Požáry zuří už i ve Španělsku. Vlna veder přechodně skončila, Francii hrozí silné bouřky

Madrid/Lisabon/Paříž - Dnes mají být teploty na Pyrenejském poloostrově nižší než v předchozích dnech, ale už v pátek by měly opět růst. Horka a sucho ztěžují hašení požáru na jihu Portugalska, který od pátku zničil už na 15.000 hektarů.

"Tento týden se vrátíme k červencovým teplotám, ale v pátek a v sobotu čekáme opět nárůst teplot," řekl dnes španělskému rozhlasu mluvčí vládního meteorologického úřadu Rubén Campo. Vlna veder podle něj skončila v pondělí, i tak ale dnes budou stále vysoké teploty, které by se ale měly ke čtyřiceti stupňům přiblížit jen výjimečně. Kolem čtyřiceti stupňů může být v andaluské Córdobě. Ochlazení, někde až o 17 stupňů, přinese studená vlna z Atlantiku.

Nejvyšší teploty byly v posledním týdnu na jihu Španělska, kde v regionu Murcia zemřeli v jejich důsledku dva lidé. Jako první podlehl vedru už ve středu 48letý dělník na stavbě dálnice a po něm zemřel 78letý zemědělec, který pracoval na poli. Tři životy si vyžádala vedra v Katalánsku, kde v pátek zemřel bezdomovec v Barceloně a další dva lidé bez dokladů zemřeli o víkendu v Tarragoně.

O poslední oběti informovala média v pondělí večer, stal se jí 81letý muž v regionu Extremadura, který zemřel v neděli v provincii Badajoz. Právě tam naměřili během této vlny veder nejvyšší teploty v zemi - přes 46 stupňů.

Vedra ztěžují práci hasičů, kteří od pondělního odpoledne bojují jižně od Valencie s požárem. V oblasti obce Llutxent zničily plameny na 750 hektarů. Preventivně bylo evakuováno na 2500 lidí, včetně domova důchodců. 

V jihoportugalském regionu Algarve se stále nedaří uhasit požáry, který sužují turisticky oblíbenou oblast už pátý den. Bojuje s nimi už skoro 1200 hasičů, oheň hasí mimo jiné pomocí vrtulníků. 

Po dvou týdnech extrémně vysokých teplot dnes ve Francii hrozí prudké bouřky a od středy meteorologové předpovídají ochlazení. V Paříži, kde se dnes teplota vyšplhala na 40 stupňů Celsia, mezitím v obchodech došly levnější ventilátory, napsal francouzský deník Le Figaro. 

Experti soudí, že v budoucnu budou vedra v metropoli čím dál delší a intenzivnější. Odborníci k tomuto závěru došli po analýze meteorologických dat z Paříže za 150 let. Očekávají, že ročně se obyvatelé hlavního města musejí připravit v průměru na deset až 25 dní mimořádných veder ročně. Současný průměr přitom činí jeden den.

Související

Více souvisejících

Počasí Španělsko Požáry ve Španělsku Požáry v Portugalsku Francie

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

Putin vyslyšel Pašinjana. Stahuje ruská vojska z částí Arménie

Ruský prezident Vladimir Putin souhlasil se stažením ruských vojsk a pohraničníků z určitých částí Arménie na žádost arménské vlády. Toto rozhodnutí oznámil prostřednictvím agentury Interfax, která se odvolává na mluvčího Dmitrije Peskova.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy