Liga mistrů: Barcelona vyřazena, Griezmann ji pokořil dvěma góly a dál jde tak Atlético. Benfica bojovala, nakonec postupuje Bayern

Madrid - I ve středu pokračovala svými dvěma dalšími odvetnými duely čtvrtfinálová fáze fotbalové Ligy mistrů UEFA. A i ve středu se radovali v Madridu. Zatímco v úterý rozradostnil jednu část tohoto města svým postupem Real Madrid, tu druhou rozjásalo ve středu Atlético Madrid, které na svém stadionu dokázalo zvítězit až nečekaně 2:0 favorizovaného obhájce ušaté trofeje Barcelonu a postoupilo tak do semifinále. V něm se představí i Bayern Mnichov, jenž si do Lisabonu, kde se střetl s tamní Benficou, nad kterou na svém hřišti před týdnem v prvním zápase vyhrál 1:0. Doma se portugalský celek nikterak předem nesložil, bojoval a nakonec skončil odvetný duel remízou 2:2. Přesto však mezi nejlepší čtyři kluby této soutěže postoupil mnichovský velkoklub.

Kouč Atlética Madrid Diego Simeone se musel v odvetném zápase s Barcelonou obejít bez Fernanda Torrese, jelikož tento španělský forvard byl v tom úvodním minulý týden vyloučen. Musel ho tak pro odvetu nahradit jeho francouzský kolega Griezmann. A právě hlavně díky němu nemuselo Simeonemu vůbec vadit absence Torrese, protože to byl právě Griezzman, jenž se stal madridským hrdinou v tomto duelu. Že to pro favorizovanou Barcelonu nebude  v odvetě vůbec jednoduchý zápas, to ukázali hned úvodní minuty, kdy bylo vidět, že právě domácí měli navrch. Předváděli rychlé, jednoduché kontry, na jejichž konci bylo vždy zakončení. Ovšem Katalánci se z těchto protiútoků neponaučili a vždy proti nim používali tu stejnou zbraň a to kombinačníí fotbal, tak jaký jsme u ní zvyklí, s tím, že budou držet balón na svých kopačkách. Taková taktika se jim však nevyplatila, neboť sedm minut před koncem prvního dějství Barcelona i celkem zaslouženě inkasovala. Níguez tehdy centroval balón a i on sám se snad musel divit tomu, že nikdo z katalánské obrany nedokázal na tento centr adekvátně zareagovat a i proto tak mohl celkem v klidu hlavičkovat Griezmann, jenž tak tedy otevřel skóre tohoto zápasu, 1:0.

Od koho jiného by se čekalo, než od obhájce trofeje Ligy mistrů a aktuálnímu lídrovi španělské ligy, že se vzchopí a půjde za vítězstvím. Opak však byl pravdou. Ve druhé půli totiž domácí se svým útočením nepřestali a jako první mohl zvýšit jednobrankový náskok Carrasco, jeho hlaviička však tehdy skončila na břevně. Od tohoto momentu jakoby si Barcelona uvědomila, že i ona je na hřišti a že by měla snad i hrát lépe a začala předvádět svůj typický fotbal, což znamená přitlačení soupeře k jeho šestnáctce, větší pohyb, rychlost a i důraz. To všechno ale Atlético se značnou podporou jejich fanoušků zvládlo a tak nakonec neuspěli jednak Suárez, ale například ani Neymar. Obranná linie domácích dokázala vynulovat i Messiho. Přes gólmana Oblaka se zkrátka míč nedostal a když se v 88. minutě trefil z penalty opět Griezmann, bylo v Madridu rozhodně veseleji. Hosté se sice ještě snažili o postup. Nejprve střílel Iniesta, přičemž následně hosté reklamovali u sudího hraní rukou a chtěli tak penaltu, následně se z přímého kopu netrefil Messi. A tak celkem překvapivě končí Barcelona v letošním ročníku této soutěže už ve čtvrtfinále.

Benfica se doma před Bayernem nesložila, i přes remízu však v soutěži končí

To, že by měli v odvetném zápase mezi Benficou Lisabon a Bayernem Mnichov, inkasovat hosté z Německa nikterak zpočátku nenasvědčovalo, protože to byli právě bavorští, kteří byli v první půlhodině zápasu aktivnějším celkem a byli to spíše oni, kdo měl neustále balón na svých kopačkách. O úvodní trefu se zahosty pokoušeli jak Alaba, tak například i Vidal, oba dva však na gólmana Edersona nestačili a to ani následně Müller, jenž byl nejblíže ke skórování, zařízení ale netrefil. Nakonec to však byli lisabonští, kteří se ve 27. minutě radovali v tomto zápase jako první, když poté, co se Eliseu rozhodl k centru do prostoru mezi dvěma bránící hráče, kde byl v tu chvíli přítomen Jiménez, právě Jiménez rozvlnil hostující síť, 1:0. Aktivita však byla na straně Bayernu i po této brance stále velká a i díky ní se mu podařilo celkem brzo vyrovnat. Psala se 38. minuta, kdy centroval Lahm, gólman Ederson balón pouze vyrazil, ovšem přímo k Vidalovi, jenž se zpoza velkého vápna trefit dokázal, 1:1. Lisabonský celek tak už musel dát dva góly, pokud se chtěl probojovat do semifinále.

Všechno se ale víc zkomplikovalo poté, co se sedm minut po obrátce prosadil Müller a stalo se tak po rohovém kopu. Patnáct minut před závěrečným hvizdem se sice podařilo vyrovnat na 2:2 střídajícímu Taliscovi, nicméně nic to nezměnilo na skutečnosti, že se Bayern stal semifinalistou tohoto ročníku Ligy mistrů.

Konečné výsledky odvetných duelů čtvrtfinálové fáze Ligy mistrů UEFA (13.4.2016):

Atlético Madrid - FC Barcelona 2:0Branky: 36. a 88. (z pen.) GriezmannPrvní zápas: 1:2, postupuje Atlético Madrid

Benfica Lisabon - Bayern Mnichov 2:2Branky: 27. Jiménez, 75. Talisca - 38. Vidal, 52. MüllerPrvní zápas: 0:1, postupuje Bayern Mnichov

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů FC Barcelona Fotbal

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

Josep Borrell, vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Nezastrašujte a nevyhrožujte. EU se nelíbí chování Izraele k ICC

Šéf evropské diplomacie Josep Borrell v pátek vyzval Izrael, aby "nezastrašoval a nevyhrožoval" soudcům Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu. Stalo se tak poté, co hlavní prokurátor ICC Karim Khan požádal o vydání mezinárodních zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta, informovala agentura AFP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico je stabilizovaný. Jeho stav se mírně zlepšil

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je po nedávném útoku stabilizován s mírným zlepšením. Na sociální síti o tom informovala Rooseveltova nemocnice v Banské Bystrici, kde je Fico hospitalizován.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Jan Kačer

Zemřel známý herec a režisér Jan Kačer

Českou hereckou obec zasáhla před víkendem smutná zpráva. Ve věku 87 let zemřel v pátek dopoledne známý herec a režisér Jan Kačer, potvrdila to jeho rodina. Kačer patří k hvězdám nové vlny českého filmu.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Petr Pavel

Prezident Pavel byl propuštěn z nemocnice. Policie nehodu nevyšetřuje

Prezident Petr Pavel byl dnes dopoledne propuštěn z pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) do domácího léčení po nehodě na motorce, oznámila Kancelář prezidenta republiky (KPR) na sociální síti X. Prezidentův program na příští týden, včetně plánované zahraniční cesty, zůstává beze změny.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán: Rusko západní svět nenapadne, když nedokáže ani porazit Ukrajinu

Mluvit o ruské hrozbě je spíše přípravou na vstup do války. To, co se děje nyní, je podobné jako při burcování před první a druhou světovou válkou, co lze vidět v médiích a ve vyjádřeních politiků, řekl v pátek ráno předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pravidelném rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Na snímku zprava český brankář Ondřej Dostál, hráč USA Trevor Zegras a český hráč Lukáš Hájek ve čtvrtfinálovém utkání Česká republika - USA na 87. mistrovství světa v ledním hokeji v Praze ve čtvrtek 23. května 2024.

Čeští hokejisté jsou v semifinále! Dramatickou bitvu s Američany rozhodl Zacha

Čeští hokejisté slaví postup do semifinále po těsné výhře 1:0 nad Spojenými státy. O jediný gól zápasu se postaral Pavel Zacha, zatímco brankář Lukáš Dostál předvedl vynikající výkon s 36 úspěšnými zákroky. V semifinále se český tým utká se Švédskem, které v prodloužení porazilo Finsko 2:1 zásluhou Joela Erikssona.

včera

Spojené státy neuznávají jurisdikci ICC, prohlásil Biden

Spojené státy neuznávají jurisdikci Mezinárodního trestního soudu (ICC) a mezi Izraelem a Hamásem nelze hovořit o rovnosti, prohlásil ve čtvrtek americký prezident Joe Biden, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy