Až penalty rozhodly. Angličané ale tři z pěti neproměnili a Italové jsou mistři Evropy

V londýnském Wembley v neděli večer vyvrcholí finálovým zápasem mezi Itálií a Anglií letošní fotbalové mistrovství Evropy. Zatímco pro Anglii se bude jednat o první finálový zápas v historii evropského šampionátu, Itálii už se v minulosti jednou mistrovství Evropy vyhrát podařilo a to v roce 1968, v dalších dvou finále (2000 a 2012) prohrála. Anglie byla doposud pouze v jednom finále velkého mezinárodního turnaje a to na mistrovství světa v roce 1966, které tehdy vyhrála. A na tento úspěch bude chtít nyní navázat. Nad Itálií se jí ale ještě nikdy nepodařilo na velkém turnaji vyhrát. Finálový zápas Itálie vs. Anglie můžete sledovat živě na serveru EuroZprávy.cz.

Ve Wembley byl nejprve k vidění opatrný začátek z obou stran, po dvou minutách se alw po chybě v rozehrábvce Angličanů dostali Italové k brohovému kopu, ale z něj nic zásadního nakonec nebylo. Následoval tak kontr na druhou stranu, jenž šel přes Trippiera, který odcentroval zprava do italské šestnáctky na Shawa, na kteréhoitalská obrana pozaomněla a už ve 3. minutě je to tak 1:0 pro Anglii.

Italové se tak rázem snažili dostat se do šestnáctky soupeře a rychle tak odpovědět, po obléhání šestnáctky z toho byl nakonec faul na Chiesu a z následného volného přímého kopu Insigne vystřelil nad anglickou branku. Po deseti minutách míři na aktivního Trippiera skvělá průniková přihrávka od Walkera, ale italská branka z toho tehdy ohrožena nebyla. V další anglické akci byl na začátku ve středu pole Kane, jenž poslal balón opět na pravou stranu na Trippiera, ten poslaů opět další centr, který ale odvrátil na roh svým zákrokem Di Lorenzo. Následný centr od rohového praporku si v pohodě gólman Donnarumma stáhl k sobě.

Italům se v ryze anglickém deštivém počasí zatím nepodařilo nějak výrazně dostat se do nějaké přílžitosti a ohrozit tak branku soupeře, Angličané byli všude čas a svým presinkem tak snadno získávali míče. Ve 21. minbutě se k zemi skácel Jorginho, podle všeho měl něco s kolenem a nevypadalo to s ním úplně nejlépe. Po čase se ale opět na hřiště vrátil.

Ve 29. minutě sice mířili tři Angličané na tři bráníci Italy, ale z akce nakonec nic nebylo, neboť Kane pak celou akci u šestnáctky supeře zbrzdil. V tu dobu se jinak hrálo spíše uprostřed hřiště, přičemž především Italové obehrávali anglickou obrannou vazbu, ovšem bez jakéhokoli většího úspěchu. Ve 35. minutě se konečně Italové dostali k zakončení a pro Angličany až k nečekanému. Ze střední vzdálenosti se rozhodl po rychlé kličce přízemní střelu vypálit Chiesa, jenž nakonec mířil jen těsně vedle.

Po většinu času v závěrečné čtvrthodince první půle nadále pokračovaly taktické šachy ve znamení italského obehrávání bránících Angličanů, ale žádné velké ohrožení anglické branky se nakonalo a to ani po volném přímém kopu, ke kterému se postavil Veratti. Už ve čtyřminutovém nastavení Di Lorenzo nacentroval zprava do šestnáctky, kde byl Immobile, jehož zakončení z první ale bylo nakonec zblokováno. Více už se toho do konce první půle nestalo a Italové tak budou muset pokračovat v hledání skulinky v anglické obraně až po přestávce.

Druhý poločas:

Sice se po návratu na hřiště snažili dostat se do šestnáctky Italové, těm se ale před bbranku nacentrovat nedařilo a tak si první možnost ve druhé půli vypracovali ve 48. minutě Angličané, když se do šance řítil Sterling, jnž byl zastavován italskými obránci, ale na penaltu to nakonec nebylo. Za chvíli na druhé straně Sterling fauloval Insigneho a Itálie tak zpoza velkého vápna zahrávali volný přímý kop. Z něj ale sám faulovaný Insigne na branku nezamířil a poslal míč mimo.

V 54. minutě sáhli Italové k prvním střídání, když nevýrazného Barellu vystřídal Cristante a místo Immobileho přišel Berardi. V 57. minutě, kdy se dostal do šance Insigne, jenž se dostal k míči po odrazu a jenž následně z úhlu sice spíše centroval před branku, ale i tak donutil gólmana Pickforda k zákroku. Nadále ale Ostrované předváděli zodpovědný fotbal, na který tým z Apeninského poloostrova nenacházeli žádný účinný recept. Až v 62. minutě se to po rychlé individuální akci povedlo Chiesovi, jenž se pak rozhodl na hranici šestnáctky vypálit po zemi, gólman Pickford ale míč vyrazil.

O dvě minuty později zahrávali rohový kop Angličané, po němž  hlavičkoval Stones. Gólman Donnarumma jeho zakončení vyrazil na další roh, z něhož už naštěstí pro Italy další šance Angičanů nepřišla. V 67. minutě ale rohový kop zahrávali i Italové, po němž se bablón dostal do prostoru k přední tyči, kde nejprve Veratti hlavičkoval, ale ten ještě Pickforda nepřekonal, až následně dorážející Bonucci, ke kterému se balón odrazil od tyče, rozradostnil Italy, 1:1. Následovalo anglické střídání, kdy Saka šel místo Trippiera.

V 73. minutě dostal k balónu za obranu Berardi, jenž by tak u něj dříve než gólman Pickford, italský útočník ale nakonec mířil nad. Následně Rice vystřídal Hendersona. Pak se do další italské příležitosti dostával Cristante, ten ale míč nechal pod sebou a nakonec nevystřelil.

Sebevědomí Italů po vyrovnání o dost stouplo a čím dál více se hnalo do útoku, zatímco útočná hra Angličanů stagnovala a Harry Kane dosud nebyl ve druhé půli prakticky k vidění. To, co bylo k vidění na italské straně v závěru první půle, v závěru té druhé bylo k vidění na straně Anglie, tedy obehrávání soupeřovy obrany bez většího výsledku. Pro zranění pak musel být na italské straně vystřídán Chiesa, na hřiště přišel Bernardeschi.

Duel musel být na chvíli přerušen kvůli tomu, že na hrací plochu vběhl fanoušek. V šestiminutovém nastavení pak Maguire dostal k balónu po anglickém volném přímém kopu, po něm už ale žádný z Angličanů. Pak Cristante centroval zprava před branku, kde ale nebyl nikdo z jeho spoluhráčů. Chiellini pak mohl být rád, že viděl pouze žlutou kartu za zatáhutí Saky. Protože se ale už nic zásadního do konce základní hrací doby nestalo, následuje prodloužení 2x15 minut.

První část prodloužení:

Před prodloužením přišel za Itálii na hřiště Belotti místo Insigneho. Na úvod prdloužení bylo k vidění noho nepřesností na obou stranách, v 96. minutě se Sterling snažil přihrát před branku Kaneovi, ale přes Di Lorenza se k němu balón nedostal. Následovalo italské střídaní, když za Verrattiho přišel Locatelli.

Pak přišo na řadu Phillipsovo zakončení zpoza šestnáctky, které ještě před Donnarummou skočilo a nakonec zamířilo mimo. Střídala také Anglie, když Grealish přišel místo Mounta.

Po většinu času prvního prodloužení byla k vidění z obou stran spše taktická bitva, která k úspěchu ani na jedné straně zatím nevedla a ke změně skóre nepřispěl ani volný přímý kop Anglie, který byl pak přeušen kvůli útočnému faulu. Bude následovat druhé prodloužení.

Druhá část prodloužení:

Druhé prodloužení začalo faulem Meguirea za žlutou kartu, po němž Italové zahrávali volný přímý kop. K němu se postavil Bernardeschi, jenž zakončoval pouze doprostřed branky, kde byl připravený Pickford. Následně se na druhé straně málem k hlavičce dostal Stones, jenž se tak po Kanově centru dostal do souboje s Donnarummou, jenž byl nakonec úspěšnější.

V této části zápasu se dostali pod tlak především Italové a jsou to zase naopak Angličané, kteří mohli mluvit o velmi vydařené pasáži. Následoval střet Jorginha s Grealishem, jenž byl ošklivě došlápnut a anglický reprezentant musel být ošetřován. Jorginho za to uviděl od nizozemského sudího Kuijperse pouze žlutou. Po následném volném přímém kopu neměl gólman Donnarumma žádnou velkou práci a pro balón si v klidu došel.

Ve 118. minutě vystřídal Emmersona Florenzi. Na anglické straně pak došlo k dvojímu střídání, když nahoru šel Rashford se Sanchem, dolů Henderson s Walkerem. V závěru prodloužení zahrávali Italové rohový kop, ze kterého ale nic nebylo. Kuijpers pak nastavil ještě tři minuty, ale ani ty nerozhodly a rozhodnout tak musejí až penalty.

Penaltový rozstřel:

Začali Italové, první penaltu proměnil Berardi. Za Anglii kopal jako první Kane a taktéž střelou k pravé tyči proměnil, 1:1.

Pak přišel Belotti, jehož ale Pickford vychytal. Meguire naopak s přehledem do levé šibenice proměnil, 2:1 pro Anglii po druhé sérii.

Střelou nad Pickforda Bonucci na začátku třetí série vyrovnal na 2:2. Rashford pak trefil pravou tyč.

Bernardeschi pak proněnil střelou doprostřed na 3:2. Sancha pak vychytal Donnarumma.

Jorginho mohl rozhodnout, ale ten si také na Pickforda nepřišel. Saka ale pak nedal také, když ho vychytal Donnarumma a titul mistrů Evropy tak putuje do rukou Italům!

Úvodní sestavy:

Itálie: G. Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini (C), Emerson – Barella, Jorginho, Verratti – Chiesa, Immobile, L. Insigne

Náhradníci: Sirigu, Meret – Locatelli, Belotti, D. Berardi, Pessina, Acerbi, Cristante, Bernardeschi, Bastoni, Florenzi, Tolói

Trenér: Roberto Mancini

Anglie: Pickford – Walker, Stones, Maguire – Trippier, Phillips, Rice, Shaw – Mount, Sterling – Kane (C)

Náhradníci: Ramsdale, Johnstone – Grealish, J. Henderson, Rashford, Mings, Coady, Sancho, Calvert-Lewin, R. James, Saka, Bellingham

Trenér: Gareth Southgate

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Fotbal

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 13 minutami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 30 minutami

před 31 minutami

před 55 minutami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 4 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 7 hodinami

včera

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy