Fatální chyba v ordinaci: Smrt těhotné ženy šetří policie. Nové informace

Orlová - Policie vyšetřuje úmrtí těhotné dvaatřicetileté ženy, která ve středu v diabetologické ambulanci v Orlové na Karvinsku zřejmě vypila místo roztoku glukózy dezinfekci, jako usmrcení z nedbalosti. Zatím neznámému pachateli hrozí až šestileté vězení. ČTK to dnes řekl policejní mluvčí Petr Svoboda.

"V jedné z ambulancí v areálu nemocnice došlo k tragické záměně roztoku glukózy a jiného roztoku. V rámci vyšetření ho požila dvaatřicetiletá žena z Orlové. Poté z ordinace odešla. Následně kolem desáté hodiny dopolední byla žena nalezena ve svém bytě bez známek života. Žena zemřela s největší pravděpodobnosti v důsledku požití jiného roztoku," uvedl Svoboda.

Ambulance je v areálu nemocnice v Orlové, mluvčí Radmila Fleischerová ale vysvětlila, že nemocnice nemá se soukromou lékařkou nic společného: „Nejednalo se o ambulanci naší nemocnice, pouze o pronajaté prostory, ve které byla umístěna soukromá diabetologická ambulance.

Lékařka, v jejíž ordinaci se tragická záměna stala, dnes ordinovala. "Nezlobte se, nemůžu se k tomu vyjadřovat," řekla pouze novinářům. Uvedla, že policii slíbila, že v době vyšetřování nebude událost komentovat. "Šetří se to. Šetří se to v celé nemocnici. Je to strašné," dodala.

Mezi lidmi v Orlové se spekuluje o tom, že těhotné ženy, které vypily špatný roztok, byly dvě. Policejní mluvčí Svoboda tuto informaci dnes vyvrátil. "Vyšetřujeme okolnosti vztahující se k jedné ženě," řekl.

Glukóza se využívá při zjišťování, zda nastávající matka nemá těhotenskou cukrovku. Ženy vypijí silný roztok s glukózou, přičemž se jim postupně měří hladina cukru v krvi.

„Pokud to byl toleranční glukózový test, kdy se pije hodně sladký cukrový sirup, nevím, s čím to mohli zaměnit. Kdyby se mělo jednat o dezinfekci, jak se spekuluje, tak neznám žádnou, která by nebyla chuťově i zápachem odporná," prohlásil pro iDnes.cz proděkan 3. lékařské fakulty UK a šéf lékařské akreditační komise David Marx.

"Záměny léčiv jsou druhá nejčastější příčina komplikací při pobytu v nemocnici obecně," dodal.

Související

Více souvisejících

Policie ČR nemocnice Otrávená těhotná žena (19.6.2014)

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

Vyšetřování odhalilo, jak mohlo dojít k atentátu na Trumpa

Vyšetřování americké Tajné služby (USSS), která zodpovídá za bezpečnost a ochranu současných i bývalých prezidentů, odhalilo komunikační pochybení a nedostatečnou obezřetnost před červencovým atentátem na Donalda Trumpa. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy