Barcelona den po debaklu: Piqué připustil konec v klubu, spekuluje se i o Messim

Po změnách v katalánském velkoklubu už delší dobu volala jeho ikona Lionel Messi. Nyní rozhodně nezůstane ve fotbalové Barceloně kámen kameni a to zvlášť po neuvěřitelném debaklu slavného klubu v pátečním čtvrtfinále Ligy mistrů, ve kterém s Bayernem Mnichov prohráli ostudně 2:8 a Barcelona tak zaznamenala svou druhou nejvyšší porážku v historii. Ta vůbec nejvyšší (0:8 ve španělském poháru se Sevillou) se datuje až do roku 1946. Kouč Barcelony Quique Setién íje sice ještě stále jejím trenérem, v zákulisí se už ale čile začíná spekulovat, kdo ho nahradí. Mezitím se jeden z nejzkušenějších fotbalistů Barcelony Gérard Piqué nechal slyšet, že je ochoten v klubu skončit, pokud to má slavné fotbalové značce pomoct a mluví se i o možném konci Argentince Lionela Messiho.

Klubový prezident Josep Maria Bartomeu mluvil po čtvrtfinále v Lisabonu o omluvě všem barcelonským fanouškům. „Byla to katastrofa, za kterou se musíme fanouškům omluvit, ale teď nebudu vynášet soudy a rozhodnutí. Oznámíme je až v nejbližších dnech,“ řekl konkrétně a potvrdil tak, že kouč Setién je ještě ve své funkci. Otázka však zůstává, na jak dlouho a kdo ho nahradí?

Mluví se o tom, že by na Camp Nou mohl přijít bývalý kouč Tottenhamu Mauricio Pochettino, přičemž právě s tímto argentinským stratégem klub jednal již před více než půl rokem, ale tehdy nakonec jednání nedopadla. Druhým vážně uvažovaným jménem na barcelonskou lavičku je Ronald Koeman. „Některé rozhodnutí jsme už přijali, další budou následovat. V nejbližších dnech je oznámíme," nechal se však slyšet v Lisabonu v rozhovoru se španělskými novináři Bartomeu a ještě více tak přilil do ohně spekulací o konci kouče Setiéna.

Ten už je podle všeho s koncem v klubu smířen. „Byla to tak drtivá prohra, že se obávám nejen o svou budoucnost, ale přemýšlím i nad tím, co to znamená pro klub. Porazil nás velmi, velmi silný tým. Až na pár úvodních minut nás naprosto vymazali. Je jasné, že po takovém debaklu důvěra v trenéra klesne," řekl Setién, jenž za půl roku svého působení v Barceloně s Katalánci nevyhrál ani jednu trofej, po zápase.

Na hráčích Barcelony bylo znát jak během zápasu, tak i po něm rozčarování. Když Bayern vstřelil osmý gól, televizní záběry na barcelonské náhradníky mluvily samy za sebe. Zlost a frustrace byla prostě patrná.

A proto tak nebylo divu, že se kritika do vlastních řad objevila i třiatřicetiletého stopera Gérarda Piquého. "Není to ani poprvé, ani podruhé a ani potřetí, co jsme selhali. Nejsme rozhodně v dobrém rozpoložení. Potřebujeme změny a to nemluvím konkrétně o hráčích nebo realizačním týmu, ale o struktuře klubu. Potřebujeme novou energii, dynamiku a jestli pomůže, že odejdu, tak to udělám jako první," prohlásil a dodal: "Tenhle výkon byl naprosto neakceptovatelný pro klub, jakým FC Barcelona je."

Právě na tato slova opak navázal španělský fotbalový expert a novinář Guillem Balague. „Skóre pátečního zápasu je výsledek několikaletého rozkladu klubu. Nikdo ale nebyl natolik inteligentní na to, aby poznal, co se vlastně děje. Je to trapné. Barcelona změnila fotbal. Její dědictví ovšem bylo zmuchláno a hozeno do koše. Klub řídí spíše hráči,“ neštřil silnou kritikou.

Dlouhou dobu se psalo, že v klubu rozhodně nepanují skvělé vztahy mezi hráči, zvláště mezi hvězdným Lionelem Messim, a koučem Setiénem, páteční porážka ukázala, že je zřejmě na tom něco pravdy. Právě o Messim se pak spekuluje také, jako o hráči, který by mohl v klubu skončit, ač to zní neuvěřitelně. „O čem bude Messi přemýšlet, až dnes pojede domů? Fotbal je část života, která je příliš krátká. Má čas jen sedět a čekat? Bude chtít příští dva roky, kdy ještě zvládne rozhodnout utkání, hrát v Barceloně a nebojovat přitom o velké tituly?“ přemýšlel nahlas Rio Ferdinand, bývalý stoper nastupující v anglické lize.

Debakl Barcelony tedy jenom potvrdil, že nadvláda španělského fotbalu v Evropě končí. Ve čtvrtfinále totiž mimo jiné skončilo i Atlético Madrid, ejště dříve po ne bůhvíjakém výkonu opustil Ligu mistrů i Real Madrid.

Možná, že nejen v Barceloně, ale i v celém španělském fotbale, se budou očekávat velké změny.

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů španělská Primera División (fotbal) FC Barcelona Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

včera

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy