15 let natvrdo platí. Distributor smrtícího metanolu trest přijal

Zlín - V hlavní, takzvané zlínské větvi kauzy metanol nabyl první rozsudek právní moci. Hlavní distributor otráveného alkoholu Jiří Vacula ze Zlínska přijal patnáctiletý trest, proti němuž nepodal odvolání ani státní zástupce. Vacula se rozhodl, že se neodvolá, po poradě s rodinou i s ohledem na tragické následky kauzy, řekl dnes ČTK jeho obhájce Michal Zbožínek. Kvůli jedovatému alkoholu zemřelo pět desítek lidí.

Krajský soud ve Zlíně v květnu vynesl rozsudky nad deseti obžalovanými. Nejtěžší, doživotní tresty, dostali dva údajní míchači otrávené směsi, Tomáš Křepela ze Zlína a Slovák Rudolf Fian. Mnohaleté tresty soud za obecné ohrožení uložil i ostatním.

Křepela, Fian a pět distributorů směsi se odvolalo na místě, dva další podali odvolání později. Pouze Vacula trest přijal. Státní zástupce Roman Kafka pro něj původně žádal o pět let delší vězení. Nakonec se ale po pečlivém zvážení rozhodl odvolání v jeho případě nepodat, řekl dnes Kafka.

V ČR je dlouhodobě a trvale vysoká spotřeba alkoholických nápojů, dle statistiky WHO připadne 16,61 litru čistého etylalkoholu na osobu starší 15 let ročně. Počet závislých na alkoholu v ČR stoupá, zvyšuje se tedy i počet osob, které jsou rizikem otravy metylalkoholem ohrožené. Člověk závislý na alkoholu je ohrožen více pro nedostatek nebo podcenění informací o metylalkoholu: informace se k němu vůbec nedostane, dostane se k němu pozdě nebo ve formě, které nerozumí.

Prvními nespecifickými příznaky otravy bývají opilost, zánět a bolesti žaludku. Varovné signály se objevují někdy až po 30 hodinách: poruchy zraku, slepota, křeče, po nichž následují bezvědomí a smrt. Při současném požití s alkoholem se doba do výskytu varovných příznaků prodlužuje. Slepota může nastat již po požití 15 ml metylalkoholu, smrt po 30 až 240 ml, informuje server zijemenaplno.cz.

„Uvádí se, že aktuální počet otrav i s nimi spojených závažných poškození zdraví a úmrtí je nyní v ČR nejvyšší od konce 2. světové války. V posledních letech byl počet případů otrav metylalkoholem velmi nízký (když pomineme kauzu "metyl"), pohyboval se v řádu jednotek za rok, avšak celkový počet otrav alkoholem (tedy nejčastěji etylalkoholem) za rok čítá několik set, aniž by to vzbudilo patřičnou pozornost. Může to být strašlivá shoda okolností, ale může to být také špička ledovce, projev problému zvaného alkoholismus, resp. projev problému vyvolaného alkoholismem," říká MUDr. Petr Popov, předseda Společnosti pro návykové nemoci České lékařské společnosti J. E. Purkyně.

Související

Soud, ilustrační foto

Kauza metyl, smrt několika lidí: V ostravské větvi padly přísnější tresty

Olomoucký vrchní soud dnes zpřísnil o 11 měsíců na sedm let a devět měsíců trest dvěma mužům v ostravské větvi kauzy metanolu. Jde o distributora otráveného alkoholu Michala Klösela a Martina Svobodu, který smrtící směs distribuoval přes svůj stánek v Havířově. Naopak dalším distributorům, Petru Čaganovi a Václavu Zlámalovi, odvolací soud tresty snížil. Obžalovaný Bohumil Malátek a Martin Posládek si odpykají stejné tresty uložené krajským soudem. Jde o poslední hlavní obžalované v této kauze. Na svědomí mají smrt několika lidí.

Více souvisejících

metylalkohol soudy Alkohol

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

Izraelci se brání Bidenovu ultimátu: Pro dosažení svých cílů uděláme vše

Izrael podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby v Pásmu Gazy dosáhl svých válečných cílů. Prohlásil to izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na tlak Spojených států zastavit izraelskou operaci ve městě Rafah, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy