Češi budou učit Číňany hrát hokej

Peking - Generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban podepsal na české ambasádě v Pekingu memorandum, které počítá s organizováním přípravných kempů pro mladé hokejisty, výměnou trenérů nebo metodických materiálů.

Vše směřuje k zimní olympiádě 2022, kterou Čína pořádá. I když o tom ještě není rozhodnuto, Čína by se ráda jako pořadatelská země zúčastnila i hokejového turnaje. "Zájmem Mezinárodního olympijského výboru je, aby měl pořadatel v kolektivních sportech zastoupení. Pak tam ale určitě Čína bude chtít hrát důstojnou roli," poznamenal Urban.

Do spolupráce budou zapojeni Bílí Tygři Liberec a čínský klub Kunlun Red Star, který od loňského roku hraje Kontinentální hokejovou ligu (KHL). "Je to memorandum o vzájemné spolupráci mezi čínským hokejovým svazem a naším hokejovým svazem. Zároveň jsou do spolupráce zapojeny dva špičkové kluby Kunlun Red Stars a u nás Bílí Tygři Liberec," řekl ČTK Urban.

Jádro memoranda podle něj spočívá v tom, že Čína jako velká země má velký potenciál se v hokeji rozvíjet. S žádostí o spolupráci oslovila Kanadu, Rusko a Českou republiku.

Čeští hokejisté by čínským kolegům mohli pomoct výměnou zkušeností, trenérskými znalostmi nebo organizováním kempů pro mladé hokejisty. "Určitě tam bude i nějaká smysluplná spolupráce na bázi vrcholového hokeje," dodal Urban. Cílem podle něj bude přivést v Číně k hokeji více dětí.

22. května přiletí čínská hokejová delegace do České republiky. Navštíví Liberec, Český svaz ledního hokeje nebo Centrum pohybové medicíny.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.
Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Více souvisejících

hokej Čína HC Bílí Tygři Liberec sport

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy