Sněhová apokalypsa v USA se nekoná, předpověď nevyšla

New York - USA se chystaly na sněhovou bouři století, ráno vyhlásilo šest států stav ohrožení. Po pár hodinách je všechno naštěstí jinak. Meterologové přiznali, že se předpověď minula se skutečností.

Meteorologická služba původně hovořila o sílící bouři ohrožující životy, která přinese mimořádnou sněhovou nadílku a vichry o rychlosti přes 100 kilometrů v hodině.

Guvernér státu New York Andrew Como zakázal lidem od pondělí 23:00 místního času (dnes 05:00 SEČ) vyjíždět na silnice, vyjma případů nouze. Opatření se dotklo i samotného města New York, v němž zůstaly uzavřeny i školy, divadla a úřady, fungovat přestala i OSN. Bouře měla postihnout kolem 60 milionů lidí.

Ráno místního času ale guvernér Cuomo dopravní omezení pro stát i město New York odvolal. Železniční spoje mohou mít ještě zpoždění, ale newyorské metro i příměstská rychlodráha fungují normálně, byť z bezpečnostních důvodů ve víkendovém režimu.

Zdroj: YouTube

Varování newyorské radnice před "historickou" sněhovou bouří ale přece jen nezůstalo bez následků. Podle webu listu The New York Times byly ráno ulice města ještě liduprázdné, nástupiště hlavního nádraží Grand Central zela prázdnotou a ulice jižního Manhattanu, obvykle v tuto dobu plné spěchajících finančníků, byly pusté.

Svá dramatická preventivní rozhodnutí z předešlého dne dnes Cuomo obhajoval. "Mnohem radši jsem v situaci, kdy nám přeje štěstí, než když ho nemáme a lidé umírají. Vycházeli jsme z nejlepších informací, co jsme měli," řekl guvernér novinářům. S jeho odůvodněním podle televize CNN souhlasil i newyorský starosta Bill de Blasio.

Americká národní meteorologická služba přiznala, že její předpověď se minula se skutečností. "Rychle se měnící zimní bouře je obtížné předpovídat, zejména pokud jde o jejich směr. Naše věda urazila velkou cestu, ale v atmosféře je stále příliš mnoho jevů, které jsou pro předpovědi výzvou," upozornili meteorologové.

Související

Ilustrační foto

New York zasáhla sněhová bouře. Město čeká rekordních 60 cm sněhu

Severovýchod Spojených států zasáhla silná sněhová bouře, kvůli níž muselo být na některých místech přerušeno očkování proti koronaviru a byly zrušeny letecké spoje. Milionům lidí sníh zkomplikoval dopravu. V New Yorku má do úterka napadnout kolem 60 centimetrů sněhu, což by byla ve městě vůbec největší zaznamenaná sněhová kalamita.

Více souvisejících

Sněhová bouře USA (Spojené státy americké) Počasí

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 2 minutami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 4 minutami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

Policie vyšetřuje smrt ženy v centru Plzně. Nejspíš došlo k trestnému činu

Policie vyšetřuje v Plzni od úterního odpoledne úmrtí ženy, která nejspíš zemřela násilnou smrtí. Případ si převzali krajští kriminalisté. V západočeském městě dnes také museli strážci zákona evakuovat soudní budovy. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy