Česko zasypal květnový sníh: Letos naposled?

Vrcholky Krkonoš, Jeseníků a Beskyd pokryl v noci na dnešek sníh. Ranní teploty se ještě držely pod nulou, přes den se ale oteplilo a sněžení přešlo v déšť. Podle předpovědi meteorologů šlo pravděpodobně o poslední záchvěv zimy, v následujících dnech se bude oteplovat.

Nejvyšší partie Jeseníků pokrylo od úterního odpoledne do dnešního rána až deset centimetrů sněhu. "V Jeseníkách na Šeráku bylo ráno deset centimetrů sněhu. Sníh je například také na Paprsku, který je zhruba v 1000 metrech nad mořem, kde bylo dnes ráno osm centimetrů nového sněhu. Sněžit začalo v úterý odpoledne," uvedl Václav Smolka z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle dispečera jesenické horské služby Tomáše Skokana bylo bílo v nejvyšších polohách, jako je Praděd, Červenohorské sedlo nebo vrcholky kolem Dolní Moravy. Ranní mráz byl například na Šeráku, kde bylo minus 1,7 stupně, na Paprsku nula.

Bílo je také na Lysé Hoře v Beskydech, kde v úterý a v noci na dnešek připadlo 13 centimetrů sněhu. "Sníh by měl ale v nejbližších dnech roztát, na víkend se má silně oteplit," řekl ČTK pracovník regionálního pracoviště ČHMÚ v Ostravě. Sněžení v tuto roční dobu není výjimečné. Lysá hora má zapsáno datum posledního sněžení ještě i v červnu.

Asi pět centimetrů sněhu připadlo také v Krkonoších. Na hřebenech hor ráno sněžilo, mrzlo, bylo mlhavo a foukal vítr. Horní úsek lanovky na Sněžku se kvůli silnému větru nerozjel. Na Sněžce bylo ráno minus 4,2 stupně Celsia, na Luční boudě minus tři. V okolí Luční boudy je nyní asi půl metru sněhu. "Od 900 metrů nad mořem sněží. Zatím to vypadá, že dnes dopoledne to je poslední záchvěv zimy. Všechno, co tam nasněžilo v noci a dnes, ale půjde dolů," řekl ČTK Dušan Čičman z ČHMÚ v Hradci Králové.

Předpověď na následující dny podle meteorologů naznačuje, že úterní a dnešní mrazy a sněžení byly posledním záchvěvem letošní zimy. Po "ledových mužích", kteří skončili v úterý na Bonifáce, je pravděpodobnost výskytu přízemních mrazů nízká. Přízemní mrazy se v Česku vyskytují někdy i ve druhé polovině května a v extrémních případech i v červnu. Meteorologie hovoří o přízemních mrazech v případech, kdy v pěti centimetrech nad povrchem země poklesne teplota v noci pod nulu, ale ve dvou metrech zůstane nad nulou.

V Česku se výrazně ochladilo koncem dubna. Duben byl přitom v tabulkách meteorologů osmým nejteplejším od roku 1961, kdy začali měsíční průměry sledovat. Podle údajů z pražské Ruzyně bylo období od 28. dubna do 12. května s průměrnou teplotou 9,1 stupně nejchladnější od začátku století. Podle předpovědi počasí se bude v Česku postupně oteplovat a pravděpodobně v sobotu budou teploty vzduchu na hodnotách dlouhodobých průměrů.

Související

Více souvisejících

sníh Počasí Krkonoše Jeseníky Beskydy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy