První transplantace penisu v USA: Orgán pochází od zemřelého dárce

Boston - Lékaři provedli vůbec první transplantaci penisu ve Spojených státech. Pacient o svůj orgán přišel kvůli rakovině, nový úd pochází od zemřelého dárce.

Bostonská nemocnice Massachusetts General Hospital ohlásila, že operace trvala patnáct hodin. Příjemce (64) podle lékařů bude moci v řádu týdnů opět normálně močit a nejdéle do několika měsíců by se měla obnovit i sexuální funkce penisu.

Vůbec první transplantaci penisu úspěšně provedli lékaři v Jihoafrické republice v prosinci 2014 mladému muži, kterému byl penis amputován kvůli komplikacím po obřízce. V březnu 2015 lékaři oznámili, že nový úd je plně funkční.

Již v roce 2005 penis transplantovali Číňané. Pacient ale po dvou týdnech požádal o jeho odstranění, neboť on sám i jeho manželka se s darovaným orgánem nedokázali psychicky vyrovnat.

Související

Lékaři

Muž z Brněnska žije 30 let s transplantovaným srdcem. Medián přežití je méně než poloviční

Třicet let od transplantace srdce slaví letos sedmapadesátiletý Petr z obce Mokrá-Horákov na Brněnsku, který je nejdéle žijícím pacientem po transplantaci srdce operovaným v Brně. ČTK to řekl Jan Krejčí, přednosta kardiologické kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, která se o muže stará. Podle něj je přitom medián střední doby přežití po podobném zákroku 12 až 13 let.

Více souvisejících

transplantace Muži lékaři

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy