Japonská princezna Mako přijde o titul, vybrala si neurozeného ženicha

Tokio - Japonská císařská rodina chystá svatbu, po níž ovšem přijde o jednoho člena. Princezna Mako se totiž provdá za neurozeného bývalého spolužáka z univerzity, který pracuje jako právní asistent. Mako je nejstarší vnučkou císaře Akihita (83).

Princezna Mako (25), která stejně jako její budoucí manžel studovala International Christian University (ICU) v Tokiu, má rovněž magisterský titul z Leicesterské univerzity a pracuje jako výzkumnice v muzeu.

Princezna se se svým nastávajícím Kei Komurem, kterému je rovněž 25 let, prý seznámila asi před pěti lety. O chystaném sňatku informovala v úterý večer japonská televize NHK a císařský palác tuto zprávu následně potvrdil. Snoubenci sami ale ještě svatbu oficiálně neoznámili, není známé ani datum sňatku.

Japonská vláda by měla v pátek schválit zákon, který umožní císaři Akihitovi abdikovat. Akihito loni v srpnu naznačil, že by se rád vzdal trůnu, protože se obává, že by mu jeho věk mohl bránit v plném vykonávání panovnických povinností. Současné japonské zákony abdikaci neumožňují. Na uvolněný trůn podle očekávání nastoupí císařův syn, princ Naruhito.

Další kontroverzní témata týkající se žen v císařské rodině se ale v nejbližší době řešit nebudou. Podle nynějšího zákona, který platí od roku 1947, je nástupnictví na japonský trůn zaručeno jen v mužské linii, ženy se dědičkami trůnu stát nemohou.

Pokud se ženy z císařské rodiny provdají za neurozenou osobu, musejí se podle téhož zákona vzdát šlechtického titulu, oficiálního členství v císařské rodině i příspěvku od státu a musejí se také odstěhovat z císařského paláce.

Japonsko má v současnosti pouze čtyři možné dědice trůnu. Jsou jimi Akihitovi dva synové, princ Naruhito a princ Fumihito (Akišino), Akihitův bratr, jemuž je rovněž přes 80 let, a desetiletý syn prince Fumihita, který se jmenuje Hisahito. Zmenšující se počet členů císařské rodiny vyvolává obavy, že nejmladší princ by také mohl být poslední.

Související

Více souvisejících

Japonsko Akihito (japonský císař) princezna Mako (Japonsko) Svatby

Aktuálně se děje

před 53 minutami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy