikace a trest ve výši 15 let. "Už před odchodem do bytu Kisiova věděl, co se zde stalo, byl ochoten pomoci. Neodešel, oba obžalované neodrazoval od jednání, setrval na místě, sledoval jejich domluvu i jejich velmi závažné jednání vůči poškozené. Jeho přítomností šlo minimálně o pomoc psychickou," uvedla státní zástupkyně Jarmila Večeřová. "Mělo jít o pomoc ke zvlášť závažnému zločinu vraždy," dodala žalobkyně.

Kisiov žádal nižší trest. "Byl to sice Kisiov, který celý děj odstartoval tím, že poškozenou vyhodil z okna. Zavřel byl však mnohem víc aktivnější, byl to on, kdo ji nakonec dlouhodobě intenzivně škrtil," uvedla jeho obhájkyně Klára Slámová. Upozornila na to, že se činu doznal, svého činu upřímně litoval a dosud nebyl nikdy trestán. Obhájce Zavřela zase apeloval na to, že mladík pomohl čin objasnit. Obě odvolání však soud zamítl.

Brutální vražda se stala loni v polovině března. Dívku nejprve tehdy devatenáctiletý Kisiov vyhodil nahou z okna svého bytu v jihlavské Havířské ulici, když mu údajně po pohlavním styku řekla, že nahlásí policii, že ji znásilnil. Dívka pád z jedenáctimetrové výšky na kamennou dlažbu dvora přežila. Mladík ji odvlekl zpět do bytu, zavolal Zavřelovi a Doležalovi a podle obžaloby pak silně opilí mladíci přemýšleli, jak by se dívky zbavili.

Po vzájemné domluvě ji Kisiov a Zavřel nejprve vzájemně škrtili rukama. Dívka stále jevila známky života, proto jí mladíci omotali kolem krku kabel od počítače. Opřeli se o trám a tahali. Poté si Kisiov obul motorkářské boty a stoupnul jí na hrudník. Nakonec ji Zavřel uškrtil textilním páskem. Tělo oběti nakonec mladíci zabalili do prostěradla a vhodili do kontejneru. Ostatky skončily na skládce, kde byly za pár dnů nalezeny. Z dívčina těla zbylo jen torzo.

Související

Ilustrační foto

Na Vysočině pohřešují 31 dětí, vražda dívky v Jihlavě otřásla Českem

Jihlava - Policie na Vysočině v současnosti pátrá po 31 dětech, každému z nich byla nařízena ústavní výchova. V posledních pěti letech se v kraji pohřešovalo 2045 dětí. Těch s nařízenou ústavní výchovou, nebo žádajících o azyl, které z určeného zařízení utekly, bylo přes 80 procent. Většinu pohřešovaných dětí se podařilo najít v pořádku, v roce 2013 ale byla jedna šestnáctiletá pohřešovaná dívka nalezena mrtvá, uvedla mluvčí policie Dana Čírtková.

Více souvisejících

Vražda Petry (†15) z Jihlavy soudy

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy