Děsivý rekord: V táboře Treblinka zemřelo nejvíce lidí na jednom místě, překonal i Osvětim

Nacistický vyhlazovací tábor Treblinka patří mezi ta nejhorší místa světa. V průběhu druhé světové války zde zahynulo okolo 870 tisíc lidí a jen stěží byste hledali na světě jiné místo, kde by bylo zabito za krátkou dobu jeho fungování více lidí.

Do Treblinky přišel první transport Židů z varšavského ghetta 23. července 1942. V průběhu následujících 15 měsíců zde zahynulo necelých 900 tisíc lidí, někteří hladem a vyčerpáním, jiní byli bez milosti popraveni, ať už střelou do týla nebo v plynových komorách.

Zajatci zde byli natolik zoufalí, že se dokonce vzbouřili nacistickému vedení. Vězni z obslužného tábora v srpnu roku 1943 zapálili několik domů a pobili několik strážců, uprchnout se ale podařilo jen několika desítkám z nich.

Jedním z nich byl Čech Richard Glazar, autor knihy Treblinka - slovo jako z dětské říkanky. Příběh vzpoury a útěku z Treblinky sepsal hned po válce, v roce 1945. Jako jeden z mála měl štěstí, že přežil.

Nacisty totiž vzpoura rozpálila do ruda a začali tábor likvidovat. Před příchodem východní fronty spálili budovy, které se v něm nacházeli. A zářná budoucnost nečekala ani jeho zajatce.

Ti byli popravováni kysličníkem uhelnatým nebo výfukovými plyny. Na rozdíl od Osvětimi se zde nepoužíval jedovatý plyn cyklon B. V ní bylo během války zabito více než milion lidí a některé odhady uvádějí až milion a půl, avšak za celou dobu fungování tábora. 

Ten sloužil nacistům zhruba pět let, oproti tomu Treblinka "pouze" více než rok. Pokud by fungovala déle, počet mrtvých by nezadržitelně stoupal a číslo by bylo ještě hrozivější. 

Související

Více souvisejících

Koncentrační tábory Treblinka

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 19 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy