MS v hokeji: O posledním vítězství na domácím MS se postaral rozhodujícím gólem z nájezdu loučící se Nagy, Lotyšsko porazilo Nory

O odpolední úterní hokejovou zábavu se na Slovensku v rámci právě probíhajícího světového šampionátu postaraly zápasy duely, ve kterých vlastně už o nic nešlo. Ve skupině A se domácí Slováci loučili s turnajem zápasem s Dánskem, ve kterém se zase loučil nejen s reprezentační kariérou Ladislav Nagy. A byl to právě on, kdo si připsal v jinak ne příliš oku lahodícímu utkání rozhodující branku, když proměnil svůj samostatný nájezd a právě po samostatných nájezdech tak Slováci vyhráli nad Dány 2:1. Už nic neřešící duel se ve stejnou dobu odehrával v Bratislavě, kdy Lotyšsko hrálo s Norskem. Pobaltský celek potvrdil ve svém poslední zápase na turnaji, že je přeci jenom více hokejovějším mužstvem a že nebylo náhodou, že až do včerejšího pondělí bojovali o postup do čtvrtfinále. Norsko nakonec porazil 4:1.

I když v zápase mezi Slovenskem a Dánskem skutečně o nic nešlo, neboťuž před tímto vzájemným utkáním bylo jasné, že ve skupině A skončí Slováci pátí a Dánové šestí.

I proto tak nikoho nemohla překvapit ta skutečnost, že duel příliš atraktivity nepobral. O tom svědčí i to, že až do závěru druhého dějství museli fanoušci v Košicích čekat na první branku. Tu krátce poté, co celý stadion skandováním jména Pavola Demitry vzpomínal na tuto již zesnulou slovenskou hokejovou legendu, vstřelili právě Slováci i když s notnou dávkou štěstí. Šestapadesát vteřin před druhou sirénou se totiž rozhodl od modré vypálit Marinčin a jeho střelu si pak gólman Dahm ve spolupráci s bránícím Jesperem Jensenem srazil kotouč do vlastní sítě, 1:0 pro Slovensko. Ještě před touto situací mohl skórovat už Daňo, kdyby netrefil tyč a v příležitosti byl Kištof  po přihrávce kapitána Nagye, jenž se tak tímto utkáním loučil se svou kariérou.

O tom, že tento duel nebude rozhodnut v základních šedesáti minutách, rozhodla 47. minuta, kdy byli vyloučeni Daňo se Sekerou, kteří tak nabídli svému soupeři dvojjnásobnou početní výhodu 5 na 3. A právě tu dokázali Seveřané využít, když po 19 vteřinách jejího trvání překonal Godlu Boedker, 1:1.

Protože se v prodloužení hraném 3 na 3 nic zásadního nestalo, musely o vítězi rozhodnout až samostatné nájezdy. V něm se za Slováky trefili Nagy a Krištof, za Dány pak nikdo. A tak se Nagy rozloučil se svou dvaadvacetiletou kariérou stylově, posledním slovenským rozhodujícím gólem na domácím šampionátu.

O tříbrankovém rozdílu v konečném výsledku rozhodli Lotyši v půlce třetí třetiny

Od 16. minuty utkání mezi Lotyšskem a Norskem vedli Norové díky Lindströmově přesné trefě, na začátku druhé třetiny pak vyrovnal Indrašis. Na definitivní obrat si ale Lotyši vmuseli počkat až do třetí třetiny.

Obrat totiž proběhl mezi 47. a 55. minutou utkání, když se na něm podíleli tři různí hráči. Postupně jimi byli Janis Jaks, Rihards Marenis a Ronalds Keninš. To tak rozhodlo o tom, že sympaticky hrající pobaltský celek nakonec obsadí na tomto šampionátu zasloužemné 5. místo.ve skupině B. Norové celkově končí dvanáctí.

Konečné výsledky zápasů hokejového MS na Slovensku (21.5.2019):

SKUPINA A (Košice):

Slovensko - Dánsko 2:1 po nájezdech (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0)Branky a nahrávky: 40. Marinčin (Studenič, Nagy), rozhodující nájezd Nagy - 47. Boedker (Patrick Russell, Jensen Aabo)

SKUPINA B (Bratislava):

Norsko - Lotyšsko 1:4 (1:0, 0:1, 0:3)Branky a nahrávky: 16. T. Lindström (Holös, Martinsen) - 23. Indrašis (Balcers, Blugers), 47. Jaks (Balinskis, Indrašis), 48. Marenis (A. Kulda, Balcers), 55. Keninš (Indrašis)

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS SVK Tým Hokej MS DEN Tým Hokej MS LAT Tým Hokej MS NOR Tým hokej

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy