Vpád zimy zaskočil západní Evropu: Chaos v dopravě, lidé uvázli v závějích

Londýn/Amsterdam - Nejen Česko se potýká s rozmary počasí. Husté sněžení a teploty pod bodem mrazu nemile překvapily Velkou Británii a Nizozemí. Dokonce i na zimu zvyklé Švýcarsko hlásí problémy na letištích.

Zpravodajská stanice BBC varovala, že náledím jsou nejvíce ohroženy sever Anglie, Wales, jižní Skotsko a Severní Irsko. V anglickém regionu East Midlands severně od Londýna se zhruba 2000 domácností ocitlo bez dodávek elektrické energie.

Británii zasáhlo sněžení již v pátek, což vyústilo v noční chaos na silnicích. Zhruba třicet lidí včetně těhotné ženy muselo strávit noc v kostele v Sheffieldu poté, co jejich dálkový autobus uváznul v závějích. Podobný osud potkal řadu řidičů na dálnici M1, která spojuje Londýn se severní Anglií.

Zdroj: YouTube

Meteorologický úřad vydal pro celé území Spojeného království takzvanou žlutou výstrahu, která je nejnižší ze tří stupňů. Meteorologové předpokládají, že špatné počasí bude panovat až do středy. Dopravu na silnicích může navíc zkomplikovat tání sněhu a jeho opětovné zmrznutí.

Kvůli přívalům sněhu byla v pátek uzavřena britská letiště v Liverpoolu a Leedsu, aby technické služby mohly vyčistit vzletové a přistávací dráhy. Část letů byla přesměrována do Manchesteru.

Naopak nizozemské aerolinky KLM ohlásily, že některé jejich lety odbavované na amsterodamském letišti Schipol dnes budou zrušeny, případně zpožděny. Komplikace se dotkly i cestujících z Prahy, neboť dopolední linka mezi Prahou a Amsterodamem byla odřeknuta, odpoledních letů se problémy nedotkly.

Média ve Švýcarsku dnes informovala, že po Vánocích na blátě napadl konečně poprvé v letošní zimní sezoně sníh i v nížinách a údolích. Policisté hlásí kvůli sněhu řadu dopravních nehod.

S hustým sněžením se potýkalo letiště v Curychu, které odbavovalo lety se zhruba hodinovým zpožděním. Letiště Václava Havla Praha na svém webu uvedlo, že odpolední let z Curychu do české metropole nabral asi 90 minut zpoždění.

Související

Více souvisejících

Počasí Velká Británie Zima

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy