Jaká byla první světová válka? Popis tehdejších událostí očima svědka

Seržant Horacio Reginald Stanley byl jedním z milionů mužů, kteří si na vlastní kůži zažili hrůzy první světové války. Jako jeden z mála ale může po sto letech od této události poskytnout dobové svědectví a popsat pocity vojáků, kteří odcházeli do bitvy, nebo lidí, kteří se z ní vraceli. Pokud přežili.

Rodina zesnulého vojáka objevila deník, do kterého si seržant zapisoval dojmy a pocity z první světové války. Seržant se zúčastnil bitvy na Sommě a bitvy u Yper a podle vyprávění, které jeho deník uchoval, tehdy zažívali vojáci hrůzy, které si jen málokdo dokáže představit.

Voják v deníku například popisuje, jak se stal svědkem smrti svých spolubojovníků, které zabili němečtí odstřelovači. V tu chvíli cítil beznaděj a čekal, kdy si kulka nejde i jeho.

Na velikonoční neděli se v roce 1915 zúčastnil v bitvy o Ypres a podle vyprávění šlo doslova o jatka. "Jednomu ubožákovi odstřelili kus lebky. Už mu nemůžeme pomoci. Proč trvá umírání tak dlouho?" píše voják.

Na dalších stránkách seržant popisuje smrt svého bratra, který padl v boji v roce 1918. "Můj bratr je mrtvý. Nemůžeme se jednoduše vrátit do roku 1914, kdy jsme byli šťastní? Věci už nikdy nebudou takové, jako dřív," cituje deník Metro zápisky z deníku, které vychází i v knižní podobě.

Popsal také pocity vojáků, kteří mířili do bitvy. "Do boje muži pochodují a zpívají si. Vracejí se ale zranění v dodávkách. Vracejí se jako mrtvé kopy masa," píše seržant.

Horacio Reginald Stanley ale nepopisuje jen hrůzy války. Zvláštní kapitolou je zdravotní péče, která v té době byla na základní úrovni. Lidé umírali i na poměrně banální zranění, a proto složil poctu sestrám, které se o pacienty staraly.

"Hrdinství a odvaha těchto žen si zaslouží naše nejvyšší uznání, ale pravdou je, že se na ně často zapomíná. Slouží na bojových frontách, kde romantika a sentiment přestávají existovat, kde život každého visí na vlásku," píše voják.

Související

Více souvisejících

I. světová válka historie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy