VIDEO: Orkán Xaver udeřil, míří na Česko. Počet mrtvých roste

Londýn/Berlín/Praha - Na Británii, Skandinávii a severní Německo dnes udeřila mohutná bouře Xaver, kterou provází vichr o síle orkánu a která si vyžádala zřejmě už čtyři oběti. Nejhůře byly zatím zasaženy britské ostrovy, kde ve Skotsku zůstaly desítky tisíc lidí bez elektřiny a nejezdí tam vlaky. Na celém severu Evropy byla zrušena řada železničních, leteckých a lodních spojů. V pobřežních oblastech se zdvihají protipovodňové bariéry v obavách ze záplav vysokými mořskými vlnami.

Ve Skotsku byly přerušeny dodávky elektřiny až do 100.000 domácností, zcela byla zastavena železniční doprava a odvolána byla řada letů. Na skotské vysočině naměřili nebývale silný vichr dosahující v nárazech rychlosti 229 kilometrů v hodině a extrémní počasí si vyžádalo uzavření množství silnic a mostů.

Při dopravní nehodě západně od Edinburghu zahynul řidič kamionu a čtyři lidé utrpěli zranění, když ho vichr převrátil na několik aut. Centrální vlakové nádraží ve městě Glasgow muselo být dnes evakuováno, když trosky prorazily sklo ve střeše nádražní budovy. Meteorologové se obávají na pobřeží největších vln za posledních 60 let, to nejhorší by mělo teprve přijít.

Britské úřady oznámily, že kvůli bouři, kterou v Německu označují Xaver, ve Švédsku Sven a v Dánsku Bodil, bude dnes zdvižena protipovodňová bariéra na Temži určená k ochraně Londýna. Premiér David Cameron svolá již druhou schůzku speciálního bezpečnostního týmu Cobra.

Východní pobřeží Anglie se nyní chystá na příliv, který podle britských meteorologů bude nejvyšší za posledních 60 let. Britská meteorologická služba vydala varování pro 28 míst v této oblasti, kde hrozí nebezpečné záplavy. Evakuovány odsud byly tisíce lidí.

Unikátní protipovodňovou zábranu Oosterscheldekering zvedlo poprvé od roku 2007 i nízko položené Nizozemsko. Na amsterodamském letišti Schiphol bylo zrušeno přes 50 letů.

V jihošvédském kraji Skane od dnešního rána nefungují žádné vlakové spoje a značná omezení jsou také v dánské železniční dopravě. Některé spoje budou zřejmě obnoveny až v sobotu dopoledne. Pokud bude bouře hodně silná, mohl by podle dánské tiskové agentury Ritzau být uzavřen i most přes úžinu Öresund, který spojuje Dánsko a Švédsko. Běsnění živlu zřejmě nebude ušetřena ani dánská metropole Kodaň, kde se jeho dopad čeká dnes večer.

Bouře postupující z Atlantického oceánu od Grónska směrem na východ rovněž žene do Evropy arktický vzduch a i v nižších polohách je možno očekávat sněžení.

Na severu Německa může být orkán Xaver podle agentury DPA nejsilnější bouří od roku 1962, při které zahynulo 300 lidí. Trajektové společnosti již zrušily některé spoje na německé ostrůvky ležící v Severním moři, podobně jako byl zrušen spoj na švédský ostrov Bornholm.

V Dolním Sasku a na západním pobřeží Šlesvicka-Holštýnska bylo na dnešek v mnoha školách odvoláno vyučování. Uzavřeny jsou dnes také vánoční trhy ve velkých severoněmeckých městech jako Hamburku, Kielu a Lübecku. Úřady rovněž vyzvaly občany v rizikových oblastech, aby během bouře nevycházeli z domu a i po jejím odchodu se vyhýbali lesům. I v Německu a v Británii se kvůli bouři předpokládají výpadky v železniční dopravě.

Podle meteorologů by Xaver v severním Německu mohl řádit až do pátku a mohl by způsobit větší škody než bouře Christian, která na severu Evropy v říjnu porážela stromy, odnášela střechy a vyžádala si 16 mrtvých. Přílivové vlny mohou na severu Německa dosáhnout až deseti metrů.

Do Česka silný vichr dorazil po 17. hodině

Čeští meteorologové vydávají varování od dnešní 17. hodiny. „Pro velmi silný vítr a závěje, které očekáváme nad 700 metrů nad mořem, platí pro Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Olomoucký a Moravskoslezský kraj," doplňuje meteorolog Arnošt Šír. V nížinách - hlavně v Čechách a ve Slezsku - bude mít vítr rychlost až 75 kilometrů za hodinu a na hřebenech hor pak 110 kilometrů. Závěje se tak budou tvořit především v Krušných horách, Jizerských horách, Krkonoších, Jeseníkách a Beskydech, informuje rozhlas.cz.

Sledovat předpověď počasí doporučuje zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa: „Pokud víme, že bude takový vítr foukat, tak je nejlepší vůbec na túru nikam nevycházet. Když už se člověk do terénu dostane, tak je dobré snažit se neopouštět tyčové značení a podél něho se dostat k nějaké horské boudě a tam přečkat špatné počasí."

Jak připomněl, i v nižších polohách je lepší schovat se do nějaké budovy. Motoristé by měli zůstat raději na místě. „Za jízdy se může auto za silného větru převrátit."

Na případné výpadky se chystají také energetici. „Připravujeme v pohotovosti i naše čety na území České republiky a zesilujeme služby na dispečinku, kdyby náhodou vypadly větrné elektrárny na severu Německa, aby i naše zdroje byly připravené na tento fakt," řekl mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Související

Orkán Xaver zasáhl Evropu

Evropa po řádění orkánu Xaver: Nejméně deset mrtvých

Berlín - Situace na severu a severozápadě Evropy se po řádění orkánu Xaver vrací k normálu, i tak ale meteorologové stále varují před silným větrem. V severoněmeckém Hamburku klesá hladina Labe a vlaky mezi severem Německa a Dánskem se opět rozjely. Dopravní situace se zlepšila i na jihu Švédska, některé tratě budou ale otevřeny až v pondělí. Bouře si vyžádala nejméně deset lidských životů.

Více souvisejících

Orkán Xaver (prosinec 2013) Vichřice Počasí

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy