Češi rozdrtili Norsko 7:0 a jsou ve čtvrtfinále

Stockholm – Do rozhodujícího utkání o postup do čtvrtfinále vstoupil český výběr aktivně a už v první třetině si vybudoval tříbrankový náskok, o který se postarala výhradně první formace s Plekancem.

Ten jako by dal týmu nový impuls a ten tak do zápasu vlétnul velice sebevědomě. Pod taktovkou montrealského dirigenta nechyboval, hrál aktivně, všude byl dřív, tlačil se do brány a Norové měli problém přizpůsobit se.

I proto inkasovali hned ve druhé minutě, kdy dokázal Tomáš Fleischmann využít nepřesvědčivého Haugenova zákroku a dotlačit Plekancovu střelu pod padajícím brankářem až za brankovou čáru.

I druhý gól českého národního týmu z osmé minuty si připsal až doposud se trápící Flesichmann, jenž dokázal znovu využít Plekancovy asistence a nepříliš silnou střelou z ostrého úhlu překonat očividně nervózního norského gólmana.

Třetí trefa přišla ve 12. minutě. Plekanec vyhrál buly ve středním pásmu, vyrazil dopředu, parádním pasem uvolnil Tlustého a ten už neměl problém nejistého Haugena v krátkém sledu znovu pokořit.

Na úvod druhého dějství sice Norové vyrukovali s podstatně aktivnější hrou, ovšem zápal jim vydržel pouze chvíli. V 28. minutě totiž zmrazil jejich snažení Hanzal, který dokázal pohotově dorazit tvrdou střelu Voráčka od modré.

Češi si ale zdá se chtěli po nevydařeném představení spravit chuť a dál hráli hodně agresivně, což dokázali doslova pár vteřin před sirénou přetavit v pátý gól. To když Michálek relativně slabou střelou překvapil střídajícího gólmana Voldena.

Ve třetí třetině byl norský zmar dokonán; seveřané nedokázali využít ani jedné přesilovky a naopak dvakrát během jediné minuty inkasovali. Nejdřív se trefil Vrbata a hned po něm ještě Irgl.

Již nyní je tedy jisté, že se ve vyřazovací části mistrovství světa znovu střetneme se Švýcary, kteří si v úterním utkání poradili s Bělorusy 4:1 a do play-off tím pádem postoupí z prvního místa.

Související

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS CZE Tým Hokej MS NOR Tým

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

před 35 minutami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku, žádá Litva

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy