Mocná bouře Winston pustoší ostrovy Fidži, platí zákaz vycházení

Suva - Na Fidži se dnes přihnala bouře Winston, kterou doprovází vítr o rychlosti 350 km/h. Úřady vyhlásily zákaz vycházení a stav přírodní pohromy po dobu 30 dní. Hlavní město Suva není přímo ohroženo, blíže centru bouře jsou ale turistická střediska na západě Viti Levu.

Během dneška se cyklon přesouval podél severního pobřeží hlavního ostrova Viti Levu. Podle meteorologů by se měl živel prohnat mezi dvěma hlavními obydlenými ostrovy souostroví průměrnou rychlostí 285 kilometrů v hodině.

Zdroj: YouTube

Zrušena byla řada domácích a mezinárodních letů. Úřady vyzvaly obyvatele, aby se na noc uchýlili do bezpečí a nevycházeli ven. "Je tu velké riziko škod a reálné nebezpečí, že někteří lidé přijdou o život," řekl meteorolog Neville Koop o bouři. Policie dostala pravomoc zatýkat lidi v zájmu veřejného pořádku a bezpečnosti.

Podle amerického centra pro varování před tajfuny dosahoval vichr v některých okamžicích v poryvech až 350 kilometrů v hodině, později se jeho rychlost poněkud snížila. Fidžijský premiér Voreqe Bainimarama na facebooku oznámil, že evakuační střediska jsou otevřená a vláda je připravena.

Podle listu The Fiji Times vichr z několika domů strhl střechy a převracel lodě. Lidé oblehli supermarkety, aby se zásobili.

Související

Ilustrační foto

Mohutný cyklon Yasa zabíjel na Fidži, desítky domů jsou zničené

Mohutný cyklon Yasa, který udeřil na tichomořské souostroví Fidži, zabil nejméně dvě osoby a zničil desítky domů. Oznámily to dnes místní úřady, které ještě před jeho příchodem vyhlásily stav přírodní katastrofy a nařídily všem obyvatelům, aby si našli bezpečné místo.
Ilustrační foto

Na Fidži vyhlášen stav přírodní katastrofy. Udeřil cyklon Yasa, nejsilnější v historii země

Na tichomořské souostroví Fidži dnes udeřil mohutný cyklon Yasa, který s sebou přinesl lijáky a vichr dosahující v poryvech až 345 kilometrů za hodinu. Místní úřady vyhlásily před jeho příchodem stav přírodní katastrofy a nařídily všem obyvatelům, aby si našli bezpečné místo. Podle agentury Reuters se očekává, že Yasa bude nejsilnější bouří v historických záznamech země.

Více souvisejících

fidži Bouře Počasí

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy