Česko sevřel mráz, ještě se ale ohřejeme. Předpověď do konce prázdnin

Praha/České Budějovice - V jižních Čechách byl v noci na dnešek rekordní mráz. Nejméně naměřila jedna ze dvou stanic v jihočeských Volarech, kde bylo minus 8,5 stupně Celsia. Nová teplotní minima pro 27. srpen zaznamenalo 41 stanic z celkem 146, které měří alespoň 30 let. V dalších dnech už tak nízké teploty nebudou a přes den se ještě ohřejeme.

Ve Volarech naměřili meteorologové na jedné nízko položené stanici minus 8,5 stupně, na druhé stanici s dlouhodobější měřicí historií minus 2,5 stupně. Na Horské Kvildě bylo minus 4,5 stupně, Rokytská slať měla minus sedm stupňů, Jezerní slať minus šest stupňů.

Nová teplotní minima padala po celé zemi. Ve středočeských Lánech naměřili 6,5 stupně Celsia, dosavadní rekord z roku 1993 byl o půl stupně vyšší. Rekord mají také jihomoravské Pohořelice, Karlovy Vary, Liberec, Nový Bydžov v Královéhradeckém kraji, Klatovy, Plzeň nebo některé obce na Vysočině.

Chladnější byly už noci na sobotu a na neděli. "Protože ale tyto noci byly spíše oblačné, neochladilo se tak výrazně. V noci na dnešek se uklidnil vítr, oblačnosti bylo minimum a vzduch byl suchý, což jsou ideální podmínky pro nízké teploty," sdělila Jana Hujslová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

"Další dny už takové nízké teploty nebudou. Dnes se sem dostal hodně studený vzduch, pak už bude trochu více oblačnosti, už takové zimy nebudou," dodal Jaroslav Hintermüller z českobudějovické pobočky ČHMÚ.

Také v Jizerských horách v noci na dnešek mrzlo. Nejchladněji bylo v mrazové kotlině na Jizerce, kde se dostala teplota pod minus čtyři stupně Celsia. Pod nulou bylo v noci i v Bedřichově a Bílém Potoce. Uvedla to Klára Bubnová z ústecké pobočky ČHMÚ. Podle ní se stává, že na Jizerce i v létě teplota v noci klesne pod nulu. Letos tak tomu bylo například i na začátku července. Navíc už je znát, že se blíží podzim. "Už se to láme a nemůžeme čekat, že bude v noci 18 stupňů a podobně," řekla Bubnová.

Teploty na řadě míst Královéhradeckého kraje dnes ráno klesly pod bod mrazu. Nejnižší teplotu ve výšce pěti centimetrů meteorologové naměřili na Luční boudě v Krkonoších, a to minus 7,1 stupně Celsia. Sněžka měly v noci na dnešek nejnižší teplotu plus 2,9 stupně. Deštné v Orlických horách mělo přízemní mráz minus 1,3 stupně. V Adršpachu bylo při zemi minus 4,1 stupně. V Broumově byla nula. 

Dnes bude polojasno až skoro jasno. Během dne, zejména v Čechách, místy až oblačno a na západě později ojediněle s přeháňkami. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C, v Čechách ojediněle až 26 °C, v 1000 m na horách 15 °C. Zpočátku slabý proměnlivý, na východě severní vítr do 4 m/s, během dne mírný jihozápadní 2 až 5 m/s.

Předpověď na úterý (00-24):Jasno až polojasno, během dne místy oblačno. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C. Slabý proměnlivý, během dne mírný severozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na středu (00-24):Jasno až polojasno. Večer v Čechách přibývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 °C. Slabý jihovýchodní vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Většinou oblačno, od západu místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Na východě zpočátku polojasno a srážky až odpoledne a večer. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C, na Moravě a ve Slezsku až 29 °C. Slabý jihovýchodní až jižní vítr do 4 m/s se bude měnit na mírný severozápadní 2 až 5 m/s, informuje chmi.cz.

Předpověď na pátek (00-24):Oblačno, přechodně až zataženo a místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C, na Moravě až 26 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 5 m/s.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí:V sobotu oblačno až polojasno a ojediněle přeháňky, v dalších dnech postupně ubývání oblačnosti až na skoro jasno. Nejnižší noční teploty 13 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 26 °C.

Související

Více souvisejících

Počasí Léto mráz Teplotní rekordy šumava Jizerské hory

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy