V kauze kolem zakázky FAČR na dezinfekce nově policie obvinila šest fyzických osob

Aféra kolem podezřelých zákazek na dezinfekce fotbalových šaten, která vypukla loni v únoru polcejním zásahem ve strahovském sídle Fotbalové asociace ČR (FAČR), tedy půlroku po zatčení bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra, vchází do další fáze. Policie totiž ve středu uvedla, že v této kauze došlo k obvinění z podvodu šesti fyzických osob a čtyř právnických osob, přičemž fyzickým osobám za to může hrozit trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do osmi let.

Sama asociace nemá žádné další informace o probíhajícím vyšetřování kauzy. "V současné době došlo k obvinění několika fyzických a právnických osob, které se měly na této trestné činnosti podílet. FAČR prozatím nemá k dispozici bližší informace, očekává však, že jí bude v této kauze přiznán statut poškozené osoby," řekl konkrétně první místopředseda asociace Jiří Šidliák a pokračoval: "O kauze 'Dezinfekce', která byla realizována v létě 2020 – tedy ještě za bývalého vedení – měla Fotbalová asociace ČR díky zprávě své revizní a kontrolní komise podrobné informace. Během policejního prověřování poskytovala fotbalová asociace Národní centrále proti organizovanému zločinu po celou dobu veškerou součinnost."

Připomeňme, že zakázku na dezinfekce fotbalových šaten, kterou vyhlásilo minullé fotbalové vedení v čele s Martinem Malíkem, vyhrála firma bývalého ligového fotbalisty Jiřího Tymicha.

Poprvé se o možném podvodu v rámci této zákazky mluvilo v prosinci roku 2020, kdy na první nesrovnalosti upozornila kontrolní a revizní komise FAČR. Protože asociace s firmou Jiřího Tymicha dospěla k dohodě o narovnání, většinu částky se Strahovu vrátila, přičemž tyto peníze se měly sejít zpátky na účtu Tymichově firmy a odtamtud měly putovat zpátky na účet FAČR. Ovšem i tak firmě za její odvedenou práci zbylo zhruba 700 000 korun.

Celkem měla na základě vyhrané zakázky firma Jiřího Tymicha získat od FAČR 9,89 milionu korun na dezinfekci šaten na 90 stadionech, ovšem práce byla uskutečněna jen na 41 z nich. Radiožurnál ale zjistil, že tato částka byla rozdělena mezi další osoby. Na své si přišla třeba úklidová firma 4cleanPrague patřící fitness trenérovi Davidu Hufovi. Tento někdejší evropský i světový šampion ve sportovním aerobiku dostal 4,74 milionu korun kvůli tomu, že měl dostat subdodávku a na této zakázce tak spolupracoval. Huf vysvětloval práci jen na polovině stadionů tím, že neměl potřebný materiál a že nebyli jednotliví pracovníci dostatečně proškoleni a připomněl, že jeho firma se měla zapojit až do další etapy prací.

Další čtyři miliony korun pak doputovaly do řemeslné firmy Proparts group vlastněnou Pavlem Simandlem, přičemž do listopadu loňského roku byl jeho společníkem i jeho bratranec Petr Zádamský, přičemž zajímavostí u těchto dvou osob je ta, že už v minulosti prošli soudním řízením v kauze kolem tzv. Zádamského gangu, jenž měl vydírat podnikatele na Karlovarsku, ovšem jejich vina v této kauze nebyla nikdy prokázána.

Peníze pro Proparts group pak byly ještě dále děleny, přičemž 1,3 milionu korun bylo vybráno v hotovosti a 2,42 milionu korun pak dostal klub 1. FK Příbram, přičemž klub dostal tyto peníze oficiálně za reklamu. Příbramský boss Jaroslav Starka tato zjištění ale odmítl jakkoli komentovat.

Související

Ilustrační fotografie.

LFA si schválila změnu stanov. Skončí funkce předsedy, o chod asociace se budou starat kluby

Od příští sezóny bude zřizovatel tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže Ligová fotbalová asociace (LFA) bez předsedy, a to na základě změny stanov, které si sama asociace tento týden ve čtvrtek odsouhlasila. Ve vedení LFA se tak nově objeví zástupci prvních čtyř klubů první ligy a k nim se pak ještě navíc přidá zástupce nejlepšího nepostupujícího celku z druhé ligy, přičemž každý z těchto celků bude mít právo vždy na jednoho člena. Obě profesionální soutěže pak bude mít pod sebou nově na starosti výkonný ředitel LFA, jehož funkce se tím tak výrazně posílí.
Fotbal, ilustrační fotografie

U fotbalistů Karviné zůstanou trenéři Bielan a Grussmann. Budou pod kuratelou Lubomíra Vlka

Po nedávném konci Juraje Jarábka ve funkci hlavního trenéra Karviné figurující aktuálně na předposledním místě ligové tabulky převzala trenérské kormidlo dvojice Marek Bielan a Radim Grussmann. Budou pokračovat nakonec i nadále, přinejmenším do konce této sezóny, a to s tím, že ochrannou ruku bude nad nimi držet držitel potřebné trenérské licence Lubomír Vlk.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR FAČR Fotbal

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 29 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

Bartoška ocení Trojana na letošním karlovarském festivalu, oznámili organizátoři

Na slavnostním zakončení letošního 58. ročníku karlovarského festivalu proběhne velká sláva. Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary za mimořádný přínos české kinematografii převezme oceňovaný český herec Ivan Trojan, oznámili dnes organizátoři filmové přehlídky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy