Erotické sny o nevěře. Jak moc je máme brát vážně?

V některých oblastech vědění se má už dlouho za to, že sny jsou okénkem do našich podvědomých tužeb. Což je poněkud nepříjemné v případě, že jste zrovna měli lechtivý sen o někom, o kom byste takto snít neměli. Vědec Michael Schredl z univerzity v německém Freiburgu, jenž se věnuje výzkumu spánku, zjistil, že ženy mají erotické sny častěji než kdy dříve, ačkoli v tomto směru stále nepředčily muže, píše britský deník The Guardian.

Ve své nové studii, zveřejněné v časopise Psychology & Sexuality, Schredl uvádí, že průměrný podíl erotických snů u 2097 dospělých účastníků průzkumu byl 18 procent. Mladí lidé měli více erotických snů než starší.

Vědci přišli s vysvětlením. Ženy se díky feminismu už tolik neváhají s erotickými sny svěřit a sex není tak významnou součástí života starších lidí, jako je tomu u mladých.

Profesor psychologie na univerzitě ve Swansea Mark Blagrove ale říká, že retrospektivní průzkumy - ty, v nichž lidé jen vzpomínají na své sny a nevedou si záznamy - by měly být brány s rezervou. Ve studii badatele Antonia Zadry z Montrealské univerzity z roku 2007 byl totiž podíl erotických snů u mužů i žen osm procent, ankety se zúčastnilo 3500 lidí. Ženy více snily o bývalých nebo současných partnerech, muži o různých sexuálních partnerech.

Blagrove na základě své dosavadní práce očekával, že podíl erotických snů bude vyšší než osm procent. "Lidé mají tendenci snít o tom, co se dotýká jejich emocí. A proto by se dalo předpokládat, že sexuálního obsahu bude více," dodal vědec.

Napětí nebo problémy v denním životě do snů většinou pronikají také. Pokud má někdo spokojený sexuální život, nemusí mít erotické sny vůbec, "protože v tomto ohledu nemá žádné starosti nebo nepociťuje napětí". Podle Blagrovea se přitom jen 15 procent snů týká denních událostí nebo problémů.

Výzkum Dylana Seltermana z Marylandské univerzity se v roce 2014 zabýval tím, jak sny - a především ty o nevěře - ovlivňují následující den chování dotyčného vůči partnerovi. Blagrove ale považuje za zajímavé spíše aktivity, které účastníci studie provozovali předešlý den. "Nic nenasvědčovalo tomu, že jejich sny budou mít erotický obsah. To znamená, že erotické sny nemají přímou souvislost s děním nebo starostmi předchozího dne."

Znamená to, že erotické sny nemají žádný význam? "Z této studie podle mne vyplývá, že to není tak jednoduché. Erotické sny mohou být náhodné a stejně tak mohou být odrazem významných událostí nebo stresu ve dne. Pro jedince opravdu mohou něco znamenat," uvedl Blagrove.

Tak si to užijte a buďte vděční, neboť by to mohlo být horší - Schredl rovněž zjistil, že čtyři procenta snů jsou o politice.

Související

Ilustrační foto

Podivný fenomén. Proč máme sny o rozbitém mobilu?

Dokonce i v noci je spáč připoután ke svému mobilnímu telefonu. Až do chvíle, kdy se přístroj roztříští na tisíc kousků. Dospělý člověk se denně podívá na svůj telefon dvěstějedenadvacetkrát. V posteli, ve vlaku, na pláži a dokonce i tam, kde bychom to nečekali: v náručí Morfeově.
sny

Lze si navodit lucidní snění? Při karanténě to může lidem pomoci, prokázala studie

Slyšeli jste někdy o lucidním snění? Jedná se o situaci, kdy se spáč probudí ve snu, jehož dění může sám svým chováním ovlivňovat. Kdo by si to, pokud nemá zrovna noční můru, býval nepřál zažít? Příslušná studie zabývající se tímto fenoménem přišla doslova jako na zavolanou, jelikož by lucidní sny mohly být nápomocné lidem, kteří se kvůli koronaviru ocitli v karanténě.

Více souvisejících

sny spánek psychologie ženy nevěra

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy