Skandál, který změní fotbal? V Paříži se nedohrál zápas kvůli rasismu ze strany sudího

Bylo to bezprecedentní rozhodnutí samotných fotbalistů jak Istanbulu Basaksehir, tak Paris Saint Germain. Právě tyto dva celky hrály spolu v úterý večer od 21:00 duel Ligy mistrů v pařížském Parku princů a nakonec z toho byl duel, jenž se jako jediný z celkových osmi úterních zápasů nedohrál. Oba týmy totiž po pouhých 13 minutách odešly na protest ze hřiště poté, co měl čtvrtý rozhodčí Sebastian Coltescu z Rumunska rasisticky urtážet jednoho z asistentů hostujícího celku Pierra Webóa.

"Společný odchod hráčů Basaksehiru a PSG dává v Evropě příklad pro budoucnost. Mnoho fotbalistů je otrávených z pouze polovičatých řešení problému rasismu a jsou více než kdy jindy ochotni uplatnit své právo zastavit zápas," nechal se slyšet k této situaci, jež se udála v Paříži, Piara Powar, šéf antidiskriminační komise Fare pomáhající Evropské fotbalové unii UEFA vyšetřovat případy rasismu v evropském fotbale. "Naši kolegové ze státní antidiskriminační organizace nám potvrdili, že v rumunštině je rasismus, když identifikujete hráče na základě jeho rasy. V tomhle případě nepanuje žádná nejasnost. Ukazuje to, že je potřeba rozhodčí lépe školit. Neúmyslný rasismus je také rasismus," pokračoval.

A k čemu tedy mělo v inkriminované 13. minutě dojít? Podle lavičky tureckého celku měl čtvrtý rozhodčí Coltesco označit asistenta trenéra pocházejícího z Kamerunu označit slovem "negro", tedy "černý". Konkrétně měl tak podle agentury AP učinit, když upozornil hlavního rozhodčího Ovidia Hategana na to, že má právě Webó dostat červenou kartu. "Dej červenou kartu tomu černému, takhle se nemůže chovat. Pojď ho označit, tady toho černého," měl říct čtvrtý sudí.

Jelikož rumunsky "černý" se řekne" nergru", i Kamerunec tuto konverzaci pochopil a pořádně se na sudího rozohnil. "Proč říkáte 'negro'? Nemůže přece říkat 'negro', nemůže říkat 'negro'," obracel se na Coltesca.

Webóa se pak následně zastal jeden z náhradníků tureckého celku, Demba Ba, fotbalista taktéž tmavé pleti, jenž se na to konto dal do rozhovoru s hlavním sudím. "Proč ten čtvrtý rozhodčí říká 'negro'? Kdybyste mluvil o bělochovi, taky byste neříkal - ten bílej támhle," ptal se sudího, přičemž vysvětlení se snažili od muže s píšťalkou dostat i hráči domácího týmu Neymar a Kylian Mbappé. Turecký kormidelník Okan Buruk pak Coltesca přímo označil za rasistu. Následoval pak odchod obou týmů ze hřiště.

Poté se jednalo o tom, zda se tento duel vůbec ten večer ještě dohraje. Turecký klub i prostřednictvím svého prezidenta uvedl, že odmítá duel hrát, dokud ho budou řídit rumunští rozhodčí, zvláště především ten čtvrtý. UEFA sice incident s oběma stranami řešila ještě ten večer tvrdila, že se duel v úterý dohraje, jenže řešení se nenašlo a duel se tak s jinými rozhodčími dohraje ve středu od 19:00.

Skandál to byl tak obrovskéhol významu, že se do věci vložil i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, jenž vyzval na svém twitterovém účtu UEFA, aby rychle o věci jednala. „Odsuzuji rasistické poznámky vůči Pierrovi Webó a jsem si jist, že UEFA přijme nezbytná opatření," uvedla turecká hlava státu konkrétně.

Jak uvádí agentura AP, fotbaloví rozhodčí bývají často kritizováni z ato, že nedostatečně postupují proti případům s rasistickým podtextem, které se objevují ve fotbale. Například letos v únoru uviděl žlutou kartu útočník Moussa Merega za to, že chtěl předčasně opustit hřiště kvůli rasistickým pokřikům ze strany fanoušků Guimaraese.

"To, že hráči opustili hřiště, je krok správným směrem. Ale nemůže se to nechat jen na nich," řekl k situaci v Paříži bývalý angický reprezentant Rio Ferdinand.

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů rasismus UEFA Fotbal

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Británie chce zastavit migraci, uprchlíky začne odvážet ze země. Sunak oznámil kdy

Podle britského premiéra Rishiho Sunaka by měla první letadla s migranty odletět z Británie do Rwandy za 10 až 12 týdnů, a od léta by měly být tyto lety pravidelné. Sunak to dnes oznámil během rozhovoru s médii během své cesty do Spojených států a Kanady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy