Rakovina ze slaniny? Nový výzkum vše mění

Způsobuje červené maso, do kterého zahrnujeme hovězí, jehněčí, vepřové a telecí maso i zvěřinu rakovinu střev? Podle nedávných studií ano, dokonce před ním varovali lékaři z celého světa. Jak se ale nyní ukázalo, je to ve skutečnosti trochu jinak.

Přidejte svůj názor 33 komentářů

Maso na českých pultech, ilustrační fotografie
doporučujeme

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny Světové zdravotnické organizace uvedla, že zpracované maso způsobuje rakovinu. Červená masa jsou pravděpodobně karcinogenní, ale existuje jen omezené množství důkazů.

Ve Velké Británii se předpokládá, že zpracované maso vede každoročně k přibližně 5 400 případům rakoviny tlustého střeva. Byly také naznačeny souvislosti s onemocněními srdce a diabetem 2. typu. Vědci jsou toho názoru, že jíst velké množství červeného masa je pro zdraví špatné.

"Správnou volbou pro většinu lidí, ale ne pro všechny, je pokračovat ve spotřebě masa. Neříkáme, že nehrozí žádné riziko. Říkáme, že snížením spotřeby červeného masa existuje jen malá šance snížení rizika rakoviny," řekl pro BBC News jeden z vědců Dalhousie University a McMaster University v Kanadě.

Například přibližně u šesti ze 100 lidí ve Velké Británii se v určitém okamžiku jejich života vyvinula rakovina střev. Pokud by všichni jedli navíc 50g slaniny denně, odhaduje se, že by číslo stouplo na sedm ze 100. Ale to, co vám nikdo nemůže říct, je, zda budete tím dalším případem, napsal server BBC.

"Z globálního hlediska vyplývá, že lidé, kteří jedí červené a zpracované maso, by měli omezit jeho příjem. I když může být součástí zdravé výživy, příliš mnoho masa může zvýšit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva," uvedl profesor Louis Levy. Kdo jí více než 90 g červeného nebo zpracovaného masa denně, měl by spotřebu snížit na 70 g denně.

Maso je pouze jedním aspektem stravy a studie naznačují, že zelenina může mít velký vliv na zdraví. Diety založené na menší spotřebě masa jsou stále populárnější. Důvodem však nejsou jen zdravotní přínosy, ale i obavy o životní prostředí a otázky dobrých životních podmínek zvířat. Doporučuje se, aby většina bílkovin pocházela z ořechů a luštěnin místo masa.

Loading...
Vstupte do diskuze (33)
Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Zemřel nejstarší člověk na světě. Japonec Watanabe se dožil 112 let

25.02.2020 11:17 V Japonsku zemřel v neděli 112letý Čitecu Watanabe, kterého Guinnessova kniha rekordů teprve…

Zemřel Jens Nygaard Knudsen (†78), vynálezce figurek Lego

24.02.2020 07:58 Dánský vynálezce figurek Lego Jens Nygaard Knudsen zemřel ve věku 78 let. Slavnou postavičku s…

Dobrodruh Mike Hughes chtěl dokázat, že Země je plochá. Zahynul v raketě

23.02.2020 18:45 Aktualizováno Při pokusu o start podomácku vyrobené rakety na parní pohon zemřel v sobotu v Kalifornii muž, který…

Hrad Frankenstein: Místo opředené řadou legend

23.02.2020 14:00 Co se vám vybaví, když před vámi někdo řekne slovo "Frankenstein"? Nepochybně příšery, šílení vědci…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama