Kauza metanol: Míchači jedovaté směsi dostali doživotí, vinu popírají

Zlín - Krajský soud ve Zlíně dnes uložil údajným míchačům směsi kontaminované metanolem Tomáši Křepelovi ze Zlína a Slovákovi Rudolfu Fianovi za obecné ohrožení doživotní vězení. Mnohaleté tresty dostalo za obecné ohrožení, nebo přípravu a účast na ohrožení i dalších osm obžalovaných mužů v hlavní, takzvané zlínské větvi metanolové kauzy, kteří podle státního zástupce jedovatý alkohol distribuovali. Zemřelo kvůli němu pět desítek lidí. Rozsudek není pravomocný.

"Jedná se o věc, která měla pro celou Českou republiku fatální následky. Tolik úmrtí v rámci jedné trestné činnosti jsem nezaznamenal a myslím, že v historii justice takové hrozné následky zaznamenány nebyly," uvedl předseda senátu Radomír Koudela. Obžalované podle něj usvědčuje řada přímých i nepřímých důkazů. "Tresty s ohledem na hrůzné následky nelze považovat za obzvláště přísné či dokonce drakonické," doplnil Koudela. Dodal, že vysoké tresty mají mimo jiné odradit budoucí pachatele podobné trestné činnosti.

Všichni odsouzení podle soudu museli vědět, že pokoutní přípravou alkoholických nápojů a následně jejich prodejem mohou způsobit mnoha lidem vážné poškození zdraví nebo i smrt. Hlavnímu distributorovi otráveného alkoholu Jiřímu Vaculovi ze Zlínska, který pomohl případ objasnit, soud za obecné ohrožení uložil 15 let vězení. Podle obžaloby se stejného činu dopustil i další distributor Martin Jirout z Trutnovska, jehož za podíl na metanolové kauze senát potrestal 16 lety za mřížemi.

Zbylých šest prodejců kontaminovaného alkoholu souzených ve Zlíně dostalo tresty od osmi do 21 let. Byli přitom obžalováni z ohrožování zdraví závadnými potravinami, pět z nich se sazbou pět až 12 let, šestému hrozilo až osm let. Soud jim ale kvalifikaci zpřísnil na obecné ohrožení. Nejvyšší trest z této skupiny postihl jednatele firmy Vapa Drink Viktora Koláčka z Přerovska, který má strávit ve vězení 21 let. Podnikatel Libor Vanderka z Kroměřížska dostal jen o půl roku nižší trest. Soud vzal v úvahu fakt, že otrávený alkohol distribuovali i po vypuknutí metanolové aféry.

Psali jsme:
Smrtící metylalkohol dál zabíjí. Mezi lidmi je ho ještě 2 000 litrů Údajný boss Březina chtěl zabavený líh zpět. Sháněl kontakty na hasiče, šokuje svědek  

Tři Zlíňany, dělníka Aleše Svobodu, podnikatele Alexandera Jordána a Martina Cekotu, soud potrestal pobytem za mřížemi v délce 12, 13 a 13,5 roku. Robert Sedlařík, jednatel firmy Verdana, která byla distributorem Likérky Drak, dostal za přípravu obecného ohrožení souhrnný trest i za dříve souzený daňový únik v celkové výši osm let. Koláčka, Jirouta a Vanderku, kteří byli stíháni na svobodě, vzal soud hned po vynesení rozsudku do vazby, kde už byli Fian, Křepela a Vacula. Sedlařík je ve výkonu trestu za zmíněný daňový únik.

Křepela i Fian vinu dnes opět popřeli. Oba se stejně jako zbylí obžalovaní vyjma Vaculy, Svobody a Sedlaříka, kteří se nevyjádřili, proti rozsudku odvolali. Státní zástupce Roman Kafka si ponechal lhůtu pro podání odvolání. Pro Fiana s Křepelou žádal doživotí, pro Vaculu 20 a Jirouta 16 let. Ostatním ale navrhl za ohrožování zdraví závadnými potravinami tresty jen od 5,5 do 8,5 roku.

Vacula od začátku skutek doznává a s policií spolupracuje. Tvrdil, že byl zákeřně podveden Fianem a Křepelou, kteří mu dodali otrávený líh. U soudu neštěstí litoval a omluvil se poškozeným. Totéž učinili i Jirout a Svoboda, kteří obchody s nezdaněným alkoholem přiznali. Jordán a Cekota vinu odmítli, Sedlařík, jehož vinou díky zásahu policie a celníků v jeho skladu nikdo metanol nevypil, prý jednal v dobré víře. Koláček se poškozeným omluvil, byť prý neví, jak se "to" mohlo stát, Vanderka zase "nevěděl, co k tomu říct".

Podle obžaloby majitel firmy na výrobu autokosmetiky z Řitky u Prahy Křepela opatřil na přelomu srpna a září 2012 pět tisíc litrů metylalkoholu i prostory v Opavě a pomohl Fianovi, který byl obchodním zástupcem Křepelovy firmy Carlogic, namíchat směs o objemu 10.000 litrů tvořenou metanolem a ze zbylé části etanolem. Celou ji předali v Podkopné Lhotě na Zlínsku dělníkovi Vaculovi, jenž směs dál distribuoval.

Metanolová aféra začala 3. září 2012, kdy v Havířově zemřel první člověk. Obžaloba postihuje jen období do konce roku 2012. Hlavním aktérům klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím. Státní zástupce ji podal na 31 lidí. Sedm dalších z takzvané ostravské větve by mělo být souzeno také ve Zlíně, zbylé případy dostaly okresní soudy po celé ČR.

Doživotí je nepřísnější trest, který české právo zná, soudy jej udělují prakticky jen za mimořádně brutální nebo vícenásobné vraždy. Podle statistiky Vězeňské služby si loni odpykávalo v ČR doživotní trest 46 odsouzených.

Aktualizováno 24. května 2024 12:11

Zemřel známý herec a režisér Jan Kačer

Související

Více souvisejících

kauza: metylalkohol soudy Alkohol

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Plzák španělský (Arion lusitanicus)

Velmi nebezpečný španělský slimák u českých hranic

Plzák španělský, známý svou žravostí, se dál šíří po Evropě a nyní se objevuje i v horských oblastech. Na jeho přítomnost upozorňují mimo jiné zástupci polského Krkonošského národního parku. Tento živočich navíc představuje riziko i pro psy a podobné šelmy.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

včera

Počasí: Česko dnes zasáhly silné bouřky, objevilo se několik supercel

Českem se podle meteorologů z ČHMÚ přehnaly bouřky, které místy doprovázelo krupobití. Nejvyšší intenzity dosáhly na západě země, kde kroupy přesáhly velikost 2 cm.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy