MS v hokeji: Finové prohráli i s Ruskem, Norsko vede skupinu A

Minsk - Ani ve druhém vystoupení se Finům nepodařilo na 78. světovém šampionátu v hokeji bodovat. Po Lotyšsku podlehli také Rusku. V opačné situaci je soupeř České republiky Norsko, které po Itálii zdolalo také Dány a vede skupinu A.

Po třetím hracím dnu běloruského šampionátu jsou stále stoprocentní tři týmy. Vedle Ruska a USA je to také Norsko, které vládne "české" skupině A.

Suomi zatím bez bodu, Oppenheimer nájezdovým hrdinou

Velkým zklamáním musí zatím být pro fanoušky vystoupení finské reprezentace. Dnešní prohra 2:4 s v pohodě hrajícím Ruskem by nemusela zase tak bolet, kdyby Suomi neprohráli také zahajovací duel s Lotyšskem.

Dnešní zápas se velmi povedl Sergeji Kalininovi, který z pozice náhradníka pomohl k výhře sborné gólem a jednou asistencí. Stejnou produktivitou se blýskla i hvězda vítěze KHL z Magnitogorsku Danis Zaripov.

V dalších dvou zápasech skupiny B si domácí Bělorusko poradilo s Kazachstánem poměrem 4:1  a Němci porazili finské katy z Lotyšska 3:2 po nájezdech. Dovednostní disciplínu ve prospěch našeho západního souseda již podruhé rozhodl Thomas Oppenheimer. Forvard Hamburku vystřelil plusový bod také proti Kazachstánu.

Norsko stále stoprocentní, Itálie přemohla Francii

Ve skupině A prohrála Česká republika se Švédskem po nájezdové loterii 3:4. Více informací si přečtete zde.

Fakt, že Švédové v zápase s Českem nedokázali naplno bodovat hrál do noty Norsku. V posledních letech hodně se lepšící Norové porazili po Itálii také Dánsko, které přitom mělo do utkání výborný nástup. Vedení 2:0 ale Norové trpělivou hrou otočili a nakonec triumfovali 4:3.

Pátá příčka skupiny A zatím patří se třemi body Itálii. Reprezentanti apeninského poloostrova všechny své body nahráli dnes proti Francii. Pokořitele Kanady ze zahajovacího dne mistrovství přehráli 2:1.

Skupina A:

Francie - Itálie 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)Branky: 31. Meunier – 33. Scandella, 60. Gander

Norsko - Dánsko 4:3 (1:2, 2:0, 1:1)Branky: 7. Holös, 23. K. Olimb, 32. Skröder (trestné střílení), 53. Trygg – 3. Poulsen, 3. Storm, 57. Hansen

Švédsko - Česko 4:3 po samostatných nájezdech (1:2, 1:1, 1:0, 0:0, 1:0)Branky: 12. Möller, 37. Möller, 49. Lindström, rozhodující nájezd Lindström – 1. Hertl, 20. Hudler, 32. Zaťovič

Skupina B:

Německo - Lotyšsko 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)Branky: 13. Nöbels, 21. Mauer, 56. Oppenheimer (trestné střílení) – 19. Pujacs, 28. M. Redlihs

Bělorusko - Kazachstán 4:1 (0:1, 2:0, 2:0)Branky: 23. Stěpanov, 31. Stasenko, 42. Kosticyn, 60. Kaljužnyj – 5. Gavrilin

Finsko - Rusko 2:4 (1:2, 1:2, 0:0)Branky: 10. Hietanen, 40. Karalahti – 2. Tichonov, 5. Ovečkin, 23. Kuljomin, 35. Kalinin

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS NOR Tým Hokej MS RUS Tým

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy