MS V HOKEJI – 8. den: Norové si výhrou nad Slovinskem zajistili účast i na příštím elitním světovém šampionátu

Praha/Ostrava – I ve dni vítězství, tedy 8. května, je na programu další, tentokrát již osmý, hrací den hokejového světového šampionátu, jenž se letos koná v Česku. Dnešní program začal od 16:15, kdy se kromě českého mužstva, které nastoupilo v O2 Aréně proti Rakousku, představili fanouškům i mužstva Slovinců a Norů. Tento duel se hrál v rámci skupiny B v ostravské ČEZ Aréně. Tento zápas zvládli lépe Seveřané, kteří si tak díky výhře 3:1 zajistili to, že i příští rok budou hrát s elitními mužstvy mistrovství světa.

Včera hráli Slovinci duel s Finy a prohráli. Uběhlo pouhých 18 hodin od konce tohoto utkání a tito hokejisté museli nastoupit k dalšími těžkému duelu, jenž byl navíc záchranářský. Slovinci se dostali do příležitosti díky Urbasovi, který se tak po Muršakově brejku dostal ke střele, ovšem kotouč zamířil pouze do míst, kde byl připravený gólman Haugen. Poté poslali sudí Slovince docela přísně do čtyř, když vyloučili Mušiče. Ten na trestné lavici byl pouhých devět vteřin. Právě po takhle krátké době dokázali využít početní výhodu Norové, konkrétně Thoresen, 1:0. Slovincům se pak podařil vstup do druhé části hry, kdy se už po čtvrtminutě z gólu radovat Muršak, 1:1.

Tehdy to vypadalo, že se reprezentanti této balkánské země nadýchli k většímu vzestupu, ovšem tři minuty na to už vedli opět Norové. To další přesilovku využil Bastiansen. Častá vyloučení, to byl největší problém Slovinců. Chybělo 71 vteřin do konce druhé třetiny a od modré čáry se přesně trefil Hölos. A bylo to opět při přesilové hře. Ve třetí třetině už se skóre nezměnilo a Norové tak vyhráli 1:3 a udrželi se tak v elitní skupině světového šampionátu. Naopak Slovinci budou muset bodovat ve svých posledních dvou nadcházejících duelech. Budou to mít ale těžké. Proti nim totiž postupně nastoupí hokejisté USA a Dánska.

Američané zvítězili nad Dány díky jedinému gólu, Němcům musel vítěznou branku potvrdit videorozhodčí

Pokud se budeme bavit nejprve o duelu mezi Spojenými státy a Dánskem, tak první vzájemný zápas mezi těmito soupeři, který se konal před pěti lety, skončil překvapivě vítězně pro Evropany. I nyní hráli s hokejisty USA celkem vyrovnaný a zároveň i koukatelný duel. V první třetině byli nejblíže ke gólu právě Dánové a to konkrétně Jensen mohl vstřelit branku z velmi ostrého úhlu, trefil ale brankovou konstrukci. Ve druhé části hry už se hrál hokej nahoru dolů. Větší příležitosti měli samozřejmě favorité ze zámoří. Ovšem rychlé protiútoky vždy skončily na výtečně chytajícím gólmanovi Dahmovi. Ten však kapituloval až poté, co zakončoval ve 28. minutě další rychlý útok Američanů Nelson, jenž musel před tím, než zasunul puk za brankovou čáru, objet celou dánskou svatyni. Dány ale tato branka nijak nezlomila, naopak stále se snažili duel otočit ve svůj prospěch. Jenže proti tomu, aby Evropané v tomto zápase skórovali byla jak americká obrana, tak i štěstí, neboť dánská koncovka nebyla zrovna z těch nejpřesnějších. Takto zrovna netrefil bránu, když byl v tu chvíli v bezprostřední blízkosti před brankou, Bjorkstrand. Tento forvard se ocitl v další příležitosti i ve třetí části hry, ale po brejku nakonec napálil kotouč do gólmana Hellebuycka. Pak mohl Sexton zvýšit na 2:0, ovšem trefil pouze tyčku. V závěru pak Dánům ke změně skóre nepomohla ani hra bez brankáře. Hokejisté USA tak nad Dány vyhráli 1:0.

Ve večerním duelu skupiny A mezi Německem a Lotyšskem mohli jako první skórovat hokejisté z Pobaltí a to konkrétně Daugavinš, jenže ten gólmana Endrase nepřekonal, následně Lotyši nedokázali využít početní výhodu. V 10. minutě pak mohli otevřít skóre pro změnu Němci, ovšem Krämmer obrovskou příležitost taktéž v gól nepřetavil. Poté rozhodčí vyloučili Hagera a Lotyši tuto přesilovku dokázali využít již po dvaceti vteřinách. To velmi aktivní Daugavinš poslal křižnou přihrávku od modré čáry před branku, kde byl přítomen Darzinš a ten už skóroval, 0:1. Krátce po začátku druhé třetiny se Lotyši radovali podruhé, ovšem sudí gól neuznali kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti. V následujících minutách měli lotyšští hned dvakrát možnost hrát přesilovou hru, jenže ani jednu nedokázali gólově využít. Klíčový moment zápasu pak přišel ve 45. minutě zápasu, kdy sudí vyloučili za velmi ostrý faul kolenem lotyšského hráče Spruktse a to na pět minut plus do konce zápasu. Během pětiminutové přesilovky se trefil do sítě z dorážky Wolf a vyrovnal tak stav na 1:1. A když skončilo toto dlouhé oslabení, Lotyši pak museli hrát ještě další dvouminutové oslabení, neboť hráli v šesti. Tu přečkali bez úhony a zdálo se, že by mohli hrát zase slušný hokej a to zvlášť poté, co své šance nevyužili Rieder ani Plachta. V 58. minutě ale přišla Plachtova dělovka, která se odrazila od spojnice břevna a tyče a od ní se pak puk odrazil za brankovou čáru. Jenže kotouč se odrazil poněkud zvláštně zpět do hry a tak se hrálo dál. Po pár vteřinách hry se rozhodčí jel poradit s tím u videa a ten tento gól samozřejmě uznal. Díky tomuto gólu tak Němci vyhráli 2:1 a mohou tak i nadále myslet na účast ve čtvrtfinále.

Konečné výsledky:

SKUPINA A (Praha):

Německo - Lotyšsko 2:1Branky: 47. Wolf (Reimer, Krueger), 58. Plachta - 12. Darzinš (Daugavinš)

SKUPINA B (Ostrava)

Slovinsko - Norsko 1:3Branky: 21. Muršak (A. Kopitar, Kranjc) - 9. Thoresen (M. Olimb, Hölos), 24. Bastiansen (K. A. Olimb, Sörvik), 39. Hölos (M. Olimb, Thoresen)

USA - Dánsko 1:0Branka: 28. Nelson

Související

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS NOR Tým

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

Ukrajinští vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka

Ukrajina v pondělí oznámila, že její vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Rusko přitom tvrdí, že má obec pod kontrolou, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy