Noci o víkendu budou nadále mrazivé, varují meteorologové. Umrznul další bezdomovec

Praha - Mrazy začnou polevovat jen přes dnes. Na severovýchodě Česka a na Vysočině mohou teploty v noci spadnou až na minus 15 stupňů Celsia. Na ostatním území bude mráz mírnější, většinou mezi minus sedmi a minus 12 stupni. Praha hlásí druhou oběť letošních mrazů v Praze, tou první byl muž, který před týdnem umrzl v Braníku.

Se silným mrazem by měli počítat obyvatelé všech moravských krajů a Vysočiny od dnešních 18:00 do nedělních 10:00. Důvodem pokračujícího mrazu je podle meteorologů stálé proudění studeného vzduchu od severovýchodu.

V Praze Hostivaři byl dnes dopoledne nalezen mrtvý muž. Šlo o bezdomovce, který s největší pravděpodobností umrzl. "Šedesátiletý muž byl nalezen v ulici Plukovníka Mráze. Nejevil známky života. Koroner konstatoval úmrtí," uvedla mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová.

Vlna velmi chladného počasí si v Česku vyžádala nejméně devět životů. Šest lidí zemřelo v Moravskoslezském kraji, dva v Praze a jeden v Příbrami.

Pro lidi bez domova jsou v Praze v zimě k dispozici denní centra a navýšené kapacity pro přenocování. Zimní režim služeb pro lidi bez přístřeší funguje od začátku prosince do konce března. Kapacitu zvyšují také noclehárny, které si město pronajímá od soukromníků. Služby zajišťují například Armáda spásy, organizace Naděje či Arcidiecézní charita Praha, jejich činnost koordinuje Centrum sociálních služeb Praha.

Praha zaplatí za tyto služby kolem deseti milionů korun ročně. V Praze je zhruba 4000 až 4500 lidí bez domova, z nichž asi 1600 žije na ulici. Větší část využívá služeb nocleháren, azylových domů, komerčních ubytoven nebo sociálních bytů, kterých má město 20. Mnoho lidí podle odborníků služby nocleháren odmítá, nechce se přizpůsobit pravidlům třeba ohledně pití alkoholu nebo zákazu vstupu psů.

Led na Brněnské přehradě i přes silné mrazy v posledních dnech stále nedosáhl tloušťky, aby se na něj dalo vstoupit. Strážníci předpokládají, že už se tak tuto sezonu ani nestane. Strážníci tloušťku ledu přestali uvádět, když Povodí Moravy začalo vodní nádrž plnit. Na začátku týdne se pohybovala kolem deset centimetrů. Na některých místech byl led výrazně slabší, což nebylo na první pohled patrné. Jako bezpečná tloušťka se uvádí 12 centimetrů.

"Led je momentálně velmi zrádný. Narušují ho vodní proudy, vzduchové kapsy i bahenní plyny a láme se. Nepředpokládáme, že by ještě letos byl led na této vodní ploše vhodný pro bezpečný pohyb. Proto u přehrady ani neuvádíme naměřené hodnoty, aby pro veřejnost nebyly matoucí," uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem. "V případě brněnské vodní nádrže nedoporučujeme vůbec na led vstupovat. Vzhledem k slabým zásobám vody ve sněhu dochází v současnosti k plnění vodní nádrže, ledová vrstva není souvislá a může hrozit její prolomení," zdůraznil už dříve mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Související

Více souvisejících

Počasí mráz Zima Brněnská přehrada Bezdomovci

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy