Povede komisi rozhodčích FAČR opět cizinec? I o tom Strahov s UEFA jedná

Naposledy komisi rozhodčích Fotbalové asociace ČR (FAČR) vedl cizinec tehdy, kdy ho vedl Polák Michal Listkiewicz. Tenkrát ho ale dokázal z čela komise vypudit tehdejší místopředseda FAČR Roman Berbr, který o něm mluvil otevřeně jako o "polském neštěstí". Nyní právě kvůli nejnovější tuzemské fotbalové kauze, kterou v polovině října odstartovalo zatčení 20 lidí z českého fotbalu včetně samotného Romana Berbra, se blíží dost možná angažmá dalšího cizince dosazeného Evropskou fotbalovou unií UEFA v čele české komise rozhodčích. O této možnosti jako první informoval server idnes.cz, přičemž ji pak potvrdil samotný asociační mluvčí Michal Jurman. O tom, jak to nakonec bude, se rozhodne tento týden v úterý.

Připomeňme na úvod, že právě po zmiňované šťáře policejních detektivů v českém fotbalovém prostředí, kterou odnesl zatčením mimo jiné nechvalně proslulý faktický šéf tuzemského fotbalu Roman Berbr, jenž je tak od té doby ve vazbě a podezřelý nejen z ovlivňování výsledků zápasů, ale i z defraudace peněz Plzeňského krajského fotbalového svazu, musela od válu i celá komise rozhodčích v čele s Jozefem Chovancem.

Místo ní jmenovala FAČR komisi dočasnou se členy, jimiž jsou zástupce Ligové fotbalové asociace (LFA) Tomáš Bárta, pravidlový expert Jiří Kureš a předseda sudích v řídící komisi pro Moravu Jan Zahradníček.

Od Nového roku by jej měla nahradit komise nová, o tom ale asociace i kvůli absenci několika členů výkonného výboru minulý týden nerozhodla a navíc přišla informace o telefoát sudího Pavla Královce s Romanem Berbrem. Právě nejzkušenější český sudí Pavel Královec byl podle zákulisních informací nominantem na předsedu nové rozhodcovské komise.

Nyní to vypadá, že by nejpravěděpobnější varianta spočívala v tom, že novou komisi rozhodčích povede cizinec dosazený UEFA. O tom ostatně mluvil už na konci října i samotný nejvyšší boss českého fotbalu Martin Malík. Český fotbal by se tak cizincem v čele komise vrátil do let 2016 až 2018, kdy české sudí vedl Michal Listkiewicz.

"Mohu potvrdit, že na toto téma - tedy nově se rodící komise rozhodčích, debatuje vedení FAČR, respektive jeho předseda Martin Malík již několik týdnů. Výsledky tohoto jednání budou oznámeny po zasedání nejbližšího výkonného výboru, tedy v úterý vpodvečer," potvrdil konkrétně ve svém prohlášení pro média mluvčí FAČR Michal Jurman.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Škatulata se ve fotbalové lize hýbou hned po konci sezóny. Kováč míří do Liberce, Saňák do Pardubic

Teprve o posledním květnovém víkendu skončila pro většinu účastníků fotbalové Fortuna ligy sezóna 2023/24, mimo jiné pro Pardubice, které se udržely v soutěži i pro příští sezónu. Svou misi tak v tomto klubu splnil jejich dosavadní kouč Radoslav Kováč, který se poté, co jeho svěřenci vyhráli v sobotu nad Bohemians 1:0, nechal slyšet, že po sezóně se stěhuje na trenérskou lavičku Liberce. Potvrdil tím tak spekulace z posledních dní. A potvrdilo se i další stěhování. Právě na uvolněné místo v Pardubicích přichází z Olomouce Jiří Saňák.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR FAČR Korupce ve fotbale Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy