Dočkáme se ještě oteplení? Meteoroložka prozradila, co nás čeká v příštích dnech

V pondělí dopravu v části České republiky komplikoval uježděný sníh či námraza. Dnešní ráno sice bylo pro řidiče klidnější, během dne ale opět bude sněžit a z mrznoucích srážek začne tvořit ledovka a ve večerních hodinách i náledí, varuje pro EuroZprávy.cz meteoroložka z Meteopressu Dagmar Honsová.

Podzim byl až dosud teplotně spíše nadprůměrný. To se ale teď podle Honsové změnilo. „Teploty jsou teď podpůrměrné. Třeba v Praze jsou pod průměrem více než o 5 °C oproti normálu, který by měl být 7,3 °C. Nicméně v druhé polovině týdne by se mělo mírně oteplit a měli bychom se dostat k hodnotě 2 °C pod normálem,“ uvedla pro EuroZprávy.cz.

Ani o víkendu to nebude lepší. „Vypadá to, že v odpoledních maximech bychom o víkendu mohli naměřit 6 nebo 7 °C, nicméně bude pošmourno. Bude zataženo nízkou oblačností, budou padat mlhy, takže se nemůžeme těšit na příjemné počasí, které by nás lákalo ven,“ popisuje meteoroložka pro EuroZprávy.cz.

V tuto chvíli k nám podle Honsové proudí chladnější vzduch od severovýchodu, který se dnes bude měnit na teplejší vzduchu od jihovýchodu, takže se dostaneme do inverznějšího charakteru počasí.

Počasí komplikuje dopravu

Včera dopravu komplikoval sníh a náledí, dnes ráno byla situace o něco lepší. „V průběhu nočních hodin foukal čerstvý vítr, takže vodu, která byla na silnicích ze včerejška, vyfoukal. Řidiči se tak mohou pouze ojediněle setkat s náledím – a to zejména v horských oblastech a vyšších nadmořských výškách,“ vysvětluje expertka.

Během dne se ale situace na silnicích výrazně zhorší. „Od jihu už začíná sněžit, takže na jihu Jihočeského kraje lze očekávat komplikace v dopravě. Kolem poledne by mělo začít sněžit také v Praze. Během odpoledne pak čekáme srážky sněhové, smíšené či mrznoucí na celém území Česka. Takže nebezpečné meteorologické jevy v dopravě začnou během dnešního dne narůstat. Odpoledne se z mrznoucích srážek začne tvořit ledovka a ve večerních hodinách i náledí,“ varuje pro EuroZprávy.cz Honsová.

Náledí pak bude komplikovat život řidičům i ve středu. „Stejné to bude i zítra ráno, kdy by mělo být náledí až na 60 procentech území,“ upozorňuje meteoroložka.

A podobné to bude až do konce týdne. „Modely ukazují, že dnešek bude na srážky a sníh nejbohatší. Nicméně v ranních a dopoledních hodinách se budou vytvářet mrznoucí mlhy a to až do konce pracovního týdne. Ve večerních a nočních hodinách budou teploty stále klesat pod bod mrazu, takže se bude tvořit náledí," dodala pro EuroZprávy.cz Honsová. 

Předpověď na týden:

V úterý bude zataženo až oblačno, během dne na většině území občasné sněžení, pod 400 m déšť se sněhem nebo déšť. Ojediněle i srážky mrznoucí. Nejvyšší teploty 0 až 4 °C. Teplota v 1000 m na horách kolem -4 °C. Mírný až čerstvý východní až severovýchodní vítr.

Ve středu zataženo až oblačno, místy slabý déšť, na horách sněžení. Noční teploty 1 až -3 °C. Denní teploty 1 až 5 °C. Mírný severovýchodní vítr. 

Ve čtvrtek zataženo až oblačno, místy déšť, na horách sněžení. Noční teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 1 až 5 °C. Mírný východní vítr.

V pátek bude zataženo, mlhavo. Ojediněle přeháňky. Noční teploty 1 až -3 °C. Denní teploty 1 až 5 °C. Mírný jihovýchodní vítr.

V sobotu bude zataženo, mlhavo. Ojediněle přeháňky. Noční teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 1 až 5 °C. Mírný severovýchodní vítr.

V neděli bude zataženo, mlhavo. Noční teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 0 až 4 °C. Mírný severovýchodní vítr.

V pondělí bude oblačno, mlhavo. Noční teploty -5 až -1 °C. Denní teploty -3 až 1 °C. Mírný severovýchodní vítr.

Výhled od 27.11. do 3.12.2018Většinou oblačno, občas smíšené přeháňky, na horách srážky sněhové. Ranní teploty 0 až -6 °C, odpolední teploty 0 až 6 °C.

Související

Více souvisejících

Počasí Dagmar Honsová (meteoroložka) Zima sníh

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy