Na letišti v Praze začaly kontroly pasažérů kvůli ebole

Praha - Po USA, Francii a Británii přistupuje ke kontrole cestujících kvůli ebole i Praha. Pasažéři, kteří pobývali v posledních 42 dnech v Guineji, Libérii či Sieře Leone, musejí na Letišti Václava Havla po příletu podstoupit zdravotní pohovor s měřením teploty.

Pokud cestující letící do Prahy ve formuláři vyplní, že v uvedené době některou z afrických zemí navštívili, budou muset podstoupit vyšetření v protiepidemickém centru přímo na letišti. Pokud se u takového člověka objeví obtíže a míra rizika bude značit, že by mohlo jít o ebolu, bude převezen na infekční kliniku na Bulovce.

Samotné vyšetření na pražském letišti spočívá pouze v měření teploty teploměrem, který je schopný tělesnou teplotu změřit na dálku bez toho, aby se zdravotní personál musel pacienta dotýkat. Tomu odpovídá i skromné vybavení narychlo vytvořené ordinace, kde je laserový teploměr jediným lékařským vybavením, které zde může návštěvník vidět.

Praha je rovněž jediným místem v ČR, kam by letadlo zamířilo, pokud by se podezření na ebolu či jinou nebezpečnou infekční chorobu objevilo už během letu. V takovémto případě, kdy příznaky nemoci zjistí posádka přímo na palubě, zamíří letadlo do Ruzyně i tehdy, když letí na jiné letiště v ČR.

Letiště v hlavním městě je totiž vybavené krizovou stojánkou, kam by bylo toto letadlo označené jako "letadlo s infekcí" odstaveno a ze kterého by byl postižený cestující převážen do nemocnice na Bulovce. Předpis rovněž stanovuje procedury, kterými by museli projít ostatní cestující. To by se týkalo především nejbližších spolucestujících z okolních řad sedadel dodala mluvčí letiště Eva Krejčí.

Cestující se společnostmi ČSA a Travel Service musejí nově na palubě vyplnit do příletové karty mimo jiné jméno, příjmení a telefonický kontakt. Odpoví také na otázku, zda v předchozích 42 dnech pobývali v rizikových zemích západní Afriky, kde budou pobývat v Česku v následujících 42 dnech, případně kdy v této době chtějí odcestovat.

Za děti do 15 let věku musí vyplnit kartu zákonný zástupce či jiná zletilá osoba, která je doprovází, případně člen posádky. Kdo kartu nevyplní, dopustí se přestupku a může mu být uložena pokuta až 10.000 korun. Šíření eboly je podle trestního zákoníku trestné a trestného činu se lze dopustit i z nedbalosti. Lidé z vnitrostátních letů karty k vyplnění nedostanou.

Související

Více souvisejících

Letiště Václava Havla Praha Ebola

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy