Sudí z odposlechů nebudou na zápasy delegováni, ujišťuje komise vedená Portugalcem

Nový předseda rozhodcovské komise Fotbalové asociace ČR (FAČR), kterým je od Nového roku Vítor Manuel Melo Pereira z Portugalska, jenž tak po vypuknutí nejnovější tuzemské fotbalové aféry nahradil Jozefa Chovance, jehož komise musela loni v říjnu rezignovat, má za cíl přispět k ukildnění situace a pomoct tak obnovit důvěru nejen v české rozhodčí, ale především v český fotbal. Pereira tak ve čtvrtek ujistil, že ti rozhodčí, kteří se objevili v odposleších, si na jaře rozhodně nezapískají. Týká se to tak panů Královce, Ardeleánua či Rejžka.

"Neřekl bych, že přicházím jako inkvizitor, ale jsem tu jako odborník na rozhodčí a jejich práci. Chci přispět k uklidnění situace v českém fotbale a obnovit důvěru jak fanoušků, tak klubů v český fotbal a práci českých rozhodčích. Mám velkou motivaci, abychom za pár měsíců měli co nejlepší výsledky," uvedl ve čtvrtek třiašedesátiletý bývalý portugalský rozhodčí Melo Pereira.

Připomeňme tedy, že se tento portugalský funkcionář UEFA dostal do čele nové rozhodcvské komise FAČR poté, co tu starou pod vedením Jozefa Chovance smetla ona zmiňovaná fotbalová kauza, jež vypukla loni v říjnu mimo jiné i zatčení již bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra. Nejnovější fotbalová kauza v Česku se týká nejen ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí ligy, ale i defraudace peněz Plzeňského krajského fotbalového svazu a zasáhování do nominací sudích na jednotlivé zápasy.

"Probíhá vyšetřování, nezbývá nám než čekat na finální soudní rozhodnutí. FAČR začala vlastní interní šetření, které se týká jmen zmíněných v policejních odposleších a spisech. Bude se tím příští týden zabývat etická komise. Co se týče rozhodčích, kteří byli doteď zmíněni v těch materiálech, tak ti nebudou delegováni na zápasy. Asociace bude stejně postupovat u dalších jmen, která by se případně mohla objevit," pokračoval dále Melo Pereira.

Ten tak tedy vyřadil z listiny rozhodčích pro jarní část Pavla Královce, Pavla Rejžka a Petra Ardeleánua. To, jak nakonec bude vypadat finální podoba pro profesionální tuzemské fotbalové soutěže, bude známo až příští týden.

Dodejme, že Melo Pereira bude v komisi rozhodčích společně s dalšími třemi členy a to se zástupcem Ligové fotbalové asociace Tomášem Bártou, pravidlovým expertem Jiřím Kurešem a šéfem sudích v řídící komisi pro Moravu Janem Zahradníčkem.

"Nejdůležitější je, aby komise působila jako naprosto nezávislý orgán, který si nenechá ovlivňovat rozhodnutí nikým zvenčí. Doufám, že jsme se všichni poučili ze situace, která tu proběhla. Podobné skandály a korupce se odehrávají prakticky po celém světě a vždy je potřeba najít takové řešení, které by zabránilo opakování těchto situací. A právě o to nám jde," zakončil Melo Pereira.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Ilustrační fotografie.

LFA si schválila změnu stanov. Skončí funkce předsedy, o chod asociace se budou starat kluby

Od příští sezóny bude zřizovatel tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže Ligová fotbalová asociace (LFA) bez předsedy, a to na základě změny stanov, které si sama asociace tento týden ve čtvrtek odsouhlasila. Ve vedení LFA se tak nově objeví zástupci prvních čtyř klubů první ligy a k nim se pak ještě navíc přidá zástupce nejlepšího nepostupujícího celku z druhé ligy, přičemž každý z těchto celků bude mít právo vždy na jednoho člena. Obě profesionální soutěže pak bude mít pod sebou nově na starosti výkonný ředitel LFA, jehož funkce se tím tak výrazně posílí.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR Korupce ve fotbale FAČR Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy