Co znamená Jim Wilson? Setkat se s ním nechcete, jednou to ale můžete být i vy

Leteckou dopravou ročně cestují miliony lidí po celém světě. Letadla však přepravují i neživé pasažéry. Nelétá přitom speciální letadlo, mrtví cestují se živými. A jmenují se vždy stejně, Jim Wilson.

Zákazníci by se asi cítili trochu podivně, kdyby zjistili, že v zavazadlovém prostoru leží mrtvé tělo. Lidé, kteří zemřeli v cizině, se však dostat k rodině musí. Letecký personál má tedy speciální přezdívku, aby se o přítomnosti mrtvého nikdo nedozvěděl.

Aerolinky takovým cestujícím přezdívají Jim Wilson. Podle Sary Marsden, která vede stránku US Funerals Online, mají American Airlines dokonce vlastní linku, na kterou mohou pohřební služby volat, tvrdí server News. Jedná se o takzvanou American Airlines Jim Wilson Service.

Přezdívka dovoluje aerolinkám bez problémů převážet mrtvá těla, která se musí vrátit domů. Pohřební služby si zase mohou zjistit, jestli je s mrtvým tělem všechno v pořádku. Nikdo z cestujících, i kdyby hovor zaslechli, se nevyděsí, že v letadle letí mrtvola.

Jméno Jim Wilson pochází od krabic, ve kterých se tělo převáží. Podle Alcor 1997 Stabilization and Transport Manual jsou k převozu těl často užívány Jim Wilson truhly, které jsou nacpané ledem, aby pozůstatky zachovaly.

Některé aerolinky tělo označují jednoduše jako HR, neboli „human remains“, což v češtině znamená lidské ostatky. Za rok letadla přepraví okolo 50 000 mrtvých, protože lidé často umírají mimo domov a musí se dostat zpátky k rodině a na pohřeb.

Přepravu těl regulují hygienická a bezpečnostní pravidla, také zákony. Každé tělo musí být v zabezpečené rakvi a ještě ve speciálním obalu. Je třeba mít zařízené povolení k přesunu na pohřeb či certifikát lékaře o smrti. Některá letadla navíc mají vlastní márnice, ve kterých těla čekají na převoz.

Související

Masaryk, T.G.

Kdo byl Tomáš Garrigue Masaryk? Bojoval s Čechy a nechal se přejmenovat

Donald Trump pozval na narozeniny Tomáše Garrigue Masaryka na návštěvu v bílém domě. Od 7. března uplynulo 169 let od narození prvního československého prezidenta. Každoročně probíhá řada připomínkových akcí. Přestože tatíčka Masaryka každý zná, s jeho životem je spojena řada málo známých kuriozit.

Více souvisejících

kuriozity zajímavosti letadla, letectví

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 13 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy