Pět věcí, které by Hadamczikovi neprošly. Ustojí to Růžička?

Praha - Hokejové mistrovství světa už je minulostí. Pro český hokej skončilo určitě lépe, než to, které Praha hostila před 11 lety. Jenže i přesto nemůže být trenér Vladimír Růžička spokojený. A kdyby byl na jeho místě Alois Hadamczik, spousta věcí by mu rozhodně neprošla.

Určitě si to pamatuje. Nenávist k trenérovi Aloisovi Hadamczikovi byla až dramatická. Trenér hokejové reprezentace se ocitl pod obrovským tlakem a po neúspěchu na olympijských hrách v Soči nakonec sám v jednom regionálním rádiu oznámil rezignaci. Jakoby lidé zapomněli, že v roce 2005 dovedl juniorský tým k poslední medaili na světovém šampionátu dvacítek. V roce 2006 hrál s národním týmem finále MS a v letech 2011 a 2012 získal bronz.

Vladimíra Růžičku si po odchodu Aloise Hadamczika v podstatě hokejový národ vyžádal. Měl dva tituly mistrů světa. Trenér, který se dokáže vyjadřovat jasně a stručně a nedělá z hokeje vědu byl jednoduše jasnou volbou. Nehledě na to, že Růžička si užíval úcty i díky své úspěšné hráčské kariéře, kterou Hadamczik zářnou neměl.

Jenže pozor. Ani Růžička není bez chyb a jeho účinkování v ostře sledovaném roce 2015 i na samotném turnaji bylo hodně rozpačité. Tady je 5 věcí, které by Alois Hadamczik rozhodně neustál.

Věc číslo 1: Jak je to s půlmilionem, který předal trenérovi podnikatel Miroslav Palaščák? Opravdu byly peníze v trezoru? A proč pak putovaly z účtu Růžičkovy manželky zpátky na konto podnikatele? A opravdu bylo ve Slavii možné "kupovat" si místo aspoň na tréninku, když už ne v zápasech?

Věc číslo 2: Kamarádšoft. Hadamczikovi omílali fandové nominaci zadáka Michala Barinky, který je zeťem trenéra. A to tenhle urostlý bek nehrál ani na olympiádě vůbec špatně. Co ale řekne Růžička na to, že v týmu má hned 7 bývalých slávistů? Hejda, Červenka, Sobotka, Klepiš, Krejčík, Hertl a nakonec i Vondrka se vešli do nároďáku. To havířovský talent David Pastrňák, kterého obdivovala za výkony i slavná NHL, seděl zdravý celý týden na tribuně pražské arény. Růžička neměl zájem.

Věc číslo 3: Pamatujete na ty nářky? Proboha, ať už ten Hadamczik tu sestavu nějak nechá, vždyť ti kluci hrají pokaždé s někým jiným... Kdepak, Vladimír Růžička byl úplně stejný. Jágr začal s Kovářem, zahrál si se Sobotkou a nakonec končil s Novotným. Ale důležité bylo, aby bídný Červenka hrál ikoně s číslem 68 na druhém křídle. Růžička nakonec dokázal roztrhnout i jedinou fungující formaci Simon - Koukal - Zaťovič. To proto, že na poslední chvíli přiletěl Tomáš Plekanec a někoho bylo potřeba obětovat. A protože Hertl už seděl na tribuně, tak to odskákal ten nejmladší - Dominik Simon.

Věc číslo 4: Sázka na gólmanskou jedničku nevyšla. Číslo 1 bude Saša Salák, hlásil už dopředu Růžička. Jenže nebyl. Po dvou zápasech došla trenérovi trpělivost. Laciné góly, které mnohdy nešly ani na vrub Saláka, vynutily změnu. Jenže na rovinu. Ani Pavelec nebyl tentokrát eso. I bývalý reprezentant a gólmanská legenda Jiří Holeček označil brankáře Winnipegu za průměrného. Pavelec nakonec prohrál souboj o bronz s chlapíkem, který na farmě Jets čeká na šanci. Kdoví, jestli Hellebuyck v příští sezoně českého brankáře v klubu nevystřídá. Na soupisce tak byl zapsaný nepotřebný Jakub Kovář a aktuální český šampion Pavel Francouz nebo nová česká kometa z NHL Petr Mrázek jen koukali z povzdálí.

Věc číslo 5: Klub a reprezentace zároveň? To ne, to by Hadamczik neustál. Vladimír Růžička sice nebyl po odchodu ze Slavie hlavním koučem jiného týmu, v Chomutově ale oficiálně působil jako konzultant. Ano, seděl na dvou židlích. A vypadá to, že tato situace bude pokračovat. Růžička má totiž smlouvu u reprezentace i na další sezonu.

Vladimír Růžička tak může děkovat hlavně svému charisma. Působí dojmem rovného chlapa, který se dokáže k věci postavit tak, jak se má. Jenže je tu pár nevysvětlených věcí. A třeba tu s podnikatelem Miroslavem Palaščákem by opravdu bylo potřeba vyřešit a postavit se k ní čelem.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Vladimír Růžička Alois Hadamczik

Aktuálně se děje

před 58 minutami

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 3 hodinami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 7 hodinami

Scholz a Macron se tajně setkají v Paříži, před návštěvou čínského vůdce

Německý kancléř Olaf Scholz se ve čtvrtek večer v Paříži setká s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem na večeři, při které budou diskutovat o politice Evropské unie a Číny.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy