Liga mistrů: Barcelona vymazala čtyřbrankový náskok Pařížanů z prvního zápasu a senzačně postupuje do čtvrtfinále. V něm se představí i Dortmund

Barcelona - Stejně jako v úterý, tak i ve středu měla na programu nejprestižnější klubová fotbalová soutěž na starém kontinentě Liga mistrů UEFA další dva odvetné osmifinálové duely. A zatímco včerejší zápasy skončily očekávaným potvrzením výsledků z prvních zápasů, ve středu to už bylo poněkud divočejší, především tedy co se týče alespoň odvetného zápasu hraného v Barceloně. Ta totiž v úvodním duelu v pařížském Parku Princů senzačně kapitulovala 0:4 s Paris Saint Germain a tak ji mnozí fotbaloví fanoušci z bojů o postup do čtvrtfinále odepisovali a to i proto, že právě zmiňovaný výsledek 0:4 z úvodního utkání se ještě nikomu v Lize mistrů nepodařilo v odvetě smazat. Středeční na Nou Campu ale vše změnil. Katalánští sice ještě v 88. minutě vedli nad Pařížany pouze 3:1, což tak na postup zdaleka nevypadalo, neboť v té době museli domácí přidat ještě další tři branky, dvě z nich se jim ale ještě podařilo vstřelit do ukončení záklaní hrací doby a následovalo tak prodloužení. V něm Barcelona dala ještě jednu branku na konečných 6:1 a zázrak v podobě už tolik nečekaného postupu party kolem Lionela Messiho či Neymara do čtvrtfinále tak byl na světě. Další volné místo pro účastníka čtvrtfinálové fáze Ligy mistrů UEFA pak zaplnila Borussia Dortmund, která v odvetě před svými fanoušky hostila Benficu Lisabon. Tu německý celek porazil 4:0 především díky hattricku Aubameyanga.

Už od úvodního hvizdu bylo na Nou Campu jasné, že domácí do této odvety s Paris Saint Germain půjdou s plným nasazením a nebudou nic vzdávat předem. Skóre se i proto měnilo poprvé už po třech minutách hry, kdy hlavně díky branková technologie uviděla míč od Suárezovy hlavy, na kterou byl před tím adresován centr od rohového praporku, za brankovou čárou, přestože na zem kulatý nesmysl nedopadl, 1:0. Hosté z francouzské metropole takový začátek odvety rozhodně nečekali a nemalá zaskočenost na nnich byla vidět. Hůře jim pak bylo v závěru prvního dějství, neboť v době, kdy do odchodu do kabin na poločasovou přestávku zbývalo pouhých pět minut, si udělal dobrý den s pařížskou defenzivou Iniesta, jenž se sice nakonec ke střele nedostal, nicméně jeho chytrá patička si do branky Pařížanů cestu našla a to poté, co ji tam nešťastně usměrnil bránící Kurzawa, 2:0. Svěřenci zkušeného kouče Emeryho, jenž nejednou uspěl v Evropské lize se Sevillou a jenž tak v současnosti vede Paris Saint Germain, byli od té chvíle daleko nervóznější, což tak znamenalo řadu chyb v obraně hostů, jejich středová řada taky nikterak nevynikala a tak i proto se příliš do zakončení nedostával kanonýr Pařížanů Cavani.

Zanedlouho poté, co začala druhé půle, tu byl třetí gól v síti hostujícího celku. Meunier totiž v 50. minutě zfauloval v šestnáctce Neymara, k nařízené penaltě se pak postavil Messi a byl to právě tento slavný Argentinec, jenž se postaral o zvýšení skóre na 3:0 a co se z počátku zdálo jako nemožný úkol, se pomalu stávalo skutkem. Protože ale vidina srovnání čtyřbrankového manka z úvodního duelu byla blízko, Barcelona se hnala dopředu tak, že zapomínala, že má hrát i vzadu. Do šancí se tak postupně dostávali i hosté, přičemž v první příležitosti Cavani neuspěl, v 62. minutě se však už z gólu na 1:3 z podhledu Pařížanů mohl radovat a to poté, co mu předal balón Kuzawa, jenž si tak odčinil svoji vlastní branku z první půle. Tehdy to tak vypadalo s katalánskou Barcelonou všelijak, jen ne na postup do vysněného čtvrtfinále. Pak ale přišla na řadu 88. minuta utkání a nástup barcelonských hvězd. Tehdy se totiž nejprve trefil Neymar z přímého kopu, do hvizdu ukončující základní hrací dobu pak stihl tento Brazilec skórovat ještě z penalty a stav byl tak rázem 5:1 pro Barcelonu. Duel tak šel do nečekaného prodloužení, v němž se trefou Serio Roberta na konečných 6:1 nakonec dokázala protlačit mezi nejlepších osm mužstev na tomto kontinentě. To Pařížané zažívali velmi smutné chvíle.

Aubameyang svým hattrickem rozhodl o postupu vestfálského klubu

Další osmifinálový odvetný zápas se ve středu uskutečnil v Dortmundu, kde tamní Borussia přivítala Benficu Lisabon, která si tak do Německa přivezla jednobrankový náskok z první zápasu, který doma vyhrála 1:0. Dortmund tak měl o dost jednoduší úkol, než katalánská Barcelona, pokud chtěl pomýšlet na postup do čtvrtfinále. Honba za ním začala velmi svižně, neboť už po čtyřech minutách hry se k zakončení po rozehraném rohovém kopu dostal Aubameyang, jenž tak otevřel skóre tohoto odvetného utkání a jenž tak tím ještě naznačil, že právě tato odveta bude hodně o něm. Byl to německý celek, jenž hrál daleko lepší fotbal než soupeř, dařilo se jim zkrátka vše. Dostávali se dřív k odraženým balónům, hráli lépe kombinačně a více se snažili útočit. Dlouho jim však trvalo, než našli nějaký recept na dlouho neprostupnou obrannou linii portugalského klubu, která byla málem pokořena krátce  před pauzou, kdy se Pulisic rozhodl k zakončení hlavou, protože ale byl daleko od branky, nijajk zvlášť tak soupeřova gólmana neohrozil. Právě Pulisic se ale postaral nakonec o zvýšení skóre na 2:0, když se mu podařilo v 59. minutě přelobovat brankkáře Endersona. Ten záhy kapituloval potřetí, když ho překonal podruhé v duelu Aubameyang, jenž tak mimochodem zaznamenal svouu šestou přesnou trefu v sedmém duelu této soutěže. Pět minut před koncem pak přdal svůj další gól, čímž se tak mohl radovat nejen z hattricku, ale i z postupu svého klubu do čtvrtfinále.

Konečné výsledky odvetných osmifinálových duelů Ligy mistrů UEFA (8.3.2017):

FC Barcelona - Paris St. Germain 6:1Branky: 88. a 90. + 1. (z pen.) Neymar, 3. L. Suárez, 40. Kurzawa (vl.), 50. Messi (z pen.) 90. + 5. Roberto - 62. CavaniPrvní zápas: 0:4, postupuje Barcelona

Borussia Dortmund - Benfica Lisabon 4:0Branky: 4., 61. a 85. Aubameyang, 59. PulisicPrvní zápas: 0:1, postupuje Dortmund

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů FC Barcelona Fotbal

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 16 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí na státní svátek: Středa bude nejchladnějším dnem týdne

I příští týden si lidé kromě víkendu užijí volno také ve středu, kdy je druhý z květnových státních svátků. Podle předpovědi by měl být Den vítězství nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne. Maxima dosáhnou 17 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy