Proč se dítě v děloze matky neutopí? A jakou funkci plní plodová voda?

Čemu všemu můžeme vděčit za to, že se během svého prenatálního života neutopíme v děloze matky, ačkoliv nemáme žábry, a ani nejsme obojživelníky? Ačkoliv se to zdá neuvěřitelné, tak všichni jsme vyrostli takříkajíc pod hladinou vody, a to plodové. Proč se nenarozené dítě v plodové vodě neutopí, zatímco po narození v normální ano, vysvětlil časopis Maminka.cz.

Plodová voda jako taková hraje významnou roli jak během těhotenství, tak i porodu. Nenarozené dítě je díky ní chráněno v děloze před nárazy, které způsobuje každodenní život jeho matky. Jako příklad můžeme uvést těhotnou ženu v městské hromadné dopravě. I když bychom se mohli stoprocentně spoléhat na slušnost spolucestujících, kteří uvolní ženě s bříškem místo v autobuse, tak jenom samotné brzdění, a to i při jízdě v automobilu, způsobuje otřesy, které ale děťátku nijak neublíží právě díky plodové vodě.

Nezapomínejme také na případné pády, zejména v zimních měsících. Ostatně sama příroda nepočítala s tím, v jak moc velkém nesouladu s ní budeme žít, ale věděla, že život každého živočicha s sebou přináší situace, v nichž by nenarozený plod bez plodové vody byl odsouzen k smrti.

Taktéž nezapomínejme, že plodová voda pomáhá i matce, a to při porodu. Po jejím odchodu se totiž zvlhčí porodní cesty, což hraje významnou roli při cestě dítěte z těla matky na svět. Laicky řečeno plodová voda svým způsobem zastupuje funkci lubrikantu, který se ale využívá při "jiných" příležitostech. Za zmínku také stojí, že je plodová voda zásaditá, což je jedna z jejích jedinečných vlastností. Lidské tělo totiž dokáže vytvářet pouze kyseliny a plodová voda je proto výjimkou z tohoto pravidla.

Nerovnováha kyselosti a zásaditosti v organismu je rovněž jednou z příčin různých onemocnění, a proto bychom měli být schopní dodávat tělu i zásady. Je-li žena těhotná a v jejím těle dochází k překyselení, zásaditost plodové vody se snižuje, což se neblaze podepisuje na vývoji dítěte. Opět se tedy potvrzuje pravidlo, že by se nastávající maminky měly zříci nadměrné konzumace cukrů, kávy a už vůbec ne alkoholu.

Problematické může být pro vývoj dítěte, když je plodové vody nadměrné množství. Takovému jevu se v lékařství říká hydramnion, případně polyhydramnion, jedná-li se o extrémní odchylku od normálu. V takovém případě může, ale i nemusí, hrozit malformace (vývojové vady) plodu, a proto jsou takové těhotné ženy pod větším lékařským dohledem. Někdy je velké množství plodové vody větší zátěží pro matku než samotné dítě.

Proč se v plodové vodě dítě neutopí?

Když si shrneme veškeré funkce plodové vody, automaticky nám vyvstává otázka, proč se v ní neutopíme, když neumíme dýchat pod vodou. Odpověď na ní je velmi jednoduchá. Dítě samozřejmě nemá jakási dočasná žábra, která by mu umožňovala dýchat kyslík rozpuštěný ve vodě podobně, jako je tomu u ryb. Přívod kyslíku, který je nezbytný pro jeho život, mu prostřednictvím pupečníku dodává placenta.

Opět jasný důkaz, že stravovací návyky a vůbec životospráva těhotné ženy ovlivní budoucí život a zdraví ještě nenarozeného dítěte. Všechno, co tělo matky přijme, se dostává i do těla dítěte. Toť odpověď na otázku, proč jedním z projevů těhotenství žen je zvýšená chuť k jídlu. I to je jasný důvod, proč odmítnout těhotenské diety a jiné novodobé fenomény.

Matka čekající miminko by naopak měla dát svému apetitu plný průchod, neboť o vše, co s ní a vypije, se podělí se svým nenarozeným dítětem. Tělo, které živí dva organismy, toho logicky potřebuje více. Placenta neplní pouze funkci zprostředkovatele mezi tělem matky a dítěte, ale i ochrannou. Imunitní systém by bez ní měl tendenci vyhodnotit cizí těleso jako nežádoucí a poškozovat jej. 

Související

těhotenství

Většina Čechů podporuje svobodu rozhodování o interrupcích i eutanazii

Stále více české populace se staví proaktivně ke svobodě rozhodování v otázkách interrupcí a eutanazie, a tento podíl stoupá. Například téměř čtyři pětiny obyvatel podporují právo žen na svobodné rozhodování o umělém přerušení těhotenství, což je nejvyšší podíl od roku 1990. Tyto zjištění vyplynuly z průzkumu provedeného Centrem pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). 
Ilustrační foto

Těhotná Polka zemřela kvůli umírajícímu plodu, lékaři prý nezasáhli kvůli protipotratovým zákonům

Třiatřicetiletá Polka Dorota zemřela na otravu krve poté, co v nemocnici čekala na odumření plodu. Byla v pátém měsíci těhotenství. Informoval o tom server Euronews. Nyní polské zdravotnické úřady jmenovaly tým, který má vydat podrobnější pokyny pro zdravotnická zařízení pro vykonávání interrupcí. Polsko má jedny z nejpřísnějších protipotratových zákonů na světě. Nejde o první úmrtí těhotné ženy, v roce 2021 prakticky stejným způsobem zemřela třicetiletá Izabela.

Více souvisejících

těhotenství zdraví děti

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 33 minutami

před 50 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

Maradonova smrt a nová fakta. Zvrat ve vyšetřování záhadného úmrtí legendy

Ve věci úmrtí argentinské fotbalové ikony Diega Maradony publikoval soudní znalec novou lékařskou zprávu, která odporuje dosavadním závěrům vyšetřovatelů.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy