MS v hokeji: Američané dovolili Britům vstřelit tři branky, Švýcaři si s Nory bez potíží poradili

Jak už to tak na tomto hokejovém mistrovství světa v Bratislavě a Košicích bývá, když hraje velký favorit proti velkému outsiderovi, stačí mu k zisku tří bodů tréninkové tempo. Přesně to praktikovali ve středu odpoledne i Američané v duelu s Velkou Británií. Přesto se ale nejdedná o žádný velký debakl, kterých bylo na Slovensku k vidění už spousta. Ostrované se totiž dočkali i tří přesných tref a nakonec tedy z košického ledu odcházeli s porážkou 3:6. K pohodovému vítěuzství si došli ve svém zápase i Švýcaři, na kterých v duelu s Norskem nebyla nikterak znát pouhá sedmnáctihodinová pauza mezi tímto a předešlým zápasem. Především díky Ambühlovi, jenž se treefil hned dvakát, země helvétského kříže vyhrála nad Seveřany 4:1.

Přestože před zápasem mezi USA a Británií asi málokdo čekal, že si tým z Ostrovů poprvé od roku 1962 připíše výhru na světovém šampionátu a že to bude zrovna proti takovým velikánům jakými jsou američtí hokejisté. Protože ale Američané zdaleka po ledě nepohybovali v takovém tempu s jakým by jinak přistoupili do duelů s daleko silnějšími soupeři, možná i proto se mohlo zdát, že Britové dokáží s hvězdy a pruhy bruslit a i díky tomu tak nebyla výhra USA nakonec tak vysoká.

Hra ale po většinu nabízela obrázzek, kdy zámořští reprezentanti obléhali britskou branku chráněnou britskými obránci, které se stali i z útočníků. Neznamenalo to však, že by fanoušci neviděli nějakou britskou snahu o zaútočení. Za vše hovoří 13 střel, které vyslali na amerikcého brankáře Demka v první dvacetiminutovce. Navíc jedna z nich byla dokonce úspěšná. Po chybě v americké obraně se to podařilo Hammondovi, kterému se tak povedlo kotouč dostat přes padajícího gólmana. Tehdy ale vyrovnávali Britové na 1.1. Ještě před tím se totiž na americké straně trefil Riemsdyk. Ani Hughesovi, jenž trefil tyč, ani Eichelovi se na něj navázat v první třetině nepodařilo.

Zpátky do vedení se mohli Američané vrátit po teči Larkina, jenže americká radost byla přeťata po britské trenérské výzvě, která usvědčila z Larkinova hraní vysokou holí. Oslavy hokejistů USA tak byly odloženy na o několik minut později, kdy už se regulérně trefil Keller a za chvíli pak na 3:1 vstřelil gól Kreider po Eichelově přihrávce. Také ve druhé třetině se Britové dostali do několika příležitostí, ale ani ta největší pět minut před koncem  této části hry nebyla proměněna. A tak tedy mohl DeBrincat zvyšovat na 4:1. Přesto se po další laciné chybě v americké defenzivě povedlo snížit Britům na 4:2 zásluhou Perliniho. Kane, Ryan a na druhé straně Brit Davies pak v závěrečné části hry korigovali výsledek na konečných 6:3 pro Američany.

Únavu Švýcaři nepřipustili. Díky Ambühlovi porazili Nory

Švýcarům se povedlo vyhrát i čtvrtý duel ve skupině B a díky tomu se tak opět přiblížit k postupu mezi osmičku nejlepších. Hlavním strůjcem úspěchu byl Ambühl, který o sobě dal poprvé vědět už po  šesti minutách hry, kdy po návštěvě v útočném pásmu předvedl bekhendový blafák a překonal tak gólmana Holma.

Poté, co zvýšili během utkání na 3:0 postupně Hischier a Hofmann, se Ambühl jako skórující ukázal ještě v 57. minutě, kdy tečoval střelu Genazziho. Poté to byl jeho 21. gól na MS, ve kterém nastoupil ke svému již 103. zápasu. Ještě tři zápasy a v počtu startů na MS tak může dorovnat rekrod, který v držení jeho krajan Mathias Seger.

Konečné výsledky zápasů hokejového MS na Slovensku (15.5.2019):

SKUPINA A (Košice):

USA - Velká Británie 6:3 (1:1, 3:1, 2:1)Branky a nahrávky: 13. J. van Riemsdyk (P. Kane, Suter), 30. Keller (Q. Hughes, Demko), 32. Kreider (Eichel, Suter), 38. DeBrincat (D. Ryan, P. Kane), 41. P. Kane (Kreider, Hanifin), 50. D. Ryan (Glendening, Hanifin) - 16. Hammond (D. Phillips), 40. Perlini, 57. Davies (Lachowicz)

SKUPINA B (Bratislava):

Švýcarsko - Norsko 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)Branky a nahrávky: 6. Ambühl (Ch. Bertschy, Loeffel), 21. Hischier (Fiala), 50. Hofmann (Martschini), 57. Ambühl (Genazzi, S. Moser) - 59. T. Lindström (Reichenberg)

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS USA Tým Hokej MS SUI Tým Hokej MS NOR Tým hokej

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Víkendové počasí: Konec zimy a návrat jara. Meteorologové slibují příjemné teploty

Česko má před sebou ještě jednu mrazivou noc, již v pátek ale teploty překročí 10 stupňů. Oteplení pak bude pokračovat i o nadcházejícím víkendu a během příštího týdne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) avizuje, že bude až 25 °C. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy