FAČR měl jednat o Haškovi jako o jistém novém kouči reprezentace. Svaz ale jednání zrušil

Oficiálně kvůli velkému množství omluvenek členů výkonného výboru zrušila Fotbalová asociace ČR (FAČR) jeho jednání, na kterém se mělo během minulého úterý rozhodnout o jméně nového kouče fotbalového národního týmu. Stalo se tak jen několik hodin poté, co sama FAČR avizovala, že by se mělo právě v ono úterý za účelem oznámení nového kouče národního týmu takové jednání uskutečnit. Jak informovala média, mělo jít už pouze o potvrzení toho, že se měl nástupcem Jaroslava Šilhavého stát Ivan Hašek, nakonec ale bude známo jméno nového trenéra zřejmě až po Novém roce.

A to navzdory tomu, že už se předminulý týden ve čtvrtek samotný předseda FAČR Petr Fousek nechal slyšet, že by chtěl mít jasno o novém kouči národního týmu již právě po zasedání výkonného výboru minulý týden v úterý, které bylo ale následně později zrušeno. „Důvodem je vysoký počet omluvenek členů výkonného výboru ze zdravotních nebo pracovních důvodů. Zasedání se uskuteční na začátku ledna. Avizovaná tisková konference se tak neuskuteční,“ uvedl k tomu konkrétně tiskový mluvčí FAČR Petr Šedivý.

Jak ale zjistila redakce serveru sport.cz, podle jejích několika zdrojů totiž měl být problém jinde. Pětičlenná pracovní skupina, v níž se nachází kromě Fouska technický ředitel Erich Brabec, spolumajitel Plzně Adolf Šádek a asociační místopředsedové Jiří Šidliák a Jan Richter, mající na starost výběr nového trenéra, se totiž neshodla s Pavlem Nedvědem na tom, jakou roli by měl mít u reprezentace. „Nedvědovi údajně nabízeli roli, v níž by neměl ani moc pravomocí, s čímž nesouhlasil,“ řekly tři zdroje redakci sport.cz.

O bývalém reprezentantovi a o bývalém místopředsedovi Juventusu Turín se nejprve spekulovalo v souvislosti s funkcí sportovního manažera reprezentace, nakonec se měla smrsknout jen na jejího ambasadora, což se nemělo Nedvědovi líbit. Samotný výkonný výbor FAČR pak měl být v této otázce rozdělený natolik, že jedna část výboru té druhé sdělila, že „pokud se nedají Nedvědovi patřičné pravomoci, tak neodsouhlasí Haška na pozici hlavního trenéra“. Když tak tedy nebyla jistota co s Nedvědem, členové výkonného výboru tak neviděli smysl oznamovat pouze Haška.

Toho takové jednání výkonného výboru mělo šokovat, jak uvedly zdroje z jeho okolí. Připomeňme, že bývalý hráč Sparty, Štrasburku, Hirošimy a Ičihary a bývalý trenér Sparty a i reprezentace z roku 2009, kdy byl zároveň i šéfem českého fotbalu, kam neúspěšně kandidoval i v roce 2005, koučoval také v zahraničí a to Štrasburk, Kóbe či St. Étienne či saúdskoarabský klub al-Hilál.

Kromě něj se pak v souvislosti na uvolněný post kouče národního týmu mluví také o Vítězslavu Lavičkovi, Martinu Svědíkovi a Miroslavu Koubkovi.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Čeští fotbalisté si poradili v Norsku s Haalandem a spol. Navrátilec Barák vystřelil výhru 2:1

Vydařenou obnovenou premiéru si zapsal v pátek staronový kouč české fotbalové reprezentace Ivan Hašek. Ve svém prvním zápase od lednového jmenování do funkce dokázal se svými svěřenci porazit Nory v jejich domácím prostředí v Oslu a i s jejich největšími hvězdami v základní sestavě, tedy Erlingem Haalandem a Martinem Ödegaardem. Přestože to byli Seveřané, kteří jako první otevřeli skóre, a přestože Češi nebyli po většinu zápasu lepší, dokázali nepříznivý stav otočit, přičemž o vítěznou trefu se v 85. minutě postaral navrátilec Antonín Barák z přímého kopu.
Ilustrační fotografie.

Sága o hledání trenéra fotbalové reprezentace je u konce. Jednomyslně byl zvolen Ivan Hašek

Po čtvrtečním mimořádném jednání výkonného výboru FAČR je konečně jasné, kdo v dalším období povede českou fotbalovou reprezentaci. Na uvolněný trenérský post po konci Jaroslava Šilhavého přichází podle očekávání Ivan Hašek, jenž se tak vrací ke kormidlu národního týmu po 15 letech, kdy tehdy tým trénoval jen několik měsíců a byl zároveň předsedou českého fotbalu. Výbor se na něm shodl jednomyslně, přičemž rozhodl i o asistentech, kterými se mají stát Jaroslav Köstl a Jaroslav Veselý. Doposud pak není jasné, kdo se stane generálním manažerem. Rozhodnout se má do konce ledna.

Více souvisejících

Ivan Hašek (fotbalový trenér) Fotbal FAČR

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy