FIFA zřídila zvláštní komisi proti rasismu. Povede jí Vinícius Júnior, ve Španělsku je terčem útoků

Mezinárodní fotbalová federace FIFA se rozhodla ustanovit zvláštní komisi proti rasismu, jejímiž členy budou fotbalisté mající za úkol navrhovat přísnější tresty za diskriminaci ve fotbale. Tuto informaci uvedla ve čtvrtek agentura Reuters s odvoláním na samotného prezidenta FIFA Gianniho Infantina. Ten zároveň potvrdil, že požádal útočníka Realu Madrid Viníciuse Juniora, aby tuto komisi vedl. 

"Požádal jsem Viníciuse, aby vedl skupinu hráčů, kteří navrhnou přísnější tresty za rasismus, jež příslušné fotbalové orgány zavedou po celém světě. Musíme naslouchat hráčům a jejich potřebám, aby mohli pracovat v bezpečnějším prostředí. Myslíme to naprosto vážně," uvedl konkrétně Infantino, jenž se právě s Viníciusem Juniorem mluvil osobně při setkání s brazilskou reprezentací v Barceloně. Mimochodem, právě nejbližší reprezentační zápas Brazílie s Guineou je součástí antirasistické kampaně pod hlavičkou brazilského fotbalového svazu. 

"Ve fotbale už žádný rasismus nebude. Utkání by se měla okamžitě přerušit, jakmile se tak bude dít. Už toho bylo dost. Potřebujeme tvrdší postihy. Rasismus ve fotbale nemůžeme tolerovat. Jako předseda FIFA jsem cítil, že si o tom s Viníciusem musím osobně promluvit," pokračoval dále ve svém prohlášení Infantino. 

Připomeňme, že právě Vinícius má několik neblahých zkušeností s rasismem za poslední dobu. Naposledy na konci května, kdy byl po potyčce s protihráči vyloučen, na to konto označil nejen španělskou ligu, ale i samotné Španělsko za rasistické. Trest ze zápasu mu byl nakonec zrušen. 

Několikrát se pak Vinícius dočkal i rasistických urážek, třeba příznivci Mallorky přirovnali tohoto dvaadvacetiletého útočníka k opici a rasismu se bohužel dočkal i v duelech proti Atlétiku Madrid či proti Valladolidu. Před čtvrtfinále Španělského poháru to pak došlo až tak daleko, že byla na mostě u tréninkového centra Realu Madrid spatřena pověšená figurína Viníciuse. 

Dodejme, že ve všech výše zmiňovaných případech již konala španělská policie, která ve většině těchto případů buď zadržela podezřelé, nebo některé hříšníky obvinila. 

Související

Zřejmě nejlepší fotbalista planety Lionel Messi.

Messi se stal nejlepším fotbalistou FIFA za minulý rok. Benzema se následně opřel do federace

Na pondělním galavečeru v Paříži byl vyhlášen novým držitelem ceny mezinárodní fotbalové federace FIFA pro nejlepšího fotbalistu roku, přičemž se tradiční anketa nově jmenuje The Best, argentinský fotbalista Lionel Messi. Čerstvý mistr světa vyhrál tuto anketu před Kylianem Mbappém a Karimem Benzemou, jenž tak nenavázal na premiérový zisk Zlatého míče z října loňského roku. Organizátory ankety pak francouzský útočník Realu Madrid na sociálních sítích nepřímo nařkl ze lži. 
UEFA

UEFA a FIFA mají právo blokovat vstup klubů do Superligy

Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) a Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA) mají právo blokovat vstup klubů do jimi neschválených soutěží, například Superligy, a trestat hráče, kteří tak učiní. Ve svém stanovisku to uvedl generální advokát Soudního dvora Evropské unie Athanasios Rantos.

Více souvisejících

FIFA rasismus

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

"Smrt režimu." Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy