Jih Thajska zasáhla ničivá bouře Pabuk, z letovisek prchají tisíce lidí

Na jižní pobřeží Thajska dnes udeřila tropická bouře Pabuk, která přinesla prudké lijáky a vichr o rychlosti dosahující až 70 kilometrů v hodině. Živel má v příštích hodinách zasáhnout také oblíbená letoviska, včetně těch na ostrovech Pchúket a Samui, které již opustily tisíce lidí. Provoz ve vrcholící turistické sezoně přerušila místní letiště a úřady vydaly doporučení pro všechny lodě, aby nevyplouvaly na moře. Podle agentury Reuters už si bouře vyžádala jednu lidskou oběť.

Thajský meteorologický ústav zaznamenal dopad bouře na pobřeží provincie Nakchon Sítchammarát ve 12:45 místního času (06:45 SEČ), tedy dříve, než se původně předpokládalo. Silný vichr při svém postupu přes oblast porážel stromy a strhával střechy domů. Množství domácností v regionu se ocitlo bez proudu.

Na příchod živlu, který se pohybuje přes jih Thajska směrem na západ, se připravuje 15 provincií. Provincie Nakchon Sítchammarát a Suráttchání, která zahrnuje také turistické ostrovy Samui, Tao a Pchangan, budou podle meteorologů zasaženy nejhůře.

Bouře již připravila o život jednoho člověka, jenž byl součástí posádky rybářského člunu, který ve vichřici uvázl u pobřeží provincie Pattání. Další člen posádky se pohřešuje, zatímco čtyři se podařilo zachránit.

Bouře by na pevninu měla udeřit dnes večer místního času (odpoledne SEČ) a měla by jižní část země sužovat do soboty. Z ohrožených oblastí podle Reuters prchají tisíce lidí v obavách, že Pabuk zaplaví silnice a odřízne některé pobřežní regiony od zbytku země.

V Thajsku se podle odhadů cestovních kanceláří nachází více než 2500 českých turistů. Na blížící se tropickou bouřilo upozornilo na internetu i české ministerstvo zahraničí, které turistům doporučuje zaregistrovat se v databázi cestovatelů DROZD.

For foreigner in Thailand. #Pabuk #พายุปาบึก #pabukstrom Crediy by:ThaiPBSNews pic.twitter.com/ryKr1DTnMq

— kornrawan (@kornrawan1) 4. ledna 2019

Z nejhůře postižených oblastí bylo do provizorních přístřešků evakuováno přes 6000 lidí. Místní letoviska také od středy opustily tisíce turistů, napsala agentura AFP. Lidé, kteří zůstali, byli vyzváni, aby do soboty nevycházeli ze svých domovů.

V Thajsku se podle odhadů cestovních kanceláří nachází více než 2500 českých turistů. Na blížící se tropickou bouřilo upozornilo na internetu i české ministerstvo zahraničí, které turistům doporučuje zaregistrovat se v databázi cestovatelů DROZD, sledovat místní média a pokyny místních úřadů.

Ministerstvo rovněž uvedlo, že na jihu Thajska je kvůli bouři omezována doprava a v jejím důsledku dochází k lokálním záplavám. Čeští turisté v případě potřeby mohou volat nouzovou linku české ambasády v Bangkoku +66/614233819.

Provoz přerušila letiště v Nakchon Sítchammarátu a Suráttchání, správních střediscích stejnojmenných provincií, i letiště na ostrově Samui. Pobřežní hlídky na ostrově vztyčily červené vlajky jako varování, aby se lidé nepřibližovali k moři. U pláží hlídkují policisté.

V Siamském zálivu jsou podle meteorologického ústavu očekávány vlny o výšce až pěti metrů a úřady zde zastavily trajektovou dopravu. Na západním pobřeží u Andamanského moře se předpokládají až třímetrové vlny.

Vzhledem k nefungující letecké a trajektové dopravě zůstaly na tropických ostrovech odříznuty od okolního světa tisíce turistů, napsala agentura AFP. "Jen na ostrově Pchangan se nachází 10.000 turistů," řekl AFP nejvyšší představitel okresu Krikkraj Songtchaní.

Podle agentury AP by bouře Pabuk mohla být nejhorší od roku 1989, kdy tajfun Gay po sobě zanechal přes 400 mrtvých.

Související

Více souvisejících

Thajsko bouře Pabuk (Thajsko leden 2019) Počasí Turisté Moře

Aktuálně se děje

před 45 minutami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 51 minutami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 1 hodinou

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Tragický konec pátrání. Policie našla pohřešovanou dívku bez známek života

Smutná zpráva ve čtvrtek přišla z Ústeckého kraje. Pohřešovaná patnáctiletá dívka z Ústí nad Labem byla nalezena bez známek života. Pátrání po teenagerce probíhalo od středečního večera. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy