Platini ruší "trojí trest". Místo červené se ukáže žlutá

Nyon - Prezident Evropské fotbalové federace UEFA Michel Platini dnes udělal razantní změnu v pravidlech. Pro Ligu mistrů a Evropskou ligu od nynějška neplatí tzv. "trojí trest". Ten tak končí s okamžitou platností.

O co jde? "Trojím trestem" se myslelo to, když hráč, který zfauluje protihráče ve svém pokutovém území, dostal rovnou červenou kartu a kvůli tomu nemohl hrát v příštím utkání. To byly dva tresty. Tím třetím byla penalta pro tým, ze kterého byl faulovaný hráč. Praktikovalo se tak v případě, kdy faulovaný byl ve vyložené gólové situaci. Prezident UEFA už před časem upozorňoval na nesmyslnost "trojího trestu", nyní se tedy rozhodl toto pravidlo zmírnit.

Všichni evropští rozhodčí tak budou seznámeni se zmírněním tohoto trestu v únoru, kdy se bude konat seminář, na kterém se všichni arbitři ze starého kontinetu sejdou. Budou se tak učit, aby v podobných případech už nedávali červenou nýbrž pouze žlutou kartu. Změna se ale nebude týkat takových situací, kdy faulující hráč bude až příliš surový a protihráče svým brutálním zákrokem zraní. Pouze v tomto případě tak může dát rozhodčí červenou kartu. 

Změna "trojího trestu" platí ale jen tehdy, pokud se faul stane v pokutovém území. Pokud se zákrok v nesoulady s fotbalovými pravidly stan někde uprostřed hrací plochy, faulující může rovnou červenou dostat.

Šéf UEFA Michel Platini vyzval také šéfa Světové fotbalové federace FIFA Seppa Blattera, aby k této změně (k zmírnění "trojího trestu") sáhl i on. Ten odmítl dělat jakékoli změny v pravidlech s tím, že to nechá na Mezinárodní radu pro pravidla, která se sejde letos během března. Platini ale nechtěl do března čekat a změnu tedy provedl už teď.

To, jestli se bude podle této změny v pravidlech hrát někdy u nás v Česku v naší Gambrinus lize, je zřejmě málo pravděpodobné. Jak komise rozhodčích, tak pravidlová komise Fotbalová asociace ČR se zatím nijak k této čerstvé změně v pravidlech na úrovni evropského fotbalu zatím neměly možnost reagovat.

"O změně pravidla se mluví už pět let, členové mezinárodní pravidlové komise IFAB  s ní souhlasí, ovšem schválení vždy ztroskotalo na tom, že se členové tohoto panelu nedohodli na přesném vymezené situací, v jakých by sudí neměli dávat červenou kartu. Já v tuto chvíli nepředpokládám, že bychom novinku zavedli už v jarních odvetách českých soutěží. UEFA to zřejmě zavede s tím, že půjde o jakýsi zkušební režim a pokud to v březnu komise IFAB schválí, tak by to mohlo být pro národní svazy závazné nejdříve od léta 2014," komentoval pro média novinku Michela Platiniho šéf české pravidlové komise Jiří Kureš.

Související

UEFA

UEFA si bude volit v roce 2027 nového prezidenta. Čeferin totiž oznámil, že za tři roky skončí

Během pařížského kongresu Evropské fotbalové unie UEFA zazněla z úst samotného prezidenta Aleksandera Čeferina zásadní informace, že Čeferin setrvá ve své funkci až do roku 2027, přičemž důvody toho, proč už nebude dále ve své funkci pokračovat, jsou fyzická i psychická únava. Následně si unie zvolí nového šéfa. Dodejme, že slovinský funkcionář je v čele evropského fotbalu od září 2016.
UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.

Více souvisejících

UEFA Michel Platini (prezident UEFA)

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 3 hodinami

před 3 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Počasí: Mrazivá má být i následující noc, avizují meteorologové

Zimní počasí je zpět i se svými nejvýraznějšími projevy, na horách má například napadnout až 30 centimetrů sněhu. Už v noci na čtvrtek počítali meteorologové s nočním mrazem. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) přitom avizuje, že následující noc nebude jiná. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy