Rakovina ze slaniny? Nový výzkum vše mění

Způsobuje červené maso, do kterého zahrnujeme hovězí, jehněčí, vepřové a telecí maso i zvěřinu rakovinu střev? Podle nedávných studií ano, dokonce před ním varovali lékaři z celého světa. Jak se ale nyní ukázalo, je to ve skutečnosti trochu jinak.

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny Světové zdravotnické organizace uvedla, že zpracované maso způsobuje rakovinu. Červená masa jsou pravděpodobně karcinogenní, ale existuje jen omezené množství důkazů.

Ve Velké Británii se předpokládá, že zpracované maso vede každoročně k přibližně 5 400 případům rakoviny tlustého střeva. Byly také naznačeny souvislosti s onemocněními srdce a diabetem 2. typu. Vědci jsou toho názoru, že jíst velké množství červeného masa je pro zdraví špatné.

"Správnou volbou pro většinu lidí, ale ne pro všechny, je pokračovat ve spotřebě masa. Neříkáme, že nehrozí žádné riziko. Říkáme, že snížením spotřeby červeného masa existuje jen malá šance snížení rizika rakoviny," řekl pro BBC News jeden z vědců Dalhousie University a McMaster University v Kanadě.

Například přibližně u šesti ze 100 lidí ve Velké Británii se v určitém okamžiku jejich života vyvinula rakovina střev. Pokud by všichni jedli navíc 50g slaniny denně, odhaduje se, že by číslo stouplo na sedm ze 100. Ale to, co vám nikdo nemůže říct, je, zda budete tím dalším případem, napsal server BBC.

"Z globálního hlediska vyplývá, že lidé, kteří jedí červené a zpracované maso, by měli omezit jeho příjem. I když může být součástí zdravé výživy, příliš mnoho masa může zvýšit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva," uvedl profesor Louis Levy. Kdo jí více než 90 g červeného nebo zpracovaného masa denně, měl by spotřebu snížit na 70 g denně.

Maso je pouze jedním aspektem stravy a studie naznačují, že zelenina může mít velký vliv na zdraví. Diety založené na menší spotřebě masa jsou stále populárnější. Důvodem však nejsou jen zdravotní přínosy, ale i obavy o životní prostředí a otázky dobrých životních podmínek zvířat. Doporučuje se, aby většina bílkovin pocházela z ořechů a luštěnin místo masa.

Související

Evropská Unie

Evropský parlament se dohodl na revizi směrnice o snídani

V poslaneckém shromáždění Evropského parlamentu (EP) bylo ve středu večer dosaženo dohoda ohledně revize takzvané "směrnice o snídani", která má za cíl podpořit spotřebitele v informovaném rozhodování o produktech jako med, ovocné šťávy, džemy či marmelády. 

Více souvisejících

potraviny jídlo rakovina Maso vepřové zdraví Maso dieta srdeční tep srdce Velká Británie

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy