Záplavy devastují středozápad USA, hrozí ještě několik povodňových vln

Americký středozápad se nadále potýká se záplavy na řece Missouri, které jen v Nebrasce od minulého týdne způsobily škody za 1,5 miliardy dolarů (34 miliard korun).

"Stále není konec," citovala agentura Reuters Davida Rotha z Národní meteorologické služby (NWS), který upozornil, že tající sníh nadále řeku a její přítoky napájí. "Až do příštího týdne přinese řeka několik větších povodňových vln," uvedl. Roth dodal, že oblasti u řeky bude velká voda trápit pravděpodobně až do dubna.

Waterloo, Nebraska has temporarily become an island community, after the Elkhorn River severely overflowed its banks #newx #flood pic.twitter.com/RAnLjNjqbH

— WeatherNation (@WeatherNation) 17. března 2019

V pátek hydrometeorologové očekávají povodňovou vlnu ve městě St. Joseph v Missouri, kde žije zhruba 80.000 lidí. O den později dorazí do Kansas City na pomezí Kansasu a Missouri. V St. Louis na soutoku Missouri a Mississippi se pak kulminace očekává v příštím týdnu.

Situaci mohou zkomplikovat také víkendové přeháňky, které by mohly přinést asi 1,5 centimetru deště. "Nezní to jako hodně, ale jakékoli další srážky jsou špatné," řekl Roth.

V Nebrasce velká voda zničila přes 2400 domů, smetla jedenáct mostů a poškodila 320 kilometrů silnic. "Zkáza je všude. Nic takového jsem v životě ještě neviděl," řekl Pete Smock z Valley v Nebrasce, kterému voda a bahno zaplavily dům i jeho stavební firmu.

Související

Více souvisejících

povodně v USA Povodně

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy