Dánská policie zadržela před zápasem v Kodani 39 sparťanů. Poprali se s dánskými fanoušky

Jakkoli samotný fotbal a výkon ze strany Sparty v dánské Kodani může česká veřejnost hodnotit kladně, chování některých sparťanských příznivců už nikoli. Jak totiž informují některá dánská média (Ekstra Bladet, B.T.), policie musela ještě před samotným zápasem zadržet až 39 sparťanských fanoušků poté, co se měli střetnout s příznivci kodaňského klubu. 

S největší pravděpodobností šlo o předem domluvené střetnutí obou táborů, alespoň tak o tom informuje deník Politiken. Proti narušitelům veřejného pořádku mimo jiné zasáhli i policisté v civilu. ”Boj jsme překazili," komentoval zásah policistů proti fanouškům Jesper Bangsgaard, zástupce policejního inspektora, přičemž jeho kolega, další policejní důstojník Michael Vibe Kragh, ho doplnil následujícími slovy: "Byli jednoznačně připraveni se bít, protože obě strany měly chrániče zubů a kukly, které se daly stáhnout přes obličej."

Kodaňská policie nakonec zadržela pouze české fanoušky na maximálně šest hodin s cílem předejít dalším přestupkům, jak umožňují dánské zákony. Není pak vyloučeno, že někteří zadržení mohou být obviněni z dalších přestupků. "Záleží i na tom, jestli budou na videozáznamech důkazy," uvedl k tomu Bangsgaard. I kvůli tomuto incidentu tak byli sparťanští fanoušci nuceni počkat po skončení zápasu několik minut na tribuně, než mohli definitivně stadion v Kodani opustit. "Rozhodli jsme se nechat české příznivce na stadionu, abychom se vyhnuli dalším střetům," sdělil Vibe Kragh.

Jak se pak píše na sociálních sítích, v kodaňských ulicích mělo dojít ke střetu mezi alespoň 30 sparťanskými fanoušky a výrazně menší skupinou domácích příznivců. "Před sektorem 12 na nás zaútočilo 30 až 40 sparťanů, nás bylo sedm. Policie to ukončila. Sparťanům velký respekt," napsal na sociální síti X (dříve Twitter) s ironií účet kodaňských ultras. Ale ani kodaňští fanoušci nezaháleli v násilnostech a po zápase to pocítil jeden z autobusů sparťanských fanoušků, jemuž rozbili okno.

Ne všichni čeští fanoušci měli problém kvůli výtržnostem v ulicích, například dvojice českých fanoušků se nemohla dostat na hostující tribunu, jelikož si chybně koupili lístky na jiná místa. Jak však upozorňuje Vibe Kragh, i tito čeští fanoušci se nakonec dostali do konfliktu s dánskými příznivci, vzhledem k tomu, že s nimi byli ve stejném sektoru. Vše pak mělo vyústit ve facku ze strany jednoho z těchto Čechů vůči mladému dánskému fanouškovi. "Proto byl zatčen a obviněn z násilí," řekl Vibe Kragh.

Sparťanský klub tak nyní zjišťuje porobnosti o všech konfliktech, do kterých se dostali jejich příznivci. "Aktuálně shromažďujeme faktické informace a jsme v kontaktu s dánskou stranou. Musíme si nejdříve udělat detailní obrázek o tom, co všechno se v Kodani skutečně stalo," nechal se slyšet pro iDnes.cz mluvčí letenských Ondřej Kasík.

Související

Věznice

Dán jde na čtyři měsíce do vězení, kašlal na policisty

Dánský nejvyšší soud potvrdil vinu muži, který v době covidové uzávěry země kašlal na dva policisty. Dvacátník, který byl usvědčen z ohrožujícího chování, musí strávit čtyři měsíce ve vězení, informovala dnes agentura Reuters.

Více souvisejících

Policie Dánsko AC Sparta Praha dánsko

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

„Smrt režimu.“ Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy