Orkán vyvolal děsivé vlnobití, Hamburk a část Anglie pod vodou. VIDEO

Berlín/Londýn - Vlnobití vyvolané orkánem Xaver způsobilo záplavy v části Hamburku. Živel také přerušil železniční spojení mezi Německem a Dánskem, letecké společnosti kvůli bouři ruší spoje po celém Německu. Na severovýchodě země jsou tisíce lidí bez proudu.

Bouře zvedla hladinu Labe v Hamburku o šest metrů nad běžnou úroveň. Podle listu Frankfurter Rundschau voda zaplavila část města, oblasti chráněné protipovodňovými zábranami ale zůstaly v bezpečí a nehrozí, že by se voda přes zábrany přelila.V celém Německu dnes bylo zrušeno přes 500 letů. Pro starty i přistání bylo dopoledne zcela uzavřeno hamburské letiště. Společnost Lufthansa zrušila přes 70 letů. Postihlo to především vnitrostátní linky. Spoje do Prahy ale Lufthansa nerušila. Přerušené zůstává železniční spojení Německa s Dánskem, 

V Meklenbursku-Předním Pomořansku způsobil Xaver rozsáhlé výpadky proudu. Bez elektřiny se ocitlo přes 4000 lidí, uvedla televize N24. Obnovení dodávek komplikuje pracovníkům distribučních společností setrvalý silný vítr provázený sněžením.

Ve Stralsundu strhl vítr střechu obchodního domu na několik zaparkovaných aut. Policie odhaduje škody na 200.000 až 400.000 eur (5,5 až 11 miliard korun). Ve spolkové zemi Braniborsko orkán podle policie způsobil přes 100 dopravních nehod, při nichž bylo zraněno na 30 lidí. 

Orkán se nevyhnul ani sídlu německého prezidenta Joachima Gaucka. Poryv větru vyvrátil vánoční strom před zámkem Bellevue v Berlíně, při jeho pádu ale nebyl nikdo zraněn.

Orkán se postaral také o rekordní výrobu proudu v německých větrných elektrárnách. Podle listu Handelsblatt větrníky ve čtvrtek mezi 17:00 a 18:00 dodaly do sítě 26,7 gigawatthodiny elektřiny, což odpovídá výrobě v pěti jaderných elektrárnách. 

Pohroma v Polsku: 400 tisíc domacností bez proudu

V Belgii a Nizozemsku dosáhla hladina rozbouřeného moře nejvyšší úrovně za poslední desetiletí. Velké škody ale voda nezpůsobila, neboť obce na pobřeží byly na přívaly připraveny. V belgickém přímořském letovisku Bredene úřady preventivně evakuovaly 2100 lidí.

V jihozápadní nizozemské provincii Zeeland překonalo moře hladinu z roku 1953, kdy se země potýkala s rozsáhlými záplavami. Asi stovka vodohospodářů v noci kontrolovala hráze. Voda se v malém rozsahu rozlila v Rotterdamu a Dordrechtu.

Bez elektrického proudu jsou desetitisíce domácností v Norsku, Litvě, Británii či Dánsku. Nejhůře postiženo bylo zřejmě Polsko, kde se bez elektřiny ocitlo přes 400.000 domácností, ještě ráno přitom úřady v Polsku informovaly o čtyřikrát menším počtu. 

V rakouské spolkové zemi Salcbursko zahynul řidič, jehož nákladní vůz poryv větru natlačil do protisměru, kde se čelně srazil s jiným náklaďákem. Několik zraněných v souvislosti s řáděním živlu hlásí Norsko. Vítr zde smetl autobus ze silnice, nehoda si vyžádala tři zraněné.

Anglie pod vodou, hráze nevydržely

Na východním pobřeží Anglie musely v posledních hodinách utéct tisíce lidí před záplavami. Ty vyvolala zřejmě největší přílivová vlna ve Velké Británii od roku 1953, k níž výrazně přispěl orkán Xaver. Díky včasnému varování si zatím stoupající voda nevyžádala oběti na životech, informuje rozhlas.cz.

2500 domácností evakuovali záchranáři kolem půlnoci z Jaywicku v hrabství Essex. Moře tam prorazilo protipovodňovou hráz. Na některých místech se voda přelila dokonce přes instalované bariéry.

Na východním pobřeží, od Newcastlu po Londýn, se nejcennější devízou staly v posledních hodinách pytle s pískem.

Ani ty ale nespasily třeba města Hull nebo Great Yarmouth, kam voda pronikla i přes hráze a protipovodňové bariéry. Tisíce lidí musely opustit své domovy v hrabství Lincolnshire kolem města Boston.

„Nejlepší, co lidé můžou udělat, je přemístit cenné předměty do horních pater a postarat se o to, aby oni sami a jejich blízcí byli v bezpečí. Měli by se zdržovat co nejdál od pobřeží, protože přílivová vlna může přijít strašně rychle," varovala odbornice vládní Environment Agency.

Související

Orkán Xaver zasáhl Evropu

Evropa po řádění orkánu Xaver: Nejméně deset mrtvých

Berlín - Situace na severu a severozápadě Evropy se po řádění orkánu Xaver vrací k normálu, i tak ale meteorologové stále varují před silným větrem. V severoněmeckém Hamburku klesá hladina Labe a vlaky mezi severem Německa a Dánskem se opět rozjely. Dopravní situace se zlepšila i na jihu Švédska, některé tratě budou ale otevřeny až v pondělí. Bouře si vyžádala nejméně deset lidských životů.

Více souvisejících

Orkán Xaver (prosinec 2013)

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy